fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:63/187)

Ciasto orzechowe z figami i serkiem mascarpone 177

cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo: 5 sztuk fig 2 łyżki dżemu z fig Zaczniemy od ciasta orzechowego. W miseczce ucieramy cukier wraz z masłem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie go fajnie połączyć z cukrem. Gdy masło i cukier zaczynają mieć gęstą konsystencję, dodajemy do nich żółtka i ucieramy do połączenia

mecooks
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 165

Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają.   Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które

Moniki Smakołyki
Brioszka (brioche) 148

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie(...)cukier i 2 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, trochę masła i jajko. Ciasto wyrobić dodając po trochu resztę masła i jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce

Mama Gotuje
Pieczone pączki z malinową posypką 201

takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."Składniki:jajko3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukrułyżka rozpuszczonego(...)mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy masło i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko przesypujemy do 'mokrych' składników i mieszamy dodając ekstrakt waniliowy.Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.W tym czasie do młynka wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 148

znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie(...)budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko 10 dag margaryny, roztopić 1 czubata łyżka smalcu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto

psgotujemy
Tort truskawkowy bez pieczenia 339

dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo

Anioszek w kuchni
Tort truskawkowy bez pieczenia 454

dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo

Anioszek w kuchni
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 525

otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku . Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj

Eat me! Fit me!
Tarta dyniowa (pumpkin pie) 156

robiłam i jadłam pierwszy raz. Bardzo nam posmakowała i teraz już na pewno będę robić ją częściej :) Ma fajną kremową konsystencję i dość intensywny smak i aromat przypraw korzennych. A jeszcze smaczniejsza jest z dodatkiem bitej śmietany. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto: 200g mąki 100g masła 100g cukru 1 jajko Składniki na masę: 750g startej na tarce dyni 140g drobnego

kuchnia doski
Crumble z malinami i mascarpone 178

Dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z malinami i mascarpone . Skorzystałam z przepisu prawie w całości. Jedyną ze zmian jest to, że użyłam prawdziwej wanilii. Sądzę, że każdy szanujący się cukiernik używa naturalnej wanilii, więc minus dla autora. No ale jeśli Lidl dobrze(...)można sobie pozwolić na takie małe przewinienie…być może kariera nie ucierpi. Crumble wyszło bardzo smaczne, ale porcja przeogromna. Na pewno większa niż 8 porcji, porównując do porcji ciasta, którą dostaje się do kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę , bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe owoce, nie tylko

codojedzenia
Tarta wieloowocowa 170

między czasie zdecydowałam się na zrobienie tarty jakiej wcześniej nie robiłam. Wykorzystałam herbatniki do zrobienia spodu. W sumie dały one fajny posmak całości ale sprawiły, że spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Suflet z wędzonym łososiem 131

Dzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną

Niezły Młynek
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. 162

esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.  Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 203

dlatego, że na myśl przywodzi mi fajne wspomnienia z dzieciństwa. Obok starej szopy mojego dziadka mieliśmy wielki krzak agrestu i mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne

Ostra na Słodko
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 686

piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Panierka: 2 jajka bułka tarta Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu(...)melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć

Świat Domowej Kuchni