przy okazji wyczyści nieco lodówkę. Ale... Ale gdyby ktoś jednak chciał skorzystać z gotowego pomysłu, sprawdzonego, smakowitego, a na dodatek kow(t)(m)bojskiego... Polecam! PS Użyłem w daniu fasolki dostarczonej przez firmę Jamar . Smaczne, duże i równe ziarna w zalewie bez konserwantów sprawdziły się znakomicie. Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili) 1 łyżka
zadanie-gotowanieMamy chłodne już dni, nawet można rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku
Różowa kuchniaspożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu ostudzić. Curd z mango Przepis dostępny jest tutaj , ale wiem jak czasem irytuje
gutfutzupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową
Pociąg Do Kuchniskrajność, ale o zasadę małych kroczków. Jeśli po kilku widzi się poprawę to wtedy z chęcią brnie się dalej. Talia zachęca do jedzenia wszelakich fasoli i fasolek, pisze także że w naturze jest masa słodyczy, co nam pozwala zminimalizować spożycie cukru. Po lekturze książki zastanowiłam się nad przepisem który będzie namacalnym dowodem jej słów, a jednak
Dieta moja pasjaKasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nastepnie otwieramy woreczki i studzimy. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz kiełbaskę (zostawiamy sobie z 4-5 plasterków). Do tego dodajemy fasolkę z całą zawartościa puszki i przyprawiamy całość, gałką, solą, majerankiem, pieprzem oraz papryka ostrą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno dajemy połowę kaszy jaglanej, na to wykładamy połowę naszego
Gotowanie...to proste !miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą, dodaję do zmielonej fasolki, wsypuję posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne
Wanilia i KardamonSkładniki: 690 g passaty 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniażde danie zawiera krótki opis, składniki, sposób przygotowania oraz zdjęcie autorskie. Książka została podzielona na rozdziały: 1. Soczewica 2. Groch i groszek 3. Ciecierzyca 4. Fasola i fasolka 5. Bób 6. Soja "Strączki" zawierają aż 88 przepisów na różne dania, np: Pierogi z zieloną soczewicą, boczkiem i kurkami. Sałatka z groszku, ogórka i koperku. Hummus z mango i kokosem
Zrób to smacznieSycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej
Kuchnia MagdaLenyplastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach
Szybko Tanio Smaczniedanie, które uwielbiam. Znane chyba każdemu. Z dużą ilością fasoli, cebuli i kiełbasy. Nie jest to potrawa lekkostrawna Lubię kiedy jest trochę więcej sosu pomidorowego. Niestety przygotowanie fasolki po bretońsku zajmuje bardzo dużo czasu (długie gotowanie). To jedno z tych dań, które z dnia na dzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś
Bullioliści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna
Jemy Pijemytwarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie
Moja smaczna kuchnia