oraz proszek do pieczenia ,dodajemy do masy " maślanej". Nadal miksujemy koło 15 minut. Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto. Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy, a potem przecinamy nożem. Wychodzą proste fajne ciasteczka. Pieczemy je koło 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem jeśli macie ochotę
Różowa kuchniakogo: dla szukających kremu, który fajnie utrzymuje kształt dla chcących spróbować kremu z masła roślinnego dla fanów dekorowania ciast Składniki: szklanka masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem
Mania Wypiekanialekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się żeby je wyrywać - w tym moja rodzina. Postanowiłam jakoś wykorzystać te fajne chwasty, które i tak musiałam usunąć. Nie jestem rozczarowana, ponieważ smażone w cieście cynamonowym mniszki ze słodką polewą to coś pysznego. Składniki : 4 łyżki mąki 1 małe jajko 1/4 szklanki mleka
Pora na pora i pomidoraDostałam od Stodoła wałek do ciasteczek z motywem koników. Fajna sprawa, ale miałam jednak obawy czy w tych cieniutkich wgłębieniach nie zostanie ciasto. Muszę przyznać, że jak na pierwszy raz to jestem z efektu zadowolona. Kolejnym razem będzie lepiej. Ciasteczka spodobały się oczywiście mojemu Kamilkowi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, pozostałe
Moniki SmakołykiBrzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem (można spróbować też z oliwą). Pieczemy w temp. 190'C przez 25-30 minut. (zerknijcie na opakowanie po Waszym cieście - czas i temperatura może być różna). I co? Czy to nie jest fajne i efektowne danie na wyczyszczenie lodówki lub przyjemny wieczór? :) Mała rada: Można podawać z dodatkową sałatką z pomidorami! Smacznego
Kitchens Alphabetdługo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne
Pasja Smakuktórą przygotowywałam już jakiś czas temu, szarlotki na kruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego
Smaczne Zdrowecieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2 jajka(...)cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko. Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam
potrawyregionalneciasto naleśnikowe jest wiele. Na moim blogu także znajdziecie inne pomysły na ciasta naleśnikowe, ale dziś opiszę Wam jak przygotować ciasto biszkoptowe. Jest lekko puszyste, dzięki dodaniu wody gazowanej i piany z białek. To w ogóle fajny pomysł, wodę gazowaną dodaję także do kotletów mielonych i burgerów, są soczyste i puszyste. Składniki: szklanka przesianej mąki szklanka mleka(...)żółtka z cukrem pudrem, szczyptą soli i masłem. Ubijając stopniowo, ale cały czas dodawajcie powoli mleko i wodę gazowaną, mieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie 3/4 szklanki mąki, wymieszajcie. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na kilka minut, by odpoczęło. W innej miseczce ubijcie na sztywno pianę z białek, a następnie dodajcie resztę mąki. Na koniec wymieszajcie bezową masę z pozostałą, dokładnie
Zasmakuj Kuchnistarożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam(...)szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć z miski, powtórnie zagnieść, podzielić na 6 równych kawałków, następnie uformować 6 kulek. Każdą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryną, cynamonowe z imbirem u D: melonowe i borówkowe < 3 A jeżeli o słodkościach już mowa.... Kiedyś zaczęłam zachwycać się tą cukiernią podczas poszukiwań fajnych miejsc w Krakowie, jednak natłok wszystkiego sprawił, że jakoś o niej zapomniałam.. jednak kochany D pamiętał i doprowadził nas do tego miejsca, podobno mój uśmiech na widok tej muffinki(...)Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami
More food, love and dreamsDziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki(...)lekko przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi niechciany tłuszcz ser- najlepiej mozzarella, ale żółty gouda też oki ogórki w occie- 2-3 ogórki pokroić w kostkę Wszystkie składniki ciasta razem wymieszać (drożdże po prostu wkruszać do mąki ). Zagnieść. Przełożyć na blat rozwałkować. Ja wałkuje na ok 3mm można cieniej lub grubiej kto co woli. Ciasto starcza
Kubki smakuDzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym wieczorem i ciepłym mlekiem. Składniki: ciasto podstawowe 560 g mąki 50 g świeżych drożdży
Niezły Młynek