umieszczamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Warzywa i jabłko studzimy, obieramy ze skórki i umieszczamy w misie malaksera razem z fasolką. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem i oregano. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi migdałami
Mango Papajafasolkę czekamy cały rok, więc aby cieszyć się nią nawet w zimie polecam, póki trwa na nią sezon zamknąć ją do słoików. Przepis bardzo prosty więc polecam. Nadaje się świetnie do obiadu razem z bułka tartą. Czytaj więcej
PychotkaaaDorwałam książkę z przetworami, więc mam dużo pomysłów na nowe weki, jednak nie mam już pustych słoików! A dziś fasolka szparagowa na zimę wg Siostry Anastazji, prosta rzecz a w zimie na pewno ucieszy nie jednego łasucha. Czytaj więcej
PychotkaaaFasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami. Składniki 400 g fasoli jaś 100 g chudego wędzonego boczku 200 g kiełbasy z galaretką 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego
R'n'G KitchenGotujemy około 45-50 minut. W tym czasie boczek kroimy w słupki, wytapiamy na suchej patelni, wyjmujemy z patelni. Z wytopionego tłuszczu robimy zasmażkę, dodając mąkę. Boczek wrzucamy do fasolki, dodajemy pomidory i chwilkę gotujemy. Dodajemy zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem jeśli potrzeba
Gotowanie moimi oczamiporcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde. Ugotowany
Projekty ze smakiempierogi. Jeśli do tego są z dodatkami ulubionymi to niewiele potrzeba aby obiad był gotowy. Te kluseczki są bardzo sycące z dodatkiem sera Grana Padano, polecam. Kluski wiedeńskie z fasolką szparagową i bułeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBoch, który wykorzystałam do stylizacji przy przepisie na owoce zapiekane w różowym winie pod płatkami owsianym i . O targu staroci pisałam także w poście dotyczących wakacyjnych pamiątek , zaglądnijcie koniecznie! Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli jaś 1 kiełbasa głogowska 200 g wędzonego boczku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki majeranku 1 cebula suszone oregano do posypania sól, pieprz
Moja smaczna kuchniatania, idealna na kolację a do tego smakuje znakomicie. Dla wszystkich miłośników lekko ostrzejszych smaków. Składniki: - 1 słoik marynowanych pieczarek - 5 jajek - 1 pomidor - 1/2 puszki groszku - 1/2 puszki fasolki czerwonej - sól i pieprz - 2 łyżeczki musztardy - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidora
Zainspirowana w kuchniktóry tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula
Weekendy w domu i ogrodziejarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz
Mango Papajaudziec koźlęcia z młodymi warzywami Składniki: Udo młodego koźlęcia (ok 3 miesiące) - nie umiem podać wagi ale ok 1/5 kg pól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 cebula łyżka masła łyżka mąki Do dzieła!!! Udziec dokładnie myjemy i dokładnie nacieramy
sierotka maRysia w kuchniaudycji w której miałyśmy okazję uczestniczyć. Specjalnie na tą okazję przygotowałam kilka znanych już na moim blogu dań takich jak Pasztet z cukinią Quiche z bakłażanem i papryką Grillowana fasolka czekoladowe ciasteczka Kruche babeczki z nadzieniem szarlotkowym Za pomoc szczególnie chciałam podziękować Ani i Alusiowi a za pomoc, piękny plakat i zdjęcia Gosi - dziękuję wam bardzo mocno ;-* A za organizację
sierotka maRysia w kuchnisosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać ją perfidnie w aromatycznym sosie! Wrrrr! Na koniec
Right Behind The Kitchen