Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę dodając roztopioną czekoladę i orzechy. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je w masę. Gotowe ciasto przelać do formy, nie musi być to tortownicy, bardzo fajnie będzie się prezentować również w keksówce. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieKarpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też(...)wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu chciałabym polecić moim czytelniczkom fajną stronkę do poczytania kobieceporady.pl . Każda znajdzie dla siebie coś interesującego. składniki: ciasto 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Monia miesza i gotujeNobla temu, kto wynalazł gotowe ciasto francuskie :))) Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe. U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem
Walijskie PichcenieDodajemy jajko, mleko i olej i mieszamy na gładką masę. Pół przelewamy do innej miski i dodajemy łyżkę kakao a do jasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego. Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić ;p) i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy po prostu papilotkami do muffinek (ja ich nie lubię
W kuchni bez szafekWielkanoc już tuż tuż, powoli przygotowuję chlebowe koszyczki, które będę wypełniała pierniczkami :-) Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-) A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze. Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne(...)szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. FARSZ 2 Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi. Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre do tej pory robiłam. Mogłaby być odrobinę „luźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru(...)masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie oba budynie, a drugą zagotowujemy w garnuszku
Relaxtimewyrobiejcie. Keby Wōm sie za mocno klejōło, to dosypcie sie jeszcze trocha mōnki. Jak już sie wszystko fajnie połōnczy, to na jaki stolnicy (abo jak to piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka(...)nojważniyjsze je to, żeby wszysko wlazło rajn 14 i nasze szołdry niy rozwalōły sie przi pieczyniu. Połōżcie sie je na jaki blasze, kaj 15 je ciepło i poczekejcie, aż fajnie wyrosnōm- dejcie im i nawet wiyncyj niż pó 16 godziny, a Wy zajś mocie trocha wolnego. Jak już wyrosnōm, to posmarujcie je rozfyrlanym 17 biołkym i dejcie do pieca rozgrzōnego
Chop w kuchnijest wilgotne i długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą warstwę słodkiej bezy. Fajnie to wszystko razem pasowało. I nawet przekonałam się do czerwonych porzeczek:) *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek szklanka wody gazowanej Piwniczanka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych
Simply FoodOstatnie dni to wspomnienia kuchni klasycznej, polskiej. Dzisiaj trochę inny klimat. Trochę Francji i trochę Indii. Pomysł na zagospodarowanie sera Camembert. Jesteśmy fanami ciasta francuskiego i wszelkich zapiekanych w nim ingrediencji. Więc pomyśleliśmy, że będzie to fajny pomysł. Jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. W lodówce zalegał nam jeszcze słoik chutney-a z limonki i papai z dodatkami korzennymi. Nie bardzo(...)przyjęcie, a nie tylko na obiad. Zapoznajcie się z wynikami naszej pracy :) Ciasteczka z serem camembert i chatney-em z papai i limonki (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 chutney (dowolny, byle korzenny) 1 duży ser camembert, koniecznie francuski czarnuszka oliwa z oliwek Ciasto rozkładamy na stole i kroimy w kwadraty. Ser kroimy na kawałki, które włożymy
vegetaniepieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do ciasta nie będzie ona oblepiona ciastem). PODANIE Ciasto dla lepszego smaku i ładniejszego wyglądu można posmarować z wierzchu miodem – fajnie skomponuje się także ze smakiem melona. Placek jest mega wilgotny, a dodatek soczystego melona potęguje jego świeżość. Świetna przekąska do kilkugodzinnej rozgrywki w Wasze(...)charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką *czcionka ze zdjęcia pochodzi ze strony http://www.fontspace.com/arro/ferrum Świeżutki post MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenCzasami trudno jest nam wybrać odpowiedni prezent dla bliskiej osoby. Składa się na to wiele czynników. Mogliśmy wyczerpać pulę atrakcyjnych podarków, nie wpaść na oryginalny i fajny pomysł lub zwyczajnie nie mieć na to czasu. Postaramy się Wam pomóc i przedstawić materiał na trafiony prezent zarówno dla niej, jak i dla niego. Co więcej – nie wyjdziemy przy tym nawet(...)gram danego składnika dodać, kiedy i w jakich proporcjach go wymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu użytkowników dodaje własne przepisy, które można zapisywać. Ty również możesz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniafolię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam
Ciasteczkowy PotwórKochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego
Niezły MłynekKochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego
Niezły Młynek