osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni Sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi(...)całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki. Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy, a następnie układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry)obsmażając je z obu stron ma złoty kolor. zdejmujemy rybę z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z frytkami, pieczywem
Miód i pieprzSkładniki: 3 płaty filetu z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju z gorczycy Dal: szklanka żółtej soczewicy kostka mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kuminu pomidor sól papryczka chilli Przygotowanie: 1. Zacznij od przygotowania(...)patelni 3 łyżki oleju z gorczycy, dodaj sproszkowaną łyżkę gorczycy i kurkumy, sól. Kiedy cebula będzie miękka zmiksuj wszystko na papkę. Po wystygnięciu posmaruj filety i zwiń w rulony. 2. Ugotuj soczewicę na półtwardo z solą. Na patelni na łyżce oleju upraż kumin z kurkumą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, wsyp
AZgotuj!bardzo proste,zdrowe i szybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny(...)rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokul.To jest niesamowite warzywo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki(...)winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili
Pasja Smakuwykazującego pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne rodniki. W połączeniu z porcją wybranych węglowodanów mamy pyszny i zdrowy posiłek. Składniki (1 porcja): 150 g polędwicy z dorsza atlantyckiego 1 łyżka oliwy 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chilli 3 średnie pomidory szczypta bazylii 2 łyżeczki przyprawy do ryby bez dodatku soli(...)przez około 7-10 minut, do momentu aż sok z pomidorów niemalże odparuje całkowicie. Od czasu do czasu zamieszaj i posyp bazylią. Teraz dodaj pokrojone na większe kawałki filety rybne obsypane obficie przyprawą do ryb. W dalszym ciągu smaż na największym ogniu. Po około minucie przewróć kawałki ryb na drugą stroną i pozostaw na ogniu przez jeszcze
Zdrowie na języku :Pdorsza) zamówiliśmy frytki (5 zł) i zestaw surówek (4,5 zł). Na dania mimo tak dużego ruchu nie czekaliśmy zbyt długo. Pstrąg Rybaka smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże(...)znakiem zupy rybnej na ostro (10 zł), o której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra (10 zł/100 g)- nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się
Pasja SmakuMiruna patagońska jest warta polecenia ze względu na delikatne białe mięso, łagodny aromat i małą ilość ości. Bardzo smakuje dzieciom :) Smak plasuje się pomiędzy dorszem a pangą, ale od tej ostatniej jest zdecydowanie zdrowsza. Od czasu gdy zobaczyłam film jak panga hodowana jest w wietnamskich rzekach-ściekach, nigdy jej nie tknę i staram się kupować wyłącznie(...)niż ryby z Bałtyku. Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna. Składniki: filet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki sól około 1/2 łyżeczki olej
głodny alergikszczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki: ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka) 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek drobnego szczypiorku sól, pieprz i papryka słodka(...)ryba jest mrożona to najpierw należy ją rozmrozić i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Można rybę pokroić na mniejsze kawałki wedle uznania. Ja z reguły jak mam dość długie filety, to kroję je na pół. Następnie doprawić każdy kawałek z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejno otoczyć każdy filet w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz
Kulinarne Przebojenajwyższej klasy i górują w menu restauracji „Ricard Camarena”. Są odzwierciedleniem najlepszej i nowoczesnej kuchni basenu Morza Śródziemnego, oto one: kwiaty cukinii nadziewane mięsem z norweskiego homara, policzki dorsza z białych szparagów w sosie holenderskim i innych potraw dla najbardziej wyrafinowanych odbiorców. Mogę powiedzieć, że byłem bardzo optymistycznie nastawiony gdy dowiedziałem się, że będę miał praktyki właśnie w tej restauracji(...)Nauczyłem się gotować około 20 różnych bulionów i wiele więcej. Polecam to miejsce wszystkim, którzy naprawdę pasjonują się kuchnią i chcą poświęcić się dla tej pięknej sprawy… Filet z żabnicy Ogródek restauracji-miejsce odpoczynku, gdzie podawane są desery i kawa Mango z tajskim sosem z kolendry, kopru, bazylii i mięty Cococha z buliionem warzywnym - uwielbiana przez Hiszpanów Galeria
Gotuj po hiszpańskuWczoraj nareszcie miałam chwilę, by pojechać na większe zakupy i przy okazji nabyłam czarniaka, smaczną rybę z rodziny dorszowatych. Na przygotowanie obiadu już za wiele czasu
Weekendy w domu i ogrodziecebulą – przepis Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia, w tym czasie co najmniej dwa razy zmieniamy wodę, następnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok. Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny, potem cebulę zgniatamy dłońmi(...)cukru i zalewamy resztą oleju Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki. śledzie w oleju z cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie pomidorowym Dorsz pieczony z koperkiem Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie w oleju z cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakupracy ukladu nerwowego i odporosciowego-sprzyjaja powstawaniu serotoniny,chormonu dobrego nastrojuNajbogatsze w kwasy omega-3 sa tluste ryby morskie:makrela,halbut,sledz,losos.Cude ryby morskie sa rowniez godne polecenia:dorsz,Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin,Wietnamu czy Egiptu takich jak :tilapia,panga,sum egipski itpnie dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn.U mnie dzis halibut.Dla(...)dzis.Zapach tej panierki,roznoszacy sie w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam.Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu(...)rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy pieczarki i marchewkę, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając, następnie przekładamy do miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Filety łososia płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy pieprz i wkładamy filety z łososia. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania(...)sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości ok. 5 cm), 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mały kubek śmietany, 1 łyżkę oleju, ok. ½ l bulionu warzywnego
blog.moje-pasje.info