przekonuje, tym bardziej że w ogóle nigdy nie jadłam czerwonego mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów
Poranek na słodkoekspresową sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy na sito
Smaki Ewyziela angielskiego, majeranek,kostkę wywaru wołowego, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż buraczki będą prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny
Kuchnia Pokoleńteż sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki laurowe * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1 łyżeczka cząbru * 1 łyżeczka oregano * 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w około
Mohiellaużywaj do kiełkowania nasion w przeznaczonych do wysiewu do gruntu - są zabezpieczane przed gniciem trującymi środkami chemicznymi. Nie polecam do kiełkowania również nasion przeznaczonych do spożycia np. słonecznika, fasolki mung, soji itp. Z mojego doświadczenia wynika, że duży procent takich nasion nie wykiełkuje. Hodowla kiełków jest bardzo tania, w zależności od gatunku roślin z 1 g suchych
Codziennik Kuchennygrupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany. Można go kupić w sklepach internetowych, ekologicznych lub dużych sieciach handlowych. Makaron konjac
Codziennik KuchennyLatem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy. Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami
Codziennik Kuchennykolorze buraczkowym;) Warzywa po ukiszeniu Składniki na 5 litrowy słój: 6-9 ogórków gruntowych 1/2 kalafiora garść fasolki szparagowej (zielona, żółta) 2 buraki 5 średnich patisonów 1 duża główka czosnku kilka liści chrzanu kilka kwiatostanów kopru zalewa - składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba
Codziennik Kuchennypestek i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w lodówce, najlepiej na drugi dzień
Bon Appetit Małgorzatypoczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki: 30 dag fileta z indyka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka ½ pora 15 dag mrożonego groszku 10 dag brukselki 10 dag fasolki szparagowej 10 dag kalafiora Kawałek selera ½ szklanki drobnego makaronu-zwierzaczki lub muszelki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki sól himalajska do smaku natka pietruszki
Wanilia i Kardamonwrześniu, na straganach, zaczyna pojawiać się młoda fasola. Najpopularniejszą odmianą jest „Piękny Jaś”. Wraz z Jasiem na polskie stoły wjeżdża jedno z popularniejszych dań – fasolka po bretońsku. Przepisów na to konkretne danie jest tyle, ile domów, w których się ją podaje. Dlatego też nie będę Wam narzucać swojego, ale raczej podrzucę Wam ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenjeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej. Na pewno upiekę gryczane muffinki i szpinakowe babeczki. Mam nadzieję, że wyjdzie mi na zdrowie, bo wygląda całkiem smacznie. Dieta bezglutenowa Opracowanie zbiorowe Data
Ugotowane pozamiatanejesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego! Zapraszam Was na mojego Facebooka - smykwkuchni, do komentowania, lajkowania do bycia
SMYKWKUCHNIniedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory , brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się bardzo ciekawe. A klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę przekładamy na 5 minut do piekarnika, na 175C, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca (można pominąć). FARSZ Fasolkę odsączamy, odmierzamy i podsmażamy na patelni ok. 3-4 minuty. Dodajemy szczyptę papryki wędzonej. Cebulkę kroimy w kostkę. W miseczce łączymy miąższ awokado z cebulką i fasolą, dodajemy przekrojone
Fill The Bowl