wymaga długiego ucierania ani też wymyślnych składników, a to sobie bardzo cenię. I dziś między rosłem, a drugim postanowiłam sobie upiec. A że miałam zapas fajnych, słodkich jabłek i lubię ciemne ciasta stanęło właśnie na tym wypieku. 1,5 szklanki mąki 1,5 -//- -//- pełnoziarnistej szklanka maślanki szklanka oleju 0,5 szklanki brązowego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki
Dieta moja pasjaŚlimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko
W kuchni u Monikibiercie sie za pieczynie, a jak chcecie mieć je take fajnie chrōpiōnce, to nalyjcie na patelnia ôleju, a jak sie ôzgrzeje, ponakłołdejcie po łeżce plackowego ciasta. Jak już placki bydōm ze kołżdyj strōny fajnie przibrōnołcōne 35 , to je przeciepcie na papiyrzany 36 ryncznik, żeby tyn fet w niego trocha wsiōnknōł 37 . Takego placka mogecie sie wciepnōńć 38 na talyrz, ôblołć
Chop w kuchniodmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym smakiem. Fajną sprawą jest to, że przygotowanie ciasta można rozłożyć w czasie i surowe ciasto na spód i kruszonkę przygotować dzień wcześniej. Spód dodatkowo można wcześniej upiec i przykryty lnianą lub bawełnianą ściereczką przechowywać na blacie
cool and mintyrumie. Najlepiej wykonanie ciasta rozłożyć na dwa etapy. W pierwszym maczamy pokrojony rabarbar w cukrze i rumie przez kilka godzin a następnie zabieramy się za ciasto. Rabarbar, wanilia i rum to fajne ciekawe połączenie które podkreśli delikatna mąka jaglana. POLECAM do kawy do pracy! Na blaszkę 28x24 Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie rabarbaru Składniki: 1 i 1/3 szklanki
Kuchnia PROzdrowotnawypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku :-) No, ale dość pisaniny zapraszam na knedle :-) SKŁADNIKI CIASTO -1 kg ugotowanych i zgniecionych lub zmielonych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAlkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy smak więc ciekawa połączenie z ciastem i upiekłam natychmiast. Smak zaskakujący, lekko wyczuwalny alkohol i kawa, wilgotny środek i słodki wierzch, Smakowicie. Zapraszam... Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki
Kubki smakudomowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją. Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki Ciasto główne: gotowy zaczyn
Pasja SmakuLubicie ciasta albo desery z kaszy manny ? Ja uwielbiam! Takie ciasta i desery robi się niezwykle szybko i są fajnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości! Dziś mam dla Was przepis nie na ciasto, a na deser – deser bez pieczenia. Połączyłam waniliowy i czekoladowy smak – wyszło fenomenalnie, a deserem zajadali się wszyscy domownicy! Taki deser z kaszy manny jest
Ostra na Słodkotaki fajny kalendarz z różnymi mottami na każdy miesiąc. I na marzec trafiła mi się ta oto rada: " Pozwól sobie na małą przyjemność! Przynajmniej raz dziennie! To rozkaz! ". I co o tym myślicie? Od razu pojawia się uśmiech na twarzy, nieprawdaż? ;) Taką małą przyjemnością może być np. kawałek ciasta. Może skusicie się na popularną krówkę? Moim gościom bardzo smakowała
My simple kitchenciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele
Anioszek w kuchniCiasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym
Czerwona PorzeczkaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki: Ciasto ( blaszka 24x36cm): 3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 3-4 łyżki miodu
Kuchnia domowa Anizupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zamiast brokułowego ciasta zachęcam Was do razowego, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis na nie znalazłam na blogu Mama Alergika Gotuje. Wszystkie smaki bardzo fajnie się komponują- spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: Na ciasto: 200g mąki- ja wymieszałam 150g mąki orkiszowej z 50g mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli
Czerwona Porzeczka