fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:16/187)

Jabłecznik 178

jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę

My simple kitchen
Ciasto czekoladowo - wisniowo - orzechowe 232

myślałam ,że smak orzechów, wiśni i ciasta kakaowego tak fajnie się komponuje.  Do tego przepisu dosyć długo dojrzewałam, bo nie przekonywał mnie za bardzo. Ale w końcu się zmobilizowałam i oto jest ! Składniki: Biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 1 szklanka

Pysznie & Pięknie
Super pierogi z sojowym farszem. 198

się za ciasto. Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko w niewielkich ilościach. Ma to tylko dodać fajnego smaku. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ Kiedy ciasto mamy już przygotowane wycinamy kółeczka szklanką, jednak my zrobiliśmy je z małej szklanki, aby wyszły fajne małe pierożki. Tak przygotowane gotujemy i podajemy

vegetanie
Pyszne ciasto ,,brzydal'' - śliwkowo jabłkowe w wersji fit bez tłuszczu i cukru !! 138

ciasto to bardzo fajny pomysł na pyszny podwieczorek, robi się go bardzo szybko do tego brudzi się tylko jedną miskę, no i nie dodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik oraz

zdrowa vege kuchnia
Karmelizowane jabłka 141

przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 183

przypomniało mi się, że w  zeszłym roku porobiłam zapasy  pieczonej dyni .  Teraz nie pozostało już nic innego jak znaleźć jakiś fajny przepis na ciasto. Zainspirowałam się ciastem dyniowym z bloga    Kwestia smaku , prostym i  szybkim w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego ciasta było wykorzystane masło

Kulinarne przygody Gatity
bursztynowa rabarbarotka 146

której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka

6niebo
Pierogi z borówkami (ciasto parzone) 138

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól(...)dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć

O kuchni z uczuciem
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 179

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik z rosą (bez rosy) ;P Sprawdźcie dlaczego :) 119

jest niekwestionowanych autorytetem w tej dziedzinie. Ciasta, które potrafi wyczarować są niewiarygodne. Podziwiam ją za to. Ale ostatnio nie mieliśmy okazji pojechać do babci Ewy, więc chciałam zrobić chłopcom ciasto. Trochę ambitnie podeszłam do zadania, bo na wielu polach mogłam polec. I poległam. Nie doczekałam się rosy. Po 15 minutach zniknęła połowa sernika. Pytałam w trakcie jedzenia czy im smakuje(...)się, że nie mieli czasu pochwalić, tak pochłonęła ich degustacja No więc mój sernik z rosą jest bez rosy. Bo rosy się nie doczekał. Ale to chyba też fajnie, prawda? Składniki: Ciasto – spód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek

MojaQchnia.pl
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 175

się nie dyskutuje, więc zerwałam się z w te pędy z łóżka i natychmiast zabrałam się za pieczenie. Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki , który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie w formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych

Grunt to przepis!
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

Uwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie(...)więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego hummusu . Paszteciki z ciasta filo to według mnie fajny pomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci

Chilli Czosnek i Oliwa
Z ŁĄKI NA TALERZ: Pinkies malinowe z lawendą 151

też było kilka dni temu, kiedy po porannym otwarciu oczu, w mojej głowie pulsowała malina z lawendą. Pozostało tylko umiejscowić oba smaki w potrawie. I pomyślałam sobie, że fajne byłoby różowe ciasto. Różowe od malin, a nie barwników, no i z aromatem lawendy, która tak pięknie obrodziła na balkonie. W sieci nie znalazłam podobnego przepisu, na którym mogłabym się wesprzeć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 146

Dodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie

Mienta blog
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1867

wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł(...)podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz  delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb

Kuchnia z widokiem na ogród