fasolka - 6917 przepisów (strona:365/462)

¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 187

bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik z bloga Mops z kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób "po bretońsku" 266

Kupiłam woreczek bobu, nie wiedząc jeszcze co przygotuję. Po ugotowaniu część zjadłam jako przekąskę, część zużyłam do sałatki, a większość bobu wykorzystałam do gęstej zupy a' la fasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula

Czerwień i błękit
30 pomysłów na cukinie 182

koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta

Moja smaczna kuchnia
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem. 173

następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego

Symfonia smakowa
Sałatka królewska 297

kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę, ananas również pokroić  w kostkę. Układać w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: seler papryka kukurydza ananas 3 łyżki majonezu marchewka por fasolka białko 4 łyżki majonezu żółtko Wstawić do lodówki na 24 h. Smacznego

na moim stole...
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 162

pamiętając o bokach, Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy masłem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolką albo ryżem. Piec 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po tym czasie usunąć papier wraz z kamyczkami i dopiec ciasto jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 195

przyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z  modrą kapustą , albo z  fasolką szparagową inaczej . Pychota

Rozpustne gotowanie
Sałata z warzywami w sosie miodowym. 370

Sezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę

Rozpustne gotowanie
Leczo. 157

Dzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam!       Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki

Rozpustne gotowanie
Ciasto francuskie (ekspresowe). 164

szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu gdy nie włożyłam ciasta do piekarnika, wtedy to zaczęłam się obawiać, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. Nawet odkroiłam kawałek

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 152

stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką ,  botwinka w śmietanie ,  tarta z botwinką  lub inne podobne dania, które znajdziecie  tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie

Rozpustne gotowanie
RISOTTO Z WARZYWAMI 153

Danie szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule

Z Majeczką w kuchni
Letni obiad wegetariański II, wzdłuż Wisłoka 175

Kolejny obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: duszony szpinak z cieciorką, cukinia i seler w pomidorach, fasolka z sezamem, kasza gryczana i jajko od „szczęśliwej kury”. A może by na spacer wzdłuż Wisłoka? Kolorowy most Most Zamkowy, a wcześniej park linowy, ale o tym w oddzielnym poście Dziwne murale W tle skatepark dirtpark scena muzyczna pomnik rzeszowskiego

Qlinarnie i Qlinarnie
Ketchup Międzychód - polecam 233

ponad 110 lat. Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania

Cynamonowe szczęście
Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia 252

Idealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć ! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 kg cukinii młodej, 1 kg kiszonych ogórków, 1 kg pomidorów, 1 kg papryki. Składniki na zalewę: 1 litr wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, ziele angielski, pieprz ziarnisty, czosnek. Wykonanie: Fasolę, paprykę i cukinię wypłukać z papryki wyjąć

Tradycyjna Kuchnia