Ryba po cygańsku Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam! Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..) przyprawa do ryby (lub sól i pieprz) 1 cebula 1 czerwona papryka olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko(...)soli Zalewa: 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 2 łyżki koncentratu 4 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 szklanki cukru 2 ziele angielskie 2 liście laurowe *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety
Blog z Apetytemdietetycznej kuchni mojej Mamy. Nie wymaga czasu, wielkich przygotowań i opasłych zakupów. Jedyne czego potrzebujemy to ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli oleju roślinnego Przygotowanie: Umytą i osuszoną rybę (najlepiej świeżą, ale może być(...)solimy i pieprzymy. Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Na suchej patelni układamy plastry pomidora. Na nich kładziemy plastry cebuli, którą lekko solimy. Kładziemy rybę. Podobnie postępujemy z drugim filetem. Na wierzch na każdym kawałku ryby znów układamy cebulę, a na niej pomidora. Możemy z wierzchu oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Odstawiamy na pół godzinki. Następnie podlewamy odrobiną oleju
Kuchnia po mojemumorskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka(...)trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem. Warzywa podsmażyć krótko
królestwo garówpiątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się(...)łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól, czarny pieprz ew. cukier Burger: 500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy
kuron.com.plniższa cena lub w cenę dania wliczony jest napój, czytaj piwo ;) Najsmaczniejszą rybą do przygotowania tego dania jest łupacz, jednak często można spotkać fish & chips przygotowane z dorsza. Ja zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy(...)potrawę. Polecam! Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips Składniki na rybę z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem: Na rybę: 2 filety z łupacza, ewentualnie dorsza mąka sól i pieprz ósemki cytryny do podania Na panierkę: 200g mąki pszennej 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki
Codzienne Gotowaniełyżki masła 2 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 łyżki brązowego cukru 3/4 kubka ryżu 2 ząbki czosnku 3 pomidory sok z cytryny 2 łyżeczki kaparów 2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz) natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i oliwy, dodać cebulę pokrojoną w plasterki i cukier, dokładnie wymieszać. Smażyć(...)kostkę pomidory, sok z połowy cytryny i kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła i usmażyć na nim filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć
Codzienne Gotowanieroku :) Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu, nie znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy. Składniki: * około 600 g filetów rybnych (u mnie dorsz) * 3 większe marchewki * 1 pietruszka (korzeń) * pół selera (korzeń) * 1 cebula * sól do smaku * 5-6 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu) * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu) * pieprz(...)warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (ewentualnie można podlać odrobiną wody). Filety rybne posolić, posypać przyprawą do ryby, obtoczyć w mące i usmażyć. W misce układać warstwowo warzywa-ryba-warzywa-ryba, ostatnią warstwą powinny być warzywa. Ryba po grecku najlepiej smakuje
Zrób to smaczniebyło podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku. SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g. olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g. cebula(...)Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote. Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki
Kuchnia Paulettesdania - w sumie dwa bo 3 były takie same. Ja tradycyjnie, aby rozpocząć sezon ogórkowy - flądrę - tuszę, oczywiście z frytkami i surówką z białej kapusty. Moi towarzysze - Dorsza po cygańsku, czyli filet w panierce z plasterkiem sera zółtego i papryką słodką do tego półksiężyce i surówka. Zachwyt na ich twarzach mowił wszystko. Nic tylko polecać dalej :) Zapomniałam dodać(...)Opera na ul.Brzozowej 27. Miejsce przyjemne, dwu piętrowe, całe drewniane znajdujące się w okolicy typowych barów. Tym razem zamówinia były takie : Sola w zestawie z frytkami i surówką, dorsz z ryżem, ziemniakiami i surówką, łosoś grilowany w folii i dorsz w zestawie podstawowym. Jedyne co mam do powiedzenia - proponuję zamawiać zestawy, lepiej się na tym wychodzi. Każdy
Słodkie PrzyjemnościFish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka
Kuchnia Pokoleńpodkręca smak papryczką chilli i pikantnym sokiem pomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki
Pełny talerzRyba po skandynawsku Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe Chłopcy uwielbiają ten przepis
Ogrodnik w podróżyrewelacyjne,ale kotleciki musiały znaleźć się na moim blogu bo są tego warte. Składniki: ok 70 dag filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dok
Niespełnione zdolności kulinarneDorsz w chrupiącym cieście paprykowym Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem
Blog z Apetytempietruszka 1 por pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego Zupa 3 marchewki, 5 łodyg selera naciowego 2 pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek można też dodać małże 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pęczek koperku
Smaczny zeszytgdyż bardziej wyczuwalny jest smak każdego warzywa. Uwielbiamy taki zdrowy obiad jednogarnkowy. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj morszczuk) 1 mały korzeń selera 2 korzenie pietruszki 4 duże marchewki 1 duża papryka czerwona 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Gotuj w domubardzo proste w wykonaniu, świetnie smakują, a do tego mogą stanowić świetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza – ryba musi być dobrej jakości, nie może się rozpadać bułka kajzerka namoczona w wodzie jajko sól, pieprz cytrynowy 3 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Rybę
Życie ze smakiemobiadowe lub na ciepłą kolację. Nie wymaga zbyt wiele czasu do przygotowania. W sam raz na popielcową środę lub obiad na piątek. Na 3 porcje: ½ kg mrożonego fileta z miruny lub dorsza ½ kg sałatkowych ziemniaków ½ szklanki wody 2 pomidory 2 liście laurowe 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju (ja miałam czosnkowy) 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Wanilia i KardamonRybę zazwyczaj jadamy pieczoną lub smażoną, zupełnie zapominając, że zrobiona w sosie jest równie smaczna! 300g filetów rybnych, u mnie dorsz 1 por 330g śmietany 18% 1 pęczek koperku 70g sera gorgonzola masło do smażenia sól, pieprz, papryka słodka 1. Rybę kroimy w większą kostkę. Por w krążki, koperek siekamy. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posoloną rybę
Szefowa kuchniNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grecku Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku. Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno. Składniki: filet z białej ryby ( dorsz, mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe ziele
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody jajko 2 łyżeczki musztardy saperskiej 200 g mąki olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko
Atlas SmakówSkładniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście
czarrna od kuchnipostanowiłam to zestawienie wykorzystać także tutaj. Ryba ze szpinakiem wyszła rewelacyjna; delikatna w smaku, aromatyczna. Polecam na szybki obiad lub kolację w wersji fit . Składniki: 50 dag filetów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku 30 dag pieczarek 3 duże ząbki czosnku 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz cytrynowy łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki
Pobite gary Barbaryręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest dość długa ale smak naprawdę niepowtarzalny dlatego zachęcam do spróbowania. Składniki na 4 porcje: 800g filetów rybnych (u mnie dorsz) 800g pomidorów z puszki 400ml mleka kokosowego czubata łyżka miodu 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kolendry
wysmienitykotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj 1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania 1/2 szklanka mleka 1 jajko 1 cebula koperek szczypiorek czosnek przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi olej do smażenia Sposób przygotowania : Rybę oczyścić
Aromatyczne PodróżeCURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków. 4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPolecam rybkę w cieście naleśnikowym w zalewie;) CIASTO: 2 szkl. mąki 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki wegety lub kuicharka RYBA: 1 kg filetów rybnych pangi , mintaja, dorsza w zależności kto jakie woli Składniki na ciasto zmiksować i zatapiać w nim rybę smażyć;) ZALEWA: 2 szkl. wody 0,5 szkl. oleju 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 4 łyżki
Moje Słodkie Piekiełkożyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle. Składniki 4 porcje 1 dorsz lub 2 gotowe filety 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki orzeszków ziemnych sól,pieprz do smaku 3 łyżki oleju bazyliowego Wykonanie Krok 1 Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery
Eli Gotowaniewersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka
Kulinarne InspiracjeŚwięta coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami. SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody
Tradycyjna kuchnia Kasizimno i przygotowuje dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły. Ja robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki
IMPRESJA SMAKUkupić w sklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty
e-PrzepisyKulinarne