fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:8/187)

Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem 134

Ciasto z rabarbarem kojarzy mi się ze skandynawskimi przepisami, a że w ogródku rabarbar bardzo się rozrósł to postanowiłam poszukać jakiegoś fajnego, razowego ciasta. Uwielbiam eksperymenty z mąką orkiszową, chociaż do przepisu podeszłam trochę sceptycznie - kilka razy zamieniałam już normalną mąkę na razową w przepisach na jogurtowe ciasta i niestety nie wychodziło. Tutaj oryginalny przepis jest na pełnoziarnistej mące

FitKot
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 180

będą się rozpadać. Na nasączone ciasto wyłożyć część masy z mascarpone. Ja tutaj zaszalałam i do części masy dodałam zamrożone jagody, które akurat zalegały mi w zamrażalniku . Fajnie orzeźwiły ciasto. Na masę kładziemy środkową część biszkopta i nasączamy ponczem. Również nie należy nasączać brzegów ciasta. Na tę część biszkopta wykładamy tężejącą galaretkę jabłkową. Im bardziej zrobi się gęsta tym lepiej

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto wiśniowe urodzinowe 543

Nazwa ciasta jest właśnie taka, bo robiłam je na urodziny męża. Trochę mi przykro, bo w całej tej gonitwie nie miałam czasu zrobić fajnego zdjęcia. Ciasto jest przepyszne, ale wymaga od nas jednak nieco cierpliwości przy jego przygotowywaniu. A to dlatego, że ciasto kruche musi się schłodzić, upiec, ostudzić, galaretka stężeć, masa czekoladowa ostudzić i również nieco stwardnieć

Passions hobbies life
ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami 260

Przepyszne ciasto z lekko piernikową nutą, pianką i wiśniami w galaretce. Spód jest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne.  Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada z kremem jeżynowym 187

można urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem bo od razu prawie całą zjedliśmy. składniki: ciasto na roladę 4 jajka 3/4 szklanki cukru

Monia miesza i gotuje
Orzechowe kluskowe potworki. 121

Kluski marchewkowo-orzechowe*; z truskawkami  *z masłem orzechowym  Dziwne mi kluskowe stworki powychodziły, najpierw dałam do nich kawałek żółtka i ciasto było fajne, ale mój mózg to mój mózg, chciał dać pół jajka, a nie tylko żółtko, bo tak często dawałam, inna konystencja, czy cuś, ale siłą logiki, ciasto było bardziej lepiące, tak, że albo mogłam podsypywać

More food, love and dreams
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 213

upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z truskawkami 398

ciasta jogurtowego z truskawkami. A że miałam wolny weekend i truskawki z chęcią dołączyłam. Jednak zrobiłam małe zmiany w proporcjach. Wierzch przed pieczeniem posypałam cukrem kokosowym przez co ciasto nabrało fajnego smaku, aromatu i ładnie się zrumieniło. Dlatego też nie oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem by nie było za słodko. I zmniejszyłam ilość jogurtu naturalnego. Polecam, bo ciasto łatwe

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 117

ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. o Ważne aby mąka do pierogów miała typ 450-500 bo wtedy wyjdzie nam fajne elastyczne ciasto. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy. Ugotowane pierogi możemy polać masłem z bułką

Kuchenne Wariacje
Murzynek z dżemem porzeczkowym 365

wersja bardzo przypadła mi do gustu, bo też jest prosta w przygotowaniu ( nie potrzebujemy tu nawet miksera ) a smakuje wybornie :). Dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że ciasto jest fajnie kwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu

Opowieści z piekarnika
Placek z żurawiną i jabłkiem 109

niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko

Polska Zupa
Orzechowiec z kremem dyniowym 180

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec z kremem dyniowym 244

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Słodkości i nie tylko
Pizza z oscypkiem 223

Wykombinowałam więc pizzę z jego dodatkiem ;) Polecam, bo ser nadaje fajny smak takiej pizzy :) Przepis na ciasto do pizzy już znalazł się kiedyś na blogu, ale zamieszczam ponownie. Ciasto jest bardzo fajne i zawsze mi się udaje. Myślę, że jest godne polecenia, jak dotąd nie znalazłam lepszego, robionego w domu ( chyba, że kiedyś wykradnę przepis z Pizza Hut :P ) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 286

Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy(...)przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka