 Brownie buraczane 196
Brownie buraczane 196Moje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego(...)powstanie lekka puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny
Kolizje Smaków Tort bezowy z kremem i owocami 270
Tort bezowy z kremem i owocami 270połowy podanych składników wg przepisu z linku TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo lubią słodkości. Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijamy śmietankę do momentu, aż mikser zacznie
Taste Of My Day Tarta z malinami i budyniem 252
Tarta z malinami i budyniem 252letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy
Gotowanie i blogowanie Kulebiak z kapustą i grzybami 235
Kulebiak z kapustą i grzybami 235ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta
Di gotuje Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 279
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 279Pyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2,5 szkl mąki 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami 230
Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami 230coś dobrego i żebyś tylko zdążyła". Pizza wyszła smaczna, tym razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki: sos pomidorowy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szparagi oliwki czarne fasolka czerwona salami tarta mozzarella Ciasto na pizzę robię według przepisu
kruche babeczki Francuskie ślimaki z salami 244
Francuskie ślimaki z salami 244słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy
Kuchnia w czekoladzie Tarta biszkoptowa z owocami i galaretką 188
Tarta biszkoptowa z owocami i galaretką 188razem eksperymentuję z tartą biszkoptową. Niestety nie mam specjalnej formy owocowej żeby z ciasta uzyskać brzegi typowe dla tarty ale myślę że i tak fajnie wyszło a co najważniejsze że smakowało Składniki na ciasto biszkoptowe: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 3,5 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 banan - 1 puszka
Kuchenne Wariacje Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 171
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 171lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie
Food Square Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 159
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 159nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie. Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta. Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą
Bon appetit mon amie Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 240
Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 240się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień
Blondynka Gotuje Babka z mandarynkami 276
Babka z mandarynkami 276Święta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe Czarowanie Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 251
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 251Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego
Moniki Smakołyki Rolada szpinakowa z łososiem 378
Rolada szpinakowa z łososiem 378Jeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, sól, pieprz jajka, 4 szt łyżka mąki łyżeczka masła Wykonanie: Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka
Taste Of My Day Pizza ze szparagami i mozzarellą 195
Pizza ze szparagami i mozzarellą 195Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę
Kolizje Smaków