cytrynową, wkładamy do lodówki. Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców). Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia
Serce zamknięte w formie pysznościzaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :) zarówno w sercach, jak i w kuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :) Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt
Delicious Titbitsshoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku. Odpowiednio słodka, ale bez przesady- pyszna. Rondel
Wielki apetytDzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne
Niezły Młynekrodzinnych spotkań, wspólnych rozmów i spacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze
Wanilia i Kardamonzrobię. Pomysł słuszny i smakowity, wszyscy się zachwycają a potem zajadają. Zajadamy się i my, zapraszam róbcie i też się zajadajcie bo pomysł bardzo fajny a roboty kilka minut. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieceny, świeży towar, duży wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :)Składniki:150 g cukru6 małych jaj (m)1/2 szklanki oleju rzepakowegoszklanka mąki pszennej1/2
Słodkie Przyjemnościfajnie, gdy w jednym deserze są połączone najlepsze, najbardziej lubiane desery - brownie i sernik! Te połączenie to coś cudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko
Kuchnia ŁukaszaOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić
Mama GotujeJeżeli akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki
ChilliJemyNieustające love dla rabarbaru, przynajmniej z mojej strony. Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieróżne kształty . Ja jeną część zrobiłam np: z kwadratu . Pieczemy w temperaturze 180 st około20/25 minut na złoty kolor. Bułeczki są naprawdę pyszne i fajnie się odrywa każdy listek . Z tej porcji ciasta wyszły mi 3 duże kwiaty . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKiedy tylko upały lekko ustały, od razu stałam w kuchni i przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać(...)dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi
bistro mamaZnane pyszne ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Monia miesza i gotujePyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie
Monia miesza i gotuje