Dzisiaj bardzo fajna propozycja szpinaku. Przepis pojawił się w mojej rodzinie już dawno, a figurował głównie jako sałatka. Z czasem stwierdziliśmy, że możemy jeść go na
Niezły MłynekDzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie
Niezły MłynekKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1
Niezły Młynekminut , choćby ręce Wam odpadały :) (Ja wykorzystałam do tego Męża - chciał faworków, to niech gniecie a dobrze Mu to idzie :D) Na początku ciasto bardzo się klei ale w miarę zagniatania wychodzi z niego fajna, sprężysta kulka, nawet nie trzeba za bardzo podsypywać mąką. Kulka jest wielkości pięści, więc od razu można brać się za szykowanie drugiej porcji
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku(...)Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem
In my kitchenKulinarne nowINKI” z kawą INKA, Sebastianem Olmą ( zwycięzcą popularnego telewizyjnego show ) i barmanami z gruby RaBARBARy. Przyznaję, że nie mogłam się doczekać, gdyż takie warsztaty są nie tylko fajną okazją do nauczenia się czegoś nowego, poznania nowych smaków, ale też spotkania na żywo z „przyjaciółmi” z blogerskiego świata. Pogoda nie dopisała, ale towarzystwo jak najbardziej! Menu wymyślone(...)Dania powstały w błyskawicznym tempie, by później we wspólnym gronie zajadać się nimi oblizując ze smakiem! Ps. nie sądziliśmy, żekawa INKA tak fajnie będzie łączyć się z daniami wytrawnymi! Mój numer 1 ( nie licząc ciasta, które było obłędne! to Smażone kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami – niebo w gębie ! Zobaczcie jeszcze kilka migawek z warsztatów! PS. z całego
Ostra na SłodkoOdwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła , które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie ;). Składniki
Nastoletnie WypiekanieTakie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym zapachem świata :-) Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła
Walijskie PichcenieDzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary
Niezły Młynekzaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów(...)pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem
Food SquareLeśny Mech. W moim przypadku zwyciężyła ciekawość. Kilka tygodni temu każdy piekł to ciasto, odpalając internet Leśny Mech wyskakiwał z każdej strony. Zastanawiałam się o co chodzi? Fajnie wygląda, jednak nie mogłam wyobrazić sobie jak smakuje. Zbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały
Blondynka Gotujepedziała 3 , że ciotka Eldza moł 4 recept na ciasto ze cukiniōm 5 , to dzwonia i sie pytōm. Potyn trocha sie tam zmiyniōm i robia eksperymynty na moji Babie 6 (yno żeby mie feministki nie chyciōły ) Robiōł żech je już- abo dopiyro- dwa razy, ale za kołżdym razym we kuchni fajnie wōniało 7 i potyn my wszysko zezarli(...)Wōm moga jeszcze pedzieć, to to, że ôrzechy idzie 16 pokrajać na mańsze kōnski i dać rajn 17 abo, jak już ciasto bydzie na blasze, to je powciepować 18 na wiyrch i ône sie tam tak fajnie podpiekōm. Smacznego 1 niej 2 mama 3 powiedziała 4 ma 5 ō- samogłoska w wymowie między o i u 6 żonie 7 pachniało
Chop w kuchniwykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej Wodzisław
Monia miesza i gotujeNaleśniki kojarzą nam się zazwyczaj z pysznym daniem na słodko lub wytrawnie ale rzadko z ciastem, a nawet tortem. Przeszukując ostatnio internet w poszukiwaniu inspiracji na fajne ciacho trafiłam na amerykańskich stronach na szereg tortów naleśnikowych, czekoladowych, toffi, herbacianych, bananowych do wyboru do koloru. Jako ze ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne, mięciutkie, puszyste ... nie przesłodzone. Fajnie zachowany balans między lekko winnym jabłkowym nadzieniem, a słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej
Walijskie Pichcenie