filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:59/67)

Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 240

Znacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie

Karo in the Kitchen
Dorsz po grecku z modyfikacją 162

 Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Ostatnio proporcje które stosowałam do przepisu kiedyś nie mają z powodów oczywistych zastosowania. Nie da się gotować takich samych

Buniabaje w kuchni
Ryba w warzywach 136

rybne, a ryby należy często jadać, zawłaszcza ryby morskie ze względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody(...)słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu 8 łyżek cukru łyżeczka soli, pieprz kolorowy Wykonanie: Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez 30 min. Dzięki temu będą delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować

kgwjanczewo
Ryba po grecku 248

Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 138

kokosie, choć jak dō mie to je prawie to samo, jak te suche wiórki. Co by szło na to pedzieć: kobiyty… Co potrza? 0,5 filetu ze dorsza trocha m ōnki pszynnyj puszka mlyka kokosowego ze 3 łeżki mōnki kukurydzianyj (abo, jak niy mołcie, to moge być i pszynno) 1 jajco 1 łeżeczka garam masala ździebko chili łolyj(...)zōłza ji 6 smakowała i nawet sie ździwioła, że je tam ta kolyndra driny. Ryba moł być i bez ości, i bez skōry. Jak już jōm łobierecie- te kupne filety to nojlepi jeszcze sprołwdzić, żeby sie potyn jaki bezuch 7 niy udołwiōł 8 łościōm- to pokrejcie jōm na mańsze kōnski (np.: 5 cm na 2 cm). Do jaki miski

Chop w kuchni
Kotlety rybno – ziemniaczane 182

Dziś ma dla Was obiecany przepis w sam raz na piątkowy obiad.Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad

Ostra na Słodko
Ryba po grecku 299

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego(...)korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj) woda i mąka do panierki Przygotowanie :  Przygotowanie warzyw: W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne siekane 100

sałatkami obiadowymi. Składniki: 1 kg filetów rybnych 1 mała cebula 5 łyżek mleka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia   Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki – jajko, mleko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz (dobrze(...)kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.   Do kotletów świetnie nadają się gatunki… morszczuk, mintaj, limanda, sandacz, panga, tilapia, miruna, dorsz, sola.           Do kotletów polecam… – Surówkę z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafiora duszonego w śmietanie – Cukinię w cieście (smażoną

Kulinarne S.O.S.
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 139

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu

Ostra na Słodko
Dieta przyspieszająca metabolizm - Tygodniowy jadłospis 196

kogoś może zainspiruję i zmotywuję do działania!         PONIEDZIAŁEK< WTOREK    FAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)Śniadanie 4 plastry  filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami  lub  Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku 182

Myślę, że takie danie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna!  Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były(...)jestem pewna, że jeżeli nie za pierwszym, to za kolejnym razem uda się Wam to zrobić. Powodzenia!  Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku Składniki:  filet z wędzonego łupacza 2 duże, świeże jajka (najlepiej od wolno biegających kur) 2-3 duże garście świeżego szpinaku masło do smażenia sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka ziaren pieprzu listek laurowy

Codzienne Gotowanie
Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 174

Gwiazdą u mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz(...)wiosnę, w mojej kuchni królują surówki. Dziś w przepysznej śródziemnomorskiej odsłonie pstrąg łososiowy z naszą polską kaszą pęczak i surówką do wyboru. Zapraszam. Składniki na 3 porcje : 350g filet pstrąga łososiowego (ze skórą) 3 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju (zalewy) z suszonych pomidorów 25g tartych lub mielonych orzechów włoskich 9 zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka

Dietolog
ryba po grecku 136

Ryba po grecku Składniki     1,5 kg ryby-dorsza     3 duże marchewki     2 pietruszki     1 por     1 seler     3 cebule     1/2 szklanki oleju     3ajvaru     1 -2 lyżeczki musztardy     2 liscie(...)mocno rozgrzanym olejem.Podsmażyć. Podlac 1/2 szklanki wody. Dodac przyprawy i dusic na malym ogniu około 15 minut. Nastepnie dodac ajvar  ,musztarde i dusic kolejne 10 minut. Filety rybne smażyc opanierowane na malym ogniu Układac na półmisku warstwami: warzywa - ryby - warzywa Smacznego

w mojej kuchni
Zimowy dorsz Skrei w papilotach 119

inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Można podać np. z ziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony  -  Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby umyte 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 20 czarnych oliwek sok z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka(...)szczypiorku, drobno posiekany ok 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać  sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki

Stare Gary
najprostsza smażona ryba z patelni 135

osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi(...)całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki.  Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy i układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry). Obsmażamy rybę  z obu stron na złoty kolor.  Usmażone filety zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania