fasolka - 6917 przepisów (strona:328/462)

Jajko w koszulce z bobem 114

żeby wspólnie celebrować rodzinne posiłki. Jajko w koszulce z bobem, który został lekko przesmażony z czosnkiem i szalotką na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tych pysznych zielonych fasolek. Zapraszam i mam nadzieję, że wspólne letnie śniadanie będzie udane ! Jajko w koszulce z bobem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 duże wiejskie jajka 2 kromki białego chleba 1/2 szklani

Kulinarne przygody Gatity
Bób kiszony w solance 283

Lubicie bób ? Zjadacie go prawdopodobnie po prostu po ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo

Smaczna Pyza
TARTA MOJITO 148

papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przygotuj krem: listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie napęczniałe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Fasolowe babeczki brownie 103

kawałki, zalewamy wrzątkiem, tak by woda je całkowicie zakryła, i odstawiamy na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji

Lamarida.pl
LETNIA SAŁATKA OWOCOWA +KONKURS! 143

dużo fantastycznych warzyw i owoców najdę na ukochanym, krakowskim kleparzu. Soczyste truskawki, morele, maliny, borówki, winogrono, arbuzy i agrest. Do tego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie

Ostra na Słodko
Pan brokuł z gorgonzolą 120

moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała

Wylizany Rondel
Ulubieńcy maja i czerwca 112

nazbierało mi się za dużo rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej

wegujemy
Stir-fry z kurczakiem i brokułem 210

mieszamy z jajkiem. Następnie dorzucamy kurczaka z brokułem i mieszamy całość na patelni. Gotowe! * zamiast piersi z kurczaka możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu * zamiast brokuła możemy wykorzystać zieloną fasolkę świeżą lub mrożoną

Dieta bez mleka
Pieczona polędwica z dorsza 197

chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych wartości odżywczych. Szczególnie brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Porcja zdrowia. Gotowe danie posypuję dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, solą, natką, skrapiam cytryną. Składniki: około 500 g polędwicy z dorsza podzielonej na kawałki pieprz, sól, szczypta mielonej kolendry masło

Zasmakuj Kuchni
KRUPNIK NA BOGATO 164

SKŁADNIKI (2-3 porcje): garść fasolki szparagowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1/2 małego selera około 50 g kaszy jęczmiennej 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie kawałek papryki zielonej 1 mały por (biała część) 1 mały pomidor 1 łyżka masła papryka słodka, papryka cayenne, świeżo mielony pieprz czarny, świeżo mielona sól morska kilka listków natki pietruszki

wege i kropka
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 221

szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy na mocnym ogniu bez przykrycia, przez 4-5 minut. Odcedzamy i przekładamy fasolki do lodowatej wody. Studzimy i obieramy ze skórki – zostaną perfekcyjnie zielone, chrupkie i lekko słodkie. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Niebieski ser kroimy dość drobno

Karo in the Kitchen
Wielka księga słoików 137

przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek

GRUBY WAŁEK
WEGAŃSKI HAUL Z HALI MIROWSKIEJ - Tofu od Jezusa, Tempeh z Asia Tasty 194

kilogram. Zawsze lubiłam tę odmianę pomidorów, ale ostatnio wyjątkowo mi smakują. Za ilość na zdjęciu zapłaciłam ok. 2 zł.  Kilka stoisk dalej zaopatrzyłam się także żółta fasolkę szparagową. W tym roku jeszcze jej nie przygotowywałam, dlatego bardzo ucieszyłam, że nie kosztuję już 15 zł/kg. Kupiłam ok. pół kilograma i zapłaciłam za tą ilość

wegujemy
Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami 191

dowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy trochę fety, która nadaje słoności. Śmiało eksperymentujcie – zamiast szparagów można użyć przecież fasolki szparagowej, bobu czy groszku. Najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu np. na balkonie czy tarasie. Największy fun jest przy przewracaniu – nie jestem w tym mistrzem, ale na szczęście

Poezja smaku
Gulasz drobiowo-warzywny 185

kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli, przełożyć do garnka, dodać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por,  fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki,  podlać wodą i dusić około 10  minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć

Wanilia i Kardamon