filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:29/67)

DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE 149

SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia                                                                     CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE :  Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru wody), doprawiamy do smaku. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe. Kawałki ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i pieczemy od razu na dobrze

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorsz miodowo - kokosowy 163

dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam

kruche babeczki
Kotlety z dorsza. 358

dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny

zadanie-gotowanie
KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ 140

filetów rybnych ( dorsz , mintaj) 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki) 1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko  sól,pieprz koperek bądź natka pietruszki  Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej). Filety pokroić, zmielić razem

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 165

zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RYBA W SOSIE KETCHUPOWYM 221

filetów z dorsza,mintaja 3 czerwone papryki 3 cebule 1/2 kg pieczarek ok 1/2 l pikantnego ketchupu sól,pieprz Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.  Usmażyć pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę i pieczarki pocięte na plastry. Wymieszać cebulę,paprykę i pieczarki z ketchupem,doprawić do smaku solą,pieprzem. filety opłukać,odsączyć na papierowym ręczniku.Pokrojoną

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 147

jest to, że takie kotleciki zjedzą nawet dzieci i właśnie w ten sposób można przemycić do organizmu ważne witaminy, minerały itp.  Składniki na ok. 9 dużych szt. : filety z dorsza 2 szt. kasza manna 2 łyżki żółtko 1 szt. marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.  natka pietruszki 1 garść kajzerka 1 szt. sól 1 łyżeczka kucharek

Kuchnia Paulettes
Ryba po japońsku. 145

cukry -sól -pieprz -1,5 szklanki mąki -2 jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet z dorsza myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet, koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz

Magia jedzenia.
dorsz bałtycki z kaszą kuskus 202

sezon trwa tylko krótką chwilę. Tym razem naprawdę ekspresowy obiad, do zrobienia w 20 minut po powrocie z pracy. Trzy główne składniki, a efekt wow.  Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki(...)kuskus pozostał dosyć sypki i ziarenka ładnie się od siebie oddzielały) dokładnie mieszmy, ponownie przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła. Kładziemy filety skórą do dołu i nie zmniejszając ognia smazymy aż skórka nabierze lekko złotego koloru. Następnie dokładamy kolejną łyżkę masła, a filety obracamy na drugą stronę. Patelnię lekko przechylamy, nabieramy

Cook&Love
Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi frytkami 170

dorsza 1 jajko  1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki sól, pieprz olej Frytki: 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól  1. Ziemniaki obieramy, osuszamy, kroimy na kształt frytek. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sól, mieszamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Z filetów odcinamy skórę. Filety

Szefowa kuchni
Pierogi sakiewki z kaszą dorszem i grzybami 192

drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebul kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam. Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę, dodaj

wesoła kuchnia
Dorsz z pesto i makaronem 227

danie idealne np. na kolację we dwojga lub dla znajomych czy przyjaciół jako początek wspaniałej imprezy i spotkań z w gronie najbliższych Składniki/4 osoby: – 600 g filetów z dorsza – 150 g suszonych pomidorów – pół pęczka świeżej bazylii – 2 małe ząbki czosnku – 50 g parmezanu – 50 g migdałów ( bez skórki całe

I LOVE LIFE
Zupa rybna z dorsza 152

Warzywa podsmażamy na maśle, następnie zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ) lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Do zupy dodajemy pokrojony na paski filet z dorsza, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem

R'n'G Kitchen
DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 238

smaków, które zaskakują nas pozytywnie.  Ten przepis jest prosty. Ryba prezentuje się elegancko i schludnie na talerzu, ale smakuje wybornie.  Alternatywny przepis dla tradycyjnej ryby. ~~PRZEPIS~~ dorsz duże filety bez skóry 2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy Wielkopolski do smażenia majonez 3 łyżki śmietana kwaśna 12 lub 18 % 3- 4 łyżki koperek suszony(...)łyżka czosnek 1 ząbek mozzarella 4 łyżki startej na tarce żurawina suszona 5 łyżek morele suszone 4 szt.  woda 1/2 szkl.  kasza gryczana biała 2 torebki Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Wielkopolski. Umieszczamy kawałki ryb. Podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.  Kaszę

Kuchnia Paulettes
Ryba w stylu meksykańskim. Pikantna i zabójczo smaczna – sprzyja produkcji serotoniny!!! 178

wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki: 2 filety z dorsza (500g) duża cebula 3 ząbki czosnku puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy łyżka oliwy z oliwek chilli, papryka słodka, pieprz, kminek mielony

wysmienity
Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką 196

Delikatna i smaczna ryba na niedzielny obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%.  Składniki: Filet z dorsza ½ kg Miód prawdziwy 3 łyżki Olej 3 łyżki Masło 3 łyżki Wino białe wytrawne 3 łyżki Marchewka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Tymianek do smaku Cytryna 1 szt. Masło do formy Wykonanie: Marchewkę

Tradycyjna Kuchnia