fasolka - 6917 przepisów (strona:350/462)

Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy najlepiej smakuje 112

czerwca do września Botwinka - od maja do września Bób - od maja do lipca Cebula dymka - od marca do września Cukinia - od lipca do października Dynia - od sierpnia do listopada Fasolka szparagowa - od lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października

Zasmakuj Kuchni
ZUPA MEKSYKAŃSKA 69

mięso. Mięso niech się  przysmaży. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem i gotuj ok 10 minut. Następnie dodaj pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę. Dopraw do smaku. Zupę meksykańską podaj z nachosami lub grzankami

Kukuleczki
Makaron z warzywami (na szybko) 191

danie, które świetnie smakuje w wersji solo oraz jako dodatek obiadowy - razem z mięsem.   100g makaronu chińskiego (nie z zupek, użyłam "Mie") 450g mieszanki warzywnej (brokuł, marchew, zielona fasolka szparagowa, kukurydza, czerwona papryka, kiełki fasoli mung) imbir papryka słodka i ostra czosnek granulowany suszona cebulka kolendra bazylia, natka pietruszki sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju

Di gotuje
Domowy gyros z frytkami i surówką. Pomysł na obiad. 391

szybko i prosto. Smakuje wspaniale z frytkami i ulubioną surówką. Ja swój podałam w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej w jogurtowo-czosnkowym sosie (przepis już niedługo na blogu) oraz fasolki w bułce (tej surówki brakło na zdjęciu, bo zdecydowałam się na nią w ostatniej chwili). Polecam Wam taki obiad. Spróbujcie. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu

Słodkie okruszki
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1511

najlepiej jest pić wodę lub herbatę.  Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka,  pietruszka,  sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola

wegujemy
szybkowar-kacze piersi w sosie cebulowo-jabłkowo-śliwkowym... 128

minut, spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą, owocami na gęsty sos podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w talarki, ugotowaną w osolonej wodzie fasolką, buraczkami zasmażanymi - kacze piersi są z sosem obłędnie smaczne a sam sos naturalny bez mąki...pycha...polecam...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kilka najlepszych sałatek 157

widzę - takich zestawień szukacie. Dzisiaj, jako pierwsze, polecę Wam niektóre moje ulubione sałatki. Na pewno przydadzą się nie tylko przy okazji imprez domowych. Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po bretońsku 162

miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę.  3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.  Do wydobycia aromatu z suszonego majeranku wykorzystałam moździerz, który ręcznie wystrugała dla mnie Pracownia rzeźbiarska " Graciarnia

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z kremem wiśniowym 118

podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami lub tak jak ja- drobną fasolką. Piec ok 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy

Kuchnia w czekoladzie
Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 139

zawsze jadłam szparagi po prostu ugotowane. Bez żadnych dodatków. I takie smakują mi najbardziej. Tak samo jak fasolka szparagowa prosto z wody, bez żadnych bułek i omast, ale człowiekowi zawsze mało i chce spróbować coś innego. Sezon grillowy sprzyja eksperymentom. Jeśli za oknem buro i ponuro, śmiało ugrillujmy coś w piekarniku.  Składniki: Szparagi zielone Sól morska Olej rzepakowy Pieczone

Karczma Honorietty
Inne dania mięsne 157

Karkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos

NA MOIM TALERZU
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 176

się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym 168

wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona  płatki migdałowe Dodatkowo: 1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej ) majonez (wg gustu) sól, pieprz Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić w drobna kostkę, a kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i majonezem. Sałatkę doprawić

Di gotuje
Kalendarz przetworów 258

konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek

Ukojenie Podniebienia
KOTLECIKI MIELONE ORIENTALNE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 132

curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać wodą.Dodajemy dymkę z curry i chilli.Gotujemy 20 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i sosem sojowym.Do fasolki wkładamy kotleciki .Mocno podgrzewamy.Posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy na stół.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki