filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:47/67)

Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 195

daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Dorsz gotowany na parze 295

surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza ułożyć w miseczce

Pasja Smaku
Ryba po grecku 148

wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) mały korzeń selera 2 małe korzenie pietruszki 4 duże marchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe 500 ml bulionu warzywnego lub wody(...)czerwona (opcjonalnie) 200 ml dobrego przecieru pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku  Jak zrobić rybę po grecku? Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.  Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć

Kuchcik gotuje
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 214

soli (lub soli i cukrze) nadają się całe filety dużych ryb o wadze do 2-3 kilogramów ze środkowej części, np. łosoś. SKŁADNIKI: 3 filety z białej ryby np. dorsza, bonito lub pstrąga (mrożone lub świeże) dużo soli gruboziarnistej morskiej kilka gałązek koperku sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 155

pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny lub  dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej 1 łyżeczka - proszku do pieczenia sól   olej do smażenia Sos ¾ szklanki - oleju 1 puszka - ananasa(...)czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka  - curry ¾ szklanki - wody 1 łyżka - mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć

Jadło i czytadło
Ryba po meksykańsku 112

znika w mgnieniu oka! Dlatego właśnie musiałam zrobić zdjęcie bardzo szybko, bo mogłoby się okazać żę cała ryba została zjedzona przez domowników. Składniki na rybę 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza (co kto lubi ) 2 średniej wielkości cebule Pół słoika ogórków konserwowych 1 papryka Puszka kukurydzy Mąka Składniki na zalewę Pół szklanki oleju 6 łyżek octu(...)ketchupu Pudliszki (wielbiciele ostrego jedzenia mogą użyć ostrego) Słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Sól do smaku Krok po Kroku 1 Filety rybne kroimy na 3 części, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia ryby należy pamiętać o tym aby tłuszcz był dobrze rozgrzany

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pieczona ryba 139

jednocześnie z rybą piekły się pokrojone w niedużą kostkę ziemniaczki). A potem już tylko zostaje delektować się smacznym, lekkim obiadem ;) Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z ryby (u nas dorsz)  3-4 nieduże marchewki 2 małe pietruszki 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 plasterki cytryny skórka z cytryny sól, pieprz suszony tymianek oliwa(...)pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Obrany czosnek posiekać na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyć.   Na kawałku folii aluminiowej rozsmarować odrobinę oliwy, na niej ułożyć filet z ryby skórą do dołu. Rybę doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz tymiankiem. Wokół rozłożyć marchewkę, pietruszkę, a na wierzchu cebulę, plasterek cytryny oraz plasterki czosnku. Wszystko razem zapakować

Simply Food
Łosoś w papilotach 231

się nie ubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku(...)plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry

Poezja smaku
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 292

możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku.Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków500 g filetów z białej ryby         (mintaj, dorsz)ciasto:150 g mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish(...)wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy

Słodka Strona
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 205

jednak  przygotowana na wzór i styl kuchni orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad. Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody(...)przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy

Słodka Strona
Ryba po grecku II 160

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić(...)łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło

Kuchnia domowa Ani
Zupa rybna - prosta i szybka 298

się po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam!składniki (4 spore  porcje)400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)3 - 4  łodygi selera naciowego2 x 400 g pomidorów z puszki1/2 cebuli2 - 4 ząbki czosnku500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny1 spory ziemniaknatka(...)smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki,  przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry -  pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut

Stare Gary
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 485

smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki:  ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek(...)następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę

Słodka Strona
Chowder czyli zupa rybna z małżami 142

następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży  600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 133

kostkę 3/4 szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz,  listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego pół pęczka koperku 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj sól i pieprz ➤  Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam(...)wody. sól i pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i koper włoski. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.  Filety ryby dopraw solą i pieprzem, ułóż na ryżu i gotuj pod przykryciem razem z pilawem przez 5 minut. Gotowy pilaw posyp posiekanym koperkiem. * Jestem ciekawa, czy jedliście kiedyś koper

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania