fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:40/187)

Pierniczki 128

ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko roztrzepanym jajkiem – samo białko sprawia

Za drzwiami kuchni
Kurczak w kokosowym cieście 211

Jeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka

Kuchenne Wariacje
Babka kisielowa jabłkowa a'la tort 489

się tortem. Ona nie protestowała bo jak każda baba lubi się upieszać. Jedzący chwalili i ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami. Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym . Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Śliwkowe róże 200

śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki   1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych  do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski

Niezły Młynek
Kluseczki kładzione na rosole. 177

zabiorą jajka. Masa ma być gęsta i zwarta, ale bez śladów suchej mąki. Łyżeczkę maczamy w wrzącym rosole, i nakładamy niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki

Dieta moja pasja
Błyskawiczna pizza, na pysznym cieście z dodatkiem sera białego 154

żółtym, serem i lekko posypujemy oregano i bazylią. Mi na blaszkę wchodziły 2 pizze. Pizze pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest pulchne, ale nie za grube, fajnie stoi , a cała pizza jest rewelacyjna i bardzo szybka w przygotowaniu, ja na nią mówię pizza Last minute, hehe :-) Polecam gorąco, spróbujcie. Mimo małej ilości składników

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 160

tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury.  Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto

Kubki smaku
Pierożki z bobem gotowane na parze 158

zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały.  Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 1 jajko, szczypta soli, farsz: 400 g bobu, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz

Moniki Smakołyki
CUKIER PUDER Z AROMATEM Z LILAKA (BZU) 121

aromat, kojarzy mi się trochę z babcinymi perfumami. Jako że perfum robić nie potrafię, postanowiłam jego aromat zamknąć na dłużej w moim kulinarnym królestwie. Powstał bardzo fajny cukier puder, który będzie idealny do ciast, placuszków i naleśników. Kto wie, do czego jeszcze go użyję ;) SKŁADNIKI: 1 szkl kwiatów lilaka (bzu) 1 1/2 szkl drobnego cukru A jak to zrobić: Kwiaty

Kuchnia w opałach
PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE 254

Odstawiamy do przestudzenia na ok.15-20 minut. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Choć ciepłe ponoć smaczniejsze.       Po wystudzeniu proponuję więc podgrzać ciasto w mikrofali, wówczas czekolada stanie się fajnie płynna. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 169

solną robi się łatwo. Potrzebne są: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki soli - szklanka ciepłej wody Trzeba tylko wymieszać mąkę z solą, stopniowo dodawać wodę i zagniatać "ciasto". Po kilku minutach ugniatania powinna powstać fajna, plastyczna masa, nie lepiąca się do rąk. W razie potrzeby można dodać troszkę wody albo podsypać trochę mąki, nieważna jest tu aptekarska dokładność... Część masy możemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 180

klik), co też uczyniłam.Przepis na chleb z dynią podsunęła mi Dorota z bloga ugotujmyto w swoim wpisie. Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez

W kuchni wieczorem
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 163

Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają. Składniki: 150 g fig suszonych, 400 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 70 g białego cukru, 3 łyżki syropu trzcinowego.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Tarta z figami i kremem migdałowym 131

właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko

Poezja smaku
Placuszki jaglane z szynką i serem 182

miksujemy do połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy ser i szynkę pokrojone w kostkę i mieszamy całość łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po jednej łyżce ciasta na rumiano z każdej strony. Bardzo fajnym dodatkiem do takich placuszków jest prażona cebulka

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania