znacznie mniej! Poza tym mam pewność, że pod panierką kryje się nie 70% a 100% ryby . Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości
Anielska Kuchnia Aniwywarze rybnym, ale w zamrażarce miałam jedynie wywar na kurzynie - też się sprawdził. Jeżeli wolicie bardziej treściwe zupy, możecie dodać ziemniaki. Polecam! składniki (3 porcje) 300g filetów z ulubionej ryby (użyłam polędwicy dorsza atlantyckiego) 1000 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być każdy 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 szalotka, pokrojona w kostkę 2 - 4 ząbki czosnku(...)obrać, przekroić na pół. W garnku zagrzać bulion, dodać cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, pomidory i łyżkę sosu rybnego. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 20 minut. Filety (bez skóry) umyć, osuszyć, pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm). Tak przygotowane dodać do zupy, wlać sok z cytryny, przykryć, gotować
Stare Garysmaczne i apetyczne. Ryba przygotowana w poniższy sposób jest mocno soczysta. Taką rybkę możecie podać z kluskami bądź ugotowanym ryżem. Składniki na 2 porcje: 2 filety z białej ryby, np. miruny, dorsza (wagowo 0,3 kg) 1 mały pomidor, np. malinowy 1 mały pęczek zielonej pietruszki garść orzechów włoskich 2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego
UgotowaćPrzepis jest zainspiroway recepturą Donny Hay, lecz wzbogaciłam go o kilka składników, które nadały więcej smaku. Porcja dla ok. 3 osób. Tajskie kotleciki rybne: 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza) bez skóry i ości 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 2 łyżeczki startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego skórka otarta z limonki(...)łyżka soku wyciśniętego z limonki garść listków mięty garść listków kolendry opcjonalnie: posiekana papryczka chili bez pestek (lub pół) Tajskie kotleciki rybne: Do misy malaksera lub blendera dodajemy filety, sos chili, starty na drobnych oczkach imbir, wyciśnięte zabki czosnku, sos sojowy, skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki, sok z limonki, białko jajka oraz posiekaną kolendrę lub dymkę. Wszystkie składniki
Poezja smakupodsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki musztardy (u mnie kremska(...)ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia ryby; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Filety z ryby osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz. Cebule obrać, pokroić w pióra
Gospodyni MiejskaZajadałam się tym daniem w trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła(...)Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż
Corner With Recipessmacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy(...)pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety ryb) do 20 minut (grube filety). Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Ryba pieczona na warzywach pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmakowo dopracuje naszą prostą zupę :) Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś) 100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego(...)Mojo Verde Canario Składniki: 4 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Batata obierz, pokrój
SzczyptaSmaQdeskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier, przegotowaną wodę, olej do smażenia. Filety pokrój na porcje, posól je, przełóż do miski lub na półmisek i odstaw na chwilę
blog.moje-pasje.infolatami. Rybna zupa, zwana zupą Kłobuka, oznacza na Warmii coś wyjątkowo smacznego. Zupę, za której miską leśny czort gotów służyć. Zupa rybna Kłobuka 20 dag czystych filetów rybnych (okoń, sandacz, sum, miętus, dorsz, u mnie szczupak) koniecznie bez ości 1 szkl pokrojonego w cienkie półplasterki pora 1 duża cebula pokrojona w półplasterki 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 2 łyżki(...)warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojone pomidory i drugą szklankę bulionu. Przykryć i ponownie zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojone na kawałki filety, keczup, doprawić solą, pieprzem i tabasco do smaku. Po zagotowaniu zsunąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. Ryba dojdzie idealnie. Kawałki filetów będą delikatne,soczyste
Pieguskowa Kuchniapamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu(...)listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki do posypania zupysól
Chilli Czosnek i Oliwainnym..., najlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku - 1 średnia marchewka - 340g przecieru pomidorowego
Smaczne Zdrowezalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam! Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej do smażenia Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody
Blog z Apetytemktórej nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść laurowy
Oka w rosole czyli KaFka gotujejako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka StronaWigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa
Poezja Smaków - blog kulinarnyposmakujecie tego dania to na stałe zagości w waszych domach, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy pomysł na rybę. Składniki: (4 porcje) filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g) średniej wielkości cebulka 50g masła 4 łyżki mąki 200ml mleka 3 średnie ziemniaki 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) imbir, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki
wysmienityRyba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę
nietadietakotlecikach można przemycić naszym pociechom całkiem sporo rybki, za którą często nie przepadają. Kotleciki w tym wydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom. Składniki: 2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej
IMPRESJA SMAKUpojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)Składniki:cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę3 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki kuminusok wyciśnięty z 2 cytrynmasło i kostka rosołowa np. drobiowa lub rybnaPrzygotowanie: Najpierw przygotowujemy
Smaki Brazylii