 Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 171
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 171lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie
Food Square Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 159
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 159nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie. Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta. Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą
Bon appetit mon amie Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 240
Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 240się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień
Blondynka Gotuje Babka z mandarynkami 276
Babka z mandarynkami 276Święta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe Czarowanie Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 251
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 251Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego
Moniki Smakołyki Rolada szpinakowa z łososiem 378
Rolada szpinakowa z łososiem 378Jeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, sól, pieprz jajka, 4 szt łyżka mąki łyżeczka masła Wykonanie: Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka
Taste Of My Day Pizza ze szparagami i mozzarellą 195
Pizza ze szparagami i mozzarellą 195Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę
Kolizje Smaków Muffinki z kremem jeżynowym 323
Muffinki z kremem jeżynowym 323Chyba większość z Was je lubi bo my bardzo. Muffinki z kremem tym razem z jeżynowym. Krem jest aromatyczny i lekko kwaśny co się fajnie skomponowało smakowo z słodkim ciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem. Składniki
Ala piecze i gotuje ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 211
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 211trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając
Smaczne Zdrowe Pieczenie na żywo 199
Pieczenie na żywo 199Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe , drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami. Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki się udały i nawet było ich za mało - spokojnie
Smaczna Pyza KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 513
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 513latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD
Słodko-Słony Świat Ilony Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 212
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 212włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego (tak, tak, mąka ta ma wyraźny smak kasztanów, jest słodka i jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy kolor). Mąką z kasztanów jestem zachwycona
Zawsze głodna! Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 290
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 290bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota(...)czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie Składniki 500 g mąki pszennej ( u mnie
Mieszam w Garnku Parówki z serem w cieście francuskim 241
Parówki z serem w cieście francuskim 241szerokości około 2 cm. Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacje Ciasto z agrestem 240
Ciasto z agrestem 240Przepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 385
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 385Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy
karmelowy Niby mały szwedzki torcik... 197
Niby mały szwedzki torcik... 197miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy
les mirabelles Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 238
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 238rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej blaszce. Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać. Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy
SMYKWKUCHNI Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym 237
Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym 237gości bo robi wrażenie. Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy. Polecam i zapraszam na fajną zabawę przy robieniu warkoczy. Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Ciasto pleśniak 208
Ciasto pleśniak 208moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości :) 'pleśniak' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru
CookYourself Murzynek z  mąką pełnoziarnistą, jabłkami na maślance i oleju. 252
Murzynek z  mąką pełnoziarnistą, jabłkami na maślance i oleju. 252wymaga długiego ucierania ani też wymyślnych składników, a to sobie bardzo cenię. I dziś między rosłem, a drugim postanowiłam sobie upiec. A że miałam zapas fajnych, słodkich jabłek i lubię ciemne ciasta stanęło właśnie na tym wypieku. 1,5 szklanki mąki 1,5 -//- -//- pełnoziarnistej szklanka maślanki szklanka oleju 0,5 szklanki brązowego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki
Dieta moja pasja Ślimaczki szynkowe 283
Ślimaczki szynkowe 283Ślimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko
W kuchni u Moniki