innym..., najlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku - 1 średnia marchewka - 340g przecieru pomidorowego
Smaczne Zdrowezalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam! Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej do smażenia Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody
Blog z Apetytemktórej nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść laurowy
Oka w rosole czyli KaFka gotujejako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka StronaWigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa
Poezja Smaków - blog kulinarnyposmakujecie tego dania to na stałe zagości w waszych domach, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy pomysł na rybę. Składniki: (4 porcje) filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g) średniej wielkości cebulka 50g masła 4 łyżki mąki 200ml mleka 3 średnie ziemniaki 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) imbir, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki
wysmienityRyba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę
nietadietakotlecikach można przemycić naszym pociechom całkiem sporo rybki, za którą często nie przepadają. Kotleciki w tym wydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom. Składniki: 2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej
IMPRESJA SMAKUpojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)Składniki:cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę3 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki kuminusok wyciśnięty z 2 cytrynmasło i kostka rosołowa np. drobiowa lub rybnaPrzygotowanie: Najpierw przygotowujemy
Smaki BrazyliiMożemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto: jajko 1/2 szklanki
Słodka Strona20min., w międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia. Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząstki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam z obu stron. Na talerzu rozłożyłam(...)plastikowe obręcze. Do środka nakładałam warstwami warzywa, rybę, warzywa. Delikatnie usunęłam obręcze. Na wierzch każdej "babeczki" znowu położyłam kawałek dorsza. Na wigilijnym stole prezentowały się zacnie
bastalenamożna jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli
karmelowyJeśli nie unikacie laktozy to polecam koperkowy na bazie śmietany. Dla mnie to połączenie idealne i znakomicie podbija makro! Składniki na 12 pulpecików: 500 g filetów z ryby (u mnie brzuszki z dorsza) 70 g cebuli (1 średnia) 1 jajko 50 g tłuszczu np masła klarowanego, oleju koksowego 60 g marchewki 60 g pietruszki kawałek pora 2 listki laurowe
Ola la LCHFWyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację. składniki: 2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie
naRuszciefilety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się trzymać ryby.Tak przygotowana ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym jest banalnie prosty.Do wykonania potrawy użyłam filetów(...)sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.Ryba w cieście piwnymSkładniki:4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuksól morska,tymianekpieprz cytrynowyCiasto piwne:¾ szklanki piwa jasnego1 jajkook ¾ szklanki mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniasól morskapieprz cytrynowyolej do smażeniaJeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej
DefinicjaSmakuzalewamy go wodą, dodajemy sól i goździki, gotujemy na sypko pod przykryciem, na małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja(...)curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych filetów z białej ryby (u mnie to dorsz) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego sól pieprz SKŁADNIKI - CURRY 3 łyżki oleju kokosowego ½ świeżej
Karo in the Kitchenpiątek Nadaje się do niego niemal każdy filet , ja tym razem użyłam mintaja ale robiłam w ten sposób , także pangę i dorsza i były równie smaczne składniki dla 4 osób : 4 średniej wielkości filety z mintaja 2 marchewki kawałek selera korzeniowego 1 cebula 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru sól , ostra
Ogrodnik w podróżyprzypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć
Passions hobbies lifepowstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu łyżka cukru pudru
Zasmakuj Kuchniextra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1,5 l bulionu rybnego1/2 łyżki masła1/2 łyżeczki suszonej mięty1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki cukrunatka pietruszki do posypaniasól, pieprzPrzygotowanie:Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion(...)pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką
Oryginalny smakSzybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła 1-2 pomidory 125 g sera mozzarelli Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać
Kuchnia domowa Anispożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI - 300 g filet z łososia bez ości - 300 g filet z morszczuka bez ości (lub np. dorsza) - 150 -200 g wędzonych brzuszków łososia bez ości - 250 g krewetek tygrysich w pancerzach (możesz użyć również koktajlowych) - 1-2 cm korzenia imbiru - kawałek selera - skórka
SMYKWKUCHNIpietruszki i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy chwilę razem. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i układamy dorsza skórą do dołu (o ile wybraliśmy filet ze skórą). Smażymy na mocnym ogniu aż skórka stanie się złota. Następnie obracamy kawałki ryby i smażymy jeszcze ok minutę na drugiej stronie. Podajemy razem
Cook&Lovemorską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ). Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki Przygotowanie Filety miruny skropiłem sokiem
R'n'G Kitchenmasła (u nas klarowanego) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, posiekany 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i starta 500 g filetów rybnych (u mnie po 250 g dorsza i łososia) 3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku szczyptę
Dzieje kuchennej Wiewiórypierwszy tylko mąż zgadł, że to ryba, a niejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego
Rozpustne gotowanie