fasolka - 6917 przepisów (strona:336/462)

Śledzie z fasolą białą 160

chłodne miejsce. cebulę obrać i pokroić  w paski. Ogórki pokroić w paseczki. Śledzie wyjąc z mleka, odsączyć, pokroić w 2 cm paseczki, dodać do nich cebule i ogórki. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać woda i odsączyć na sicie, następnie dodać do sałatki. posypać sola i pieprzem do smaku i wymieszać wszystko razem dokładnie. Udekorować kleksem z majonezu

Camilla w kuchni
Sałatka z selera naciowego z ananasem 190

chyba moja ulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas,  por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni.       1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa

Jadło i czytadło
Sloppy Joe czyli luźny Jasiek 143

moim subiektywnym odczuciu brzmi jakoś lepiej :) Skoro Jasiek, no to skojarzyło mi się z fasolą Jaś. Tak oto postanowiłem przyrządzić luźnego Jaśka w wersji kryzysowej po polsku czyli z fasolką po bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii, co by się zgadzało z tym "po polsku" :) Składniki: - fasola Piękny Jaś - cebula - koncentrat pomidorowy - bułka

Kryzysowa Książka Kucharska
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 132

pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Soczyste kotlety z kurczaka 161

się podać ich z niczym innym jak tradycyjnymi ziemniaczkami z koperkiem, a następnego dnia z ryżem maślanym i natką pietruszki. Do tego lekka sałatka z pomidorków i fasolki i obiad (jak zawsze pyszny;)) gotowy. Kotlety pachną przyprawami, aromatyczną kolendrą, masłem na którym się smażyły oraz delikatnie sok z grejpfruta (opcjonalnie możecie użyć innego cytrusa jaki macie w domu

Zasmakuj Kuchni
Sałatka pomidorowa z fasolką, szynką parmeńską i orzechami 165

zawsze prawie;) na moim blogu) szybko się robi. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi i chrupiącymi ciepłymi bułeczkami prosto z pieca. Mniam! Składniki: 2 duże pomidory 3/4 szklanki ugotowanej ciętej zielonej fasolki kilka plastrów szynki parmeńskiej sól, pieprz, ostra papryka świeża natka pietruszki drobno posiekana kilka orzechów włoskich sos: 2 łyżki oliwy z oliwek + sok z połowy cytryny opcjonalnie: garść suszonej żurawiny

Zasmakuj Kuchni
9 najlepszych sylwestrowych przekąsek 584

Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatkowe menu na Sylwestra 284

kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym

Kulinarne przygody Gatity
Pamapol i Spichlerz Rusiecki. 136

jakiś czas przerwę :) Wpadłam dzisiaj na chwilę żeby polecić Wam przepyszne produkty firmy Pamapol i Spichlerz Rusiecki . Firma Pampol posiada szeroki asortyment pysznych gotowych dań, takich jak gołąbki, bigosy, fasolka, gulasz itd... Firma Spichlerz Rusiecki posiada zaś wyśmienite smarowidła i pasztety do chleba. Wszystkie produkty są przepyszne a dodatkowo z pustych słoiczków można zrobić fajne dekoracje. Wszystkich zainteresowanych zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 181

mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin

Jem więc Jestem
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy 166

Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy Jeśli strączki, to na wytrawny obiad i to najlepiej w formie fasolki po bretońsku? Po co się tak ograniczać, a strączki szufladkować! Dzisiaj chcę Wam pokazać jak w prosty sposób, używając ciecierzycy, można zrobić czekoladową pastę, która nosi nazwę cieciorella. Jaka jest geneza nazwy? Jak można się domyślić, jest to połączenie nazwy ciecierzycy

Blendman
jesienny barszcz... 145

laurowe, gotować do miękkości żołądków wsypać pokrojone ziemniaki, kapustę, starte na dużych oczkach buraki, wsypać mrożoną mieszankę z brukselką i gotować do miękkości ziemniaków, wsypać kucharka z puszki wlać fasolkę z zalewą, doprawić majerankiem, pieprzem, podawać ze śmietaną lub jogurtem - rozgrzewająca i sycącą zupa..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 282

będę robić częściej bo wyszło pyyyszne. Składniki: trzy pojedyncze piersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki curry w proszku

Mama z miasta
Zupa przedszkolaka 233

stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej 12 lub 18% liść laurowy, dwa ziela angielskie, kostka rosołowa (lub przyprawy jeśli ktoś nie daje kostki) szczypta

Mama z miasta
Wołowina na ostrrro 206

garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ok. 1,5 godz. 4. Na patelni rozmrażamy warzywa i dusimy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę i całość jeszcze chwilkę dusimy. 5. Jeśli potrzeba zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gotowe! Podawać zawinięte w tortilli lub z ryżem. Smacznego

Mama z miasta