Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek
Pieguskowa KuchniaSernik i ciasto orzechowe, przełożone masą maślano-śmietanową. Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam tutaj jak szukałam ciasto
talerz przyjemnościprzekrawamy na dwa krążki i przekładamy je np. dżemem i bitą śmietaną, owocami i bitą śmietaną lub lemon curd. Tak naprawdę możemy użyć dowolnego nadzienia i to jest fajne, a ciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto
Ratunku obiadDrodzy dziś po raz pierwszy zrobiłam ciasto o fajnej nazwie LEŚNY MECH! Premiera! Nigdy bym nie przypuszczała, że to połączenie i te składniki, mogą dać człowiekowi tyle zaskoczenia. Moi goście zostali z otwartymi ustami..gdyż nikt nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadł. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki
Z Kuchni Do KuchniZbierałam się do tego ciasta aż w końcu zrobiłam i gościło u mnie na Nowy Rok. Ciasto ma fajną nazwę nawiązującą do zielonego stworka ze znanaj bajki i jest bardzo pyszne. Nie za słodkie, lekko kwaskowe, dla mnie w sam raz a i przygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też
Monia miesza i gotujemiski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz możemy przygotować sobie składniki na farsz: rukolę myjemy, salami kroimy w paseczki, czosnek
kruche babeczkizimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać
Poezja Smaków - blog kulinarnytych pierogów jest stary jak świat, ale nie oznacza to, że jest go trudno wykonać. Wręcz przeciwnie - kilka ruchów mikserem i sprawa załatwiona. Muszę też wspomnieć, że z ciastem bardzo fajnie się pracuje - dobrze się wałkuje, lekko wycina i dobrze skleja. A po ugotowaniu jest miękkie i jednocześnie sprężyste. Dziś przepis na słodko, jednak jeżeli zdecydujecie się na wersję wytrawną
Poezja Smaków - blog kulinarnywyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego, ale użyte komponenty są inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco(...)robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały
vegetaniewiecie zapewne jak nie chce się robić czegokolwiek, jeśli leżymy z gorączką. Wszystko już wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy(...)domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa z oliwek pestki dyni czarnuszka pieprz
vegetaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik . Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć
Di gotujewejźniecie za dalszoł robota, to mołcie kans czasu na kafyj abo i na klachy 15 ze jakōm kōmratkōm 16 Jak już we zamrażalce te nasze „czorne” ciasto bydzie fajnie tward ōńć, to sie oddzielcie biołka łod żōłtek- żōłtka dejcie do jaki wiynkszyj miski, a biołka we jaki mańszyj utrzaskejcie 17 na sztajfno 18 piana. Do żōłtek dejcie cuker i wymiksujcie(...)przigotujcie sie forma. Mogecie sie tyn syrnik dać i do taki kwadratowyj formy- wtedy bajecie 20 mieć go trocha niższy- abo do normalnyj tortownicy. Wyciōngcie ze zamrażalki te „czorne” ciasto, wejście sie jake tarło 21 i na tych srogich 22 łoczkach potrzyjcie na spodek formy jedna kulka. Na to wylyjcie syrnik, a na wiyrch 23 zajś przidzie ta potarto kulka
Chop w kuchnijakiegokolwiek ciasta. Dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się serniki na zimno z owocami. Dzisiaj jest chłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła(...)niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu
noteskulinarnyfiga