pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania. 700 g - filetów np. z miruny lub dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej 1 łyżeczka - proszku do pieczenia sól olej do smażenia Sos ¾ szklanki - oleju 1 puszka - ananasa(...)czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka - curry ¾ szklanki - wody 1 łyżka - mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć
Jadło i czytadłoznika w mgnieniu oka! Dlatego właśnie musiałam zrobić zdjęcie bardzo szybko, bo mogłoby się okazać żę cała ryba została zjedzona przez domowników. Składniki na rybę 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza (co kto lubi ) 2 średniej wielkości cebule Pół słoika ogórków konserwowych 1 papryka Puszka kukurydzy Mąka Składniki na zalewę Pół szklanki oleju 6 łyżek octu(...)ketchupu Pudliszki (wielbiciele ostrego jedzenia mogą użyć ostrego) Słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Sól do smaku Krok po Kroku 1 Filety rybne kroimy na 3 części, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia ryby należy pamiętać o tym aby tłuszcz był dobrze rozgrzany
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyjednocześnie z rybą piekły się pokrojone w niedużą kostkę ziemniaczki). A potem już tylko zostaje delektować się smacznym, lekkim obiadem ;) Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z ryby (u nas dorsz) 3-4 nieduże marchewki 2 małe pietruszki 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 plasterki cytryny skórka z cytryny sól, pieprz suszony tymianek oliwa(...)pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Obrany czosnek posiekać na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyć. Na kawałku folii aluminiowej rozsmarować odrobinę oliwy, na niej ułożyć filet z ryby skórą do dołu. Rybę doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz tymiankiem. Wokół rozłożyć marchewkę, pietruszkę, a na wierzchu cebulę, plasterek cytryny oraz plasterki czosnku. Wszystko razem zapakować
Simply Foodsię nie ubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku(...)plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry
Poezja smakumożemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku.Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto:150 g mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish(...)wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy
Słodka Stronajednak przygotowana na wzór i styl kuchni orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad. Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody(...)przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy
Słodka StronaMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić(...)łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło
Kuchnia domowa Anisię po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam!składniki (4 spore porcje)400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)3 - 4 łodygi selera naciowego2 x 400 g pomidorów z puszki1/2 cebuli2 - 4 ząbki czosnku500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny1 spory ziemniaknatka(...)smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut
Stare Garysmaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek(...)następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę
Słodka Stronanastępnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki
Smakowity Blog Kulinarnykostkę 3/4 szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz, listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego pół pęczka koperku 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj sól i pieprz ➤ Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam(...)wody. sól i pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i koper włoski. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Filety ryby dopraw solą i pieprzem, ułóż na ryżu i gotuj pod przykryciem razem z pilawem przez 5 minut. Gotowy pilaw posyp posiekanym koperkiem. * Jestem ciekawa, czy jedliście kiedyś koper
Chilli Czosnek i Oliwasię więc maluchom, jeśli dostaną na talerzyk coś, czego sami byśmy nie tknęli Oczywiście jest na to rada, istnieje mnóstwo fajnych i smacznych przepisów, oto jeden z nich – dorsz w sosie z suszonych pomidorów. Niektórzy rodzice obawiają się podawać dzieciom ryby ze względu na zanieczyszczenia. Niesłusznie – eksperci uważają, że korzyści płynące ze spożycia ryb bogatych w kwasy omega(...)pulpeciki rybne, bo są przygotowane ze zmielonej ryby. Ryzyko zadławienia się ością jest wtedy znikome. Oczywiście nie muszą to być tylko pulpeciki, może być zwyczajnie upieczony filet, czy polędwica np. z dorsza ale dokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie
Natka Pietruszkifishcake zjada ze smakiem :) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz) * 3 większe ziemniaki * 1 jajko * 4 łyżki bułki tartej+ do panierki * mała cebulka * pół łyżeczki ostrej papryki * odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku * sól * olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki
Zrób to smaczniełatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka
Oryginalny smaksmaczna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z rybą, koperkiem i porem to proste i szybkie danie. Idealny pomysł na bezmięsny obiad. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 filety z ulubionej ryby (dałam dorsza) por 250 g śmietany 18% 2 jajka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Rybę dzielimy
e-PrzepisyKulinarneZnane, lubiane danie. Odkąd pamiętam rządziła na stole podczas każdej imprezy rodzinnej. Składniki: Filety białej ryby – może być dorsz – ja najczęściej go używam, ale także polecam, morszczuka, miruny, mintaja ryba może być mrożona albo świeża 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 1 mały por 1 łyżeczka soli 3 jajka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy
MojaQchnia.plcytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:). 2 rybne filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku 1 jajko sól, pieprz cytryna olej 1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą
Szefowa kuchniwarzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy. Przygotowanie : 15 min. Marynowanie : 1 godz. Porcja dla 4 osób: ● 350 g filetów z białej ryby (np. dorsza) ● 1 cytryna ● ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki ● 2 szalotki ● 2 dojrzałe marakuje ● 1 pomarańcza ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka oleju z awokado (opcjonalnie) ● 4 awokado
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagrecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi smakami :) Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego
Smak mojego domuwarzywami i odrobina ciągnącego się sera:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (225g), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki, 6 pieczarek, 1 filet rybny (u mnie z dorsza), sól, pieprz, przyprawa do ryb, 50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Z miłości do słodkościwspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju
Nie tylko w kuchniprzyrządzone kotlety często smakują nawet tym którzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem
Smaki Ewypowstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków. Składniki (3 porcje): 400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz) 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie
Powiedz dietom niejednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól, pieprz
Kuchnia domowa Aniprzed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek
Ostra na Słodko