nią należy wtedy zlać można też całość przelać przez gęste sitko Smacznego! Sos ten rewelacyjnie urozmaica smak warzyw ale też i mięsa. Można go serwować z marchewką, groszkiem, brokułami, fasolką szparagową. Pasuje do cielęciny jak i mięsa wieprzowego. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksKolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki
Obiad gotowyPamiętacie roladki drobiowe z fasolką szparagową ? Dzisiaj polecam Wam kolejną wersję roladek z piekarnika. Tym razem do środka dałam suszone śliwki a roladki owinęłam wędzonym boczkiem. Gotowe roladki podałam z pesso oraz sałatką z roszponki i pomidorków skropioną olejem rydzowym. składniki: 2 podwójne duże piersi z kurczaka (ok 1,2 kg) ok 220 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach
Monia miesza i gotujetych świeżych, gdyż były mrożone w trakcie sezonu. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy owsianej (lub innej ulubionej) 400g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka z cukinią, marchewką, kukurydzą i fasolką) 100g tofu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój
Fabryka pomysłówjednak najlepsza jest pomidorówka mojej mamy... :) Połączenie, które chcę Wam zaproponować wcale nie jest jakoś wyjątkowo odkrywcze. Rzadko spotyka się je w formie zupy, ale już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy
Pichceniomaniajakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę . Dalej smażymy mieszając aż farsz stanie się pozbawiony sosu i gęsty . Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia . Nakładamy obficie na tortille i zawijamy ( tak jak gołąbki " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżySałatka na obiad będzie w sam raz. Jest pożywna, a przy tym lekka, pełna smaków i kolorów. Niektórzy nazwaliby ją sałatką nicejską, ale wtedy musiałaby mieć jeszcze kapary, anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:) Składniki: 2 małe kolorowe sałaty (albo 2 "serca" z sałaty masłowej) 2 mięsiste pomidory
Obiad gotowydrobniutkiej tarce ) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i biały pieprz do smaku Ocean tuńczyka przygotowujemy jak każda sałatkę , z tą tylko różnicą ,że składniki „mokre” ( fasolka z zalewy,pomidory,ogórki korniszony,kukurydza i tuńczyk ) po pokrojeniu lub odcedzeniu z zalew , umieszczamy razem na sitku i zostawiamy na przynajmniej 2 godziny , żeby porządnie odciekły , inaczej sałatka faktycznie
Ogrodnik w podróżynuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej biesiadzie wśród znajomych:) W zależności ile chcecie go przygotować dodawajcie więcej składników proporcjonalnie do reszty. Jeśli chcecie
Zasmakuj Kuchnipieczenia Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka skropić oliwą i obsypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć w całości w papierze do pieczenia. Fasolkę szparagową ugotować. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę – wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Sos: Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście. Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające. Składniki na standardową keksówkę: 3 jajka ¾ szklanki
Ugotowane pozamiatanePiecz mięso w piekarniku nastawionym na 150ºC aż osiągnie temperaturę 72 stopni. Upieczone kieszonki z kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę. Smażone ziemniaki 600 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki parmezanu, utartego sól do smaku 2 łyżki oliwy Obierz
codojedzeniaoliwy do smażenia 1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej 2 garście rukoli (ok. 40-50g) 1/4 małej czerwonej cebuli , pokrojonej w piórka po 2-3 łyżki białej i czerwonej fasolki z puszki plasterki chili do dekoracji Sos chimichurri 2 ząbki czosnku 1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej papryczka chili , ilość według uznania 3/4 szklanki listków natki pietruszki 1/4 szklanki kolendry
Pełny talerzjeszcze trochę na kolację i choć zwykle wieczorem nie dojadamy tego co z obiadu, to tym razem każdy kręcił się obok patelni i w efekcie nie została nawet jedna fasolka). Danie wyszło pyszne i myślę, że smakowałoby nawet nie odgrzewane. Jeśli jednak chcecie przygotować w domu w mniejszej ilości, zredukujcie ilość mięsa o połowę, użyjcie 1 dużą puszkę pomidorów
Smaki Na TalerzuKiedy tylko na targu pojawia się bób nie mogę się wprost powstrzymać od jego kupowania. Kilka lat temu bardzo przypadły mi do gustu te zielone fasolki i wciąż eksperymentuje z jego zastosowaniem. Pasta z bobu ( przepis ) to mój letni hit w smarowidłach, ubóstwiam jeszcze bób z pangratto, ale to w następnym wpisie, a o chodniku pomyślałam kiedy
Słodki Kompromis