składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :)) Składniki: makaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta 3 większe pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Makaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę
kruche babeczkiRozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać. Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki tartej. Idealny obiad na upalne dni :) Smacznego
Niezły Młynekodnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa
I tu będę miała takie tepatelnię. Od razu równomiernie rozsypuję na tortilli wiórki serów, wcześniej wszystkie rodzaje mieszam ze sobą, tworzę grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką i mięsem, również teraz fasolką, jeżeli używam, jeszcze raz lekko podsypuję serem, aby kolejny placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam, szczególnie przy krawędziach, pilnując
I tu będę miała takie teposzczególne składniki zupy były dobrze widoczne i rozróżnialne, ręcznie więc poprawiłam ich ułożenie . Wyłowiłam z dna groszek, ciecierzycę oraz główki szparagów (dla odróżnienia szparagów od zielonej fasolki). Do naczyń nalałam niewielką ilość płynu, tak aby nie zakrył warzyw. Z nałożeniem pesto poczekałam do ostatniej chwili. Inaczej mogłoby się rozmyć w zupie i wyglądać nieapetycznie. Rada dla Ciebie: Pamiętaj
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić
Cooking Monstertylko wegetarianom. Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Warzywa myję, obieram i dzielę
Takie tam pichceniedzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie to mój czas! Jedyny taki i wyjątkowy
SMYKWKUCHNIroku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców. Po prostu kocham, kocham ten czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 średnia cukinia - 2 porcje makaronu soba ( z mąki gryczanej) - mięta świeża
SMYKWKUCHNIwyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko. Ps. Ilość
Gotowanie-ukLubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki
Dzieje kuchennej WiewióryOdchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie moczyć w jajku i w panierce 18. Gorzka fasolka po bretońsku powstaje gdy zbyt wcześnie dodamy majeranek, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania
Tradycyjna Kuchnia28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu
Grunt to przepis!rozciąć na pół) oraz warzywa pokrojone w paski. Całość układamy w taki sposób, aby paluszek i warzywa były bliżej jednego brzegu. Można dodać również rzodkiewkę, groszek cukrowy, podgotowaną fasolkę szparagową. Zawijamy papier ryżowy na warzywa, do środka zakładamy górę i dół, a następnie zawijamy do środka.Można obwiązać szczypiorkiem (u mnie w tej roli kolendra). Podajemy z sosem
bistro mamaCzekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy
bistro mama