pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego
Bon appetit mon amieŚwietny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100 g wiórków kokosowych barwnik spożywczy w żelu, dowolny kolor (ok. pół łyżeczki) Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki. 2. Dodać barwnik spożywczy. 3. Dokładnie wymieszać ręką (wcześniej założyć rękawiczki) do momentu, aż wszystkie
Domowa Cookierenka AgiPołączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Kuchcik gotujeBardzo udany eksperyment z ciastem francuskim. Polecam, bo to całkiem fajna i szybka do przygotowania przekąska.Składniki:1 ciasto francuskiesól gruboziarnistakminek1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć paski o szerokości 1,5 cm.2. Każdy pasek posmarować jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i kminkiem.3. Piec na złoto w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Anibudyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem okazują się lepsze. Tak samo w tym cieście orzechy można zastąpić migdałami, czy też wcześniej wspomnianymi rodzynkami, to zależy wyłącznie od gustu
Piekę, bo lubięciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest trudne do wykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :) Ciasto: 4 szkl mąki 1 margaryna 2 jajka 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka do rozpuszczenia sody 1 czubata łyżka kakao Mąkę, cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabudyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) skórka otarta z 1 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Dodatkowo
Smak mojego domuTego ciasta chyba nie trzeba reklamować, jedynie co nowe to truskawki. Myślę że fajnie to razem pasuje. Wykonanie ciasta – Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować masę. Wsypać mąkę i szybkimi ruchami mieszać, cały czas trzymać garnek na ogniu. Masa jest gotowa jak powstanie gładka błyszcząca masa, która odchodzi od boków garnka. Zdjąć z ognia i zostawić
Kuchnia Pokoleńosoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto dla mamy, jakie dowiecie się 21 maja :-). Zachęcam do pieczenia, bo fajnie tak zrobić i podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g maki pszennej typ 450 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 + 50 g cukru
kruche babeczkicotygodniowej akcji "Ciasto na niedzielę" mamy aktualnie temat Wypieki z białek . Ponieważ u mnie w lodówce ciągle zalegają jakieś białka, chętnie biorę udział w akcji, mam nadzieję, że pojawi się wiele fajnych pomysłów na wypieki z ich udziałem. Jeśli i Wy poszukujecie podobnych, zapraszam do: Dagmary , Doroty , Magdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty L. A u mnie w temacie tort(...)niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski
6niebosieci jakiś czas temu. Zaintrygował mnie, zapisałam sobie do wypróbowania i wreszcie przyszedł czas, żeby go upiec:) Oryginalny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Ciasto ładnie się kroi, fajnie wygląda i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki
6nieboSzachownica sernikowa różni się od zwykłego sernika z ciastem tym, że ma fajny wygląd szachownicy. Połączyłam murzynka z sernikiem cytrynowym. Końcowy efekt jak dla mnie jest na 5+, ponieważ moja szachownica jest lekko "pijana" tak moja przyjaciółka to określiła ;) ale smak według mnie rewelacja. Składniki: ciasto (upiec rano lub dzień wcześniej) : 350g mąki
Amatorka kuchennaMoje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam do spróbowania :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 125g białego sera 65g masła (ok. 1/3 kostki masła) szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 400g jagód
Czerwona PorzeczkaPoszaleliśmy na wakacjach, wydziczyliśmy się po jurajskich lasach, pobiegaliśmy po skałkach, rzuciliśmy okiem na kilka zamków i graliśmy przysłowiowe "drzwi do lasu", było naprawdę fajnie. Potem, jak to bywa po wakacjach z dzieckiem, przez tydzień leżeliśmy do góry brzuchem w domu i odpoczywaliśmy. Małżonek mój zaczytywał się w kolejnych książkach i grał w LOLa, ja z uporem maniaka katowałam Wiedźmina(...)bawiłam się z Tosią w milion dziwnych gier słownych, bo w czasie wakacji rozgadała nam się na dobre. W międzyczasie babcia uraczyła nas też przecudnej urody ciastem, jeszcze cudowniejszym w smaku. Fajnie mieć czasem taką babcię pod bokiem, która w czasie błogiego lenistwa podetknie pod nos jakiś smakołyk. W tej chwili jagód już co prawda nie ma, ale do ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkobiały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę, następnie śmietanę, wódkę, dobrze wymieszać, wygnieść. Ciasto jest dośc twarde, odkładamy je na min pól godziny, zmięknie i będzie fajnie dawało się wałkować. Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę i przekładamy ciasto robiąc kształt faworka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotowe
Z Majeczką w kuchni