Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgroszek. Im jest starszy i później zebrany, tym jego smak staje się bardziej mączny i bardziej zbliżony do fasoli, a ziarna są większe. Stary bób o dużych i mącznych fasolkach trzeba gotować długo. A młodziutkiemu wystarczy dosłownie dwadzieścia kilka minut – i można to z sukcesem zrobić na parze. Bób wybieramy jak najmłodszy i jak najdrobniejszy, jak najświeższy i jak najbardziej
Karo in the Kitchenwykorzystam, bowiem kuchnia ta posiada trzy wspaniale zalety : jest zdrowa, smaczna i niedroga! Przykładowe przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska
Di gotujetygodniu szukając pomysłu na kanapkową pastę, poszperałam nieco w półkach i znalazłam resztki fasolki Mung. Ten rodzaj fasoli nie trzeba przez noc moczyć, więc w krótkim czasie udało mi się ją ugotować. Wystarczyło dodać ulubione dodatki, zmiksować i gotowe! Zazwyczaj do past dodaje świeży czosnek, który nadaje niezwykłego aromatu i smaku, lecz tym razem moim głównym dodatkiem do pasty był
kulinarne odsłony patiszparagi . Na lunch do pracy przygotowałam super prosty i szybki makaron ze szparagami, a na śniadanie zrobiłam sałatkę z tego co miałam w lodówce. Śniadanie : Sałatka z fasolki z pomidorami, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem konserwowym, kaparami i odrobiną marynowanej papryczki chilli (opcjonalnie majonez z sosem sriracha). Lunch : Makaron pełnoziarnisty z bekonem, szparagami i pomidorkami. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię marnuje. W moim domu najwięcej pozostaje wędliny, a jak wiadomo ona nie może pozostać w lodówce zbyt długo. Można ją oczywiście zamrozić i wykorzystać kiedyś do bigosu czy fasolki po bretońsku, ale można też przygotować przy jej użyciu szybki i smaczny obiad. Dzisiejszy pomysł na niedrogi i ekspresowo wykonany posiłek to makaron na ostro. Makaron na ostro Składniki: opakowanie
PatiGotujemożna kupić gotowce ze sklepu , ale jak się przeczyta ich skład , to raczej się odechciewa konsumpcji , a do tego repertuar dość ograniczony , wiadomo bigos,gulasz,klopsiki w sosie pomidorowym , fasolka i..na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżybrokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem
Moja smaczna kuchniaporcję 100-120g ugotowanej soczewicy lub ½ odsączonej soczewicy z puszki (dowolny kolor) 1 ugotowana al dente marchewka lub 70g mrożonej marchewki 100g ugotowanego lub mrożonego brokuła lub zielonej fasolki szparagowej (robiłam w obu wersjach) 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i brokuła chwilę podsmażyć (gdy używamy
Fabryka pomysłówSkładniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto „nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans. Przygotować nadzienie : jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, skórkę
Raj dla Podniebieniacurry (przyprawy) mała szczypta soli ziołowej 3 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula około 1 łyżki oleju do podsmażenia cebuli 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię (kapusta, papryka, fasolka szparagowa, seler, cebula, por, czarne grzyby Mun) 1 opakowanie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Ryż basmati z Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją
Słodkie okruszkiDodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej WiewióryOsobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren
Passions hobbies lifeRogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśniki z parówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię