Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym
Smaczna Pyzatylko dzieci ;) Do dzieła! ;) Składniki: 4-5 sztuk papryki 500 ml passaty pomidorowej marchewka 2 nieduże połówki piersi z kurczaka cebula mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa) makaron spaghetti sól, pieprz oregano, bazylia czosnek granulowany tabasco lub papryka chili Papryki wydrążamy, wycinamy w nich buźki, ustawiamy w blaszce
Czerwona Porzeczkapyszne. Risotto to danie przy którym trzeba, wypadałoby stać 20 minut mieszając na patelni składniki a potem cieszymy się pysznym jedzeniem. Gorąco zapraszam na pyszne jedzonko. Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewychodzi.. no i jakoś mnie tak ochota na takie proste jedzenie naszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry
More food, love and dreamsodstawiłam na 2 godziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i następnie smażyłam mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso, podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz
potrawyregionalneTEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej. Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka), z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem
potrawyregionalneFasolka po bretońsku... Na duży garnek potrzebne będą: fasola 800g (ja miałam "piękny jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się
Pelusiowa Kuchniamiękkości, soląc dopiero pod koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadostępne. Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem. Składniki: opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek kilka pomidorków koktajlowych koperek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Kurczaka pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z tłuszczem. Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwecebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę, pieczarki i przyprawy oprócz ziemniaków.. (z jabłek jedynie wydrążyć gniazda
Gotowanie jest łatweczosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Gotowy gulasz układać w gniazdku z długich fasolek , podawać z surówką i ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatweklarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie przepłukać fasolkę na sicie , zalać wodą i gotować do miękkości około 50 minut. Odcedzić na sicie. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki
O kuchni z uczuciem