lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie
Food Squarenożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie. Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta. Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą
Bon appetit mon amieniedzielnego rosołu, w lodówce miałam sporo zielonych warzyw, to idealny sposób na zupę. Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony
6niebołupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze ognisko.W gorącym żarze zagrzebuje się wydrążone pomarańcze napełnione surowym ciastem.Przy takiej zabawie nie chodzi o efektowny wygląd a o efekt zaskoczenia i fajną zabawę. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta "gotowiec" z ok.20-25 min. czasem pieczenia lub krócej. 2 łyżki cacao jeśli ciasto jest jasne kilka wydrążonych łupin pomarańczy z niezbyt grubą skórką dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie
Sztuka gotowania w/g Samirysię kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień
Blondynka GotujeŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe CzarowanieRada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego
Moniki SmakołykiJeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, sól, pieprz jajka, 4 szt łyżka mąki łyżeczka masła Wykonanie: Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka
Taste Of My DayPóki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę
Kolizje SmakówChyba większość z Was je lubi bo my bardzo. Muffinki z kremem tym razem z jeżynowym. Krem jest aromatyczny i lekko kwaśny co się fajnie skomponowało smakowo z słodkim ciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem. Składniki
Ala piecze i gotujesłodko-kwaśny smak. Uwielbiam kwaskowe przetwory, dlatego od razu przypadła mi do gustu. Może być ciekawym, egzotycznym dodatkiem do racuchów i naleśników. Przypuszczam, że będzie też fajnie komponowała się w jakimś cieście i na pewno niedługo to sprawdzę ;) Składniki (na 3-4 niewielkie słoiczki): - 1,5 kg kiwi - 1 cytryna - 1/2 szkl. cukru (+ cukier do smaku w zależności
Kraina Tysiąca Smakówtrzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając
Smaczne ZdrowePrzepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe , drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami. Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki się udały i nawet było ich za mało - spokojnie
Smaczna Pyzalatem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD
Słodko-Słony Świat Ilonywłoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego (tak, tak, mąka ta ma wyraźny smak kasztanów, jest słodka i jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy kolor). Mąką z kasztanów jestem zachwycona
Zawsze głodna!bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota(...)czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie Składniki 500 g mąki pszennej ( u mnie
Mieszam w Garnkuszerokości około 2 cm. Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacje