zaskoczył i byłam co do niego bardzo nieufna. Jak się okazało nie było nad czym dumać, bo patelnia i jej rozwiązanie jest bardzo fajne. Jedyny problem nastąpił przez fakt, iż jak zwykle nałożyłam zbyt dużą ilość ciasta :-D Niemniej, mimo iż omlet nie wyglądał idealnie to był bardzo smakowity ;-) Puchaty omlet z jeżynami PUCHATY OMLET Z JEŻYNAMI 2 jaja
peggiwkuchnidość, że smakuje rewelacyjnie, to jest jeszcze piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo lubię takie jadalne ozdoby. A przy lepieniu baranków miałam z córką fajna zabawę. Zachęcam i Was do wspólnego przygotowywania świątecznych wypieków. Na 3 baranki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej op. drożdży instant 4 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka szkl ciepłego mleka 60g masła Kruszonka
Smakołyki AsiBardzo fajny sposób na cukinię, faktycznie smakuje jak ananas, można spokojnie dodać np do ciasta lub sałatki, przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji. Czytaj więcej
PychotkaaaWitajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :) Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz : ½ kg mąki 1 jajko ok. 1 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła szczypta soli Mój farsz
Sama słodycz i szczypta chilibardzo chętnie Quiche ze szpinakiem, szynką parmeńską, parmezanem i płatkami migdałów wypróbuję. Trafiła Pani w mój smak idealnie, a całość brzmi fajnie i oryginalnie. II miejsce Grill Pani Katarzyna Załuska otrzymuje bo jej Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cudownie cynamonowym spodzie mnie intryguje. Nie dość, że wygląda idealnie, to wierzę, że smakuje genialnie. Maliny jeszcze rosną
Moniki Smakołykioraz proszek do pieczenia ,dodajemy do masy " maślanej". Nadal miksujemy koło 15 minut. Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto. Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy, a potem przecinamy nożem. Wychodzą proste fajne ciasteczka. Pieczemy je koło 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem jeśli macie ochotę
Różowa kuchniakogo: dla szukających kremu, który fajnie utrzymuje kształt dla chcących spróbować kremu z masła roślinnego dla fanów dekorowania ciast Składniki: szklanka masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem
Mania Wypiekanialekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się żeby je wyrywać - w tym moja rodzina. Postanowiłam jakoś wykorzystać te fajne chwasty, które i tak musiałam usunąć. Nie jestem rozczarowana, ponieważ smażone w cieście cynamonowym mniszki ze słodką polewą to coś pysznego. Składniki : 4 łyżki mąki 1 małe jajko 1/4 szklanki mleka
Pora na pora i pomidoraDostałam od Stodoła wałek do ciasteczek z motywem koników. Fajna sprawa, ale miałam jednak obawy czy w tych cieniutkich wgłębieniach nie zostanie ciasto. Muszę przyznać, że jak na pierwszy raz to jestem z efektu zadowolona. Kolejnym razem będzie lepiej. Ciasteczka spodobały się oczywiście mojemu Kamilkowi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, pozostałe
Moniki SmakołykiBrzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem (można spróbować też z oliwą). Pieczemy w temp. 190'C przez 25-30 minut. (zerknijcie na opakowanie po Waszym cieście - czas i temperatura może być różna). I co? Czy to nie jest fajne i efektowne danie na wyczyszczenie lodówki lub przyjemny wieczór? :) Mała rada: Można podawać z dodatkową sałatką z pomidorami! Smacznego
Kitchens Alphabetdługo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne
Pasja Smakuktórą przygotowywałam już jakiś czas temu, szarlotki na kruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego
Smaczne Zdrowecieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2 jajka(...)cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko. Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam
potrawyregionalne