Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć. składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru
wesoła kuchniapiernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada. Tutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować
Kulinarne przygody GatityCiasto o wspaniałym korzennym aromacie. Dodatek przyprawy do piernika do biszkoptu to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia
Smaki Na Talerzucoli? Nie powaliło mnie, chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" :)) Kremik za to rewelacja! Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ... Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki
Walijskie Pichcenietakich wpisów: pyszna tarta z bananami i bezą. Jest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennażech sie tak pomyśloł, że jak tera mōmy jeszcze na nie sezōn, to trza to wykorzystać. Receptōw 8 na take ciasta je połno, ale joł żech sie pomyśloł, że zrobiymy sie tarta, bo niy dojś, że fajnie smakuje, to tyż gryfnie 9 wyglōndo 10 na stole. Ludzie sie trocha takich tartōw bojōm 11 , bo sie naczytali inkszych receptōw(...)tyż te ciasto sie rozwałkować miyndzy dwōma papiōrōma do pieczynioł, a potyn yno przeciepnōńć je do formy. Wrojście 23 je do pieca na 15 minut, żeby sie yno leciutko przibrōnołciōło 24 . Bez tyn czas, jak łone je we bratrurze, to sie ôbiercie 25 śliwki i zrōbcie piana- ubijcie biōłka ze cukrym, a potyn wciepcie tam kakao i fajnie wymiyszejcie
Chop w kuchniweekendzie ??? U mnie fajnie, spokojnie, pracowicie w sobotę, wczoraj mały relaks - kino z psiapsiółką (Dziennik Brigitte Jones 3), polecam, można się nieźle uśmiać, bardzo pozytywny film, nie spodziewałam się, a były momenty, że popłakałam się ze śmiechu :-))))). W sobotę z racji tego, że zakupiłam do zjedzenia sobie śliwki węgierki, zrobiłam (żeby podzielić się z moimi panami ;-)) takie francuskie ciastka, przekąskę(...)słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
kruche babeczkidigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale to ma w sobie pewien cel. Chciałam Wam zaprezentować zwykłe ciasto, które dzięki swojemu wyglądowi może nabrać wyjątkowego i niecodziennego charakteru. Wystarczy grawerowany wałek (fajne są tu - klik ) i mamy piękne blaty, a mając blaty - potrzeba kilka łatwo dostępnych składników i jest! Takiego sernika nie znajdziecie w żadnej cukierni(...)taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna) 1 jajko (małe) 35g cukru pudru 1 szczypta soli Masa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 90g śmietany
Di gotujemiski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 10 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 11 trocha m ō nki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min. Jak już n ō m fajnie urosło, to sie wejście 12 nudelkula 13 , posypcie na stolnica abo blat trocha(...)bratruły to lubiōm robić wice 17 . Jak sie fajnie przibrōnołci, to jōm wyciōngcie, posujcie po wiyrchu orygano i smacznego 1 znów powiedzą 2 potrafi 3 czas 4 wydziwiać 5 pół 6 góra 7 pomidor 8 oregano 9 przesypcie 10 mocno 11 dosypać 12 proszę wziąć 13 wałek do ciasta 14 paski 15 zwykłą 16 zetrzyjcie 17 dowcipy Artykuł Pizza
Chop w kuchnibezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej
moj przepis naFrancji. Z historii tyle:) Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania(...)miski, dodajemy sól i pozostały cukier puder. Składniki sypkie należy wymieszać ze sobą. Następnie do mąki i cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
Blondynka Gotujetartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone
Pasja SmakuKolejny pomysł na proste ciasto. Tym razem postawiłam sobie za cel - by miało jak najmniej tłuszczu i cukru. Deser fajna rzecz, ale cóż tu dużo ukrywać - jesień jest i gdzieś się musi odłożyć to co zjemy. Obecnie na szczęście pogoda dopisuje, więc jest szansa by spalić zbędne kalorie, ale gdy przyjdą szare deszczowe dni, to ochota na słodkie urośnie
Kuchnia po mojemuprzy grze w szachy. Kuchnia musi żyć, jedzenie musi powstawać z pasji, a nie ze znudzenia i rutyny. Tak czy siak, co by nie mówić, organizator i sponsorzy zapewnili fajne składniki, było w czym wybierać i przebierać. Jednak okazało się, że to nie jedyny problem. Na pierwszy rzut poszły bułki orkiszowe, z mąki orkiszowej jasnej i mąki graham. Okazało się(...)wyrosło i żeby każdy mógł w domu taki chleb sobie upiec. W sumie fajny pomysł, taka kontynuacja warsztatów we własnej kuchni. Fiskars zapewnił nam naprawdę ostre noże. Kilka sekund po zrobieniu tego zdjęcia przekonałem się o tym na własnym palcu. Takie właśnie paczuszki z tym ciastem chlebowym dostaliśmy do domu A to spokojnie wyrastające sobie chleby Tomasza Kolejna rzecz: włoski
Marder&Marder ManufactureStromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego
Krakowskie smaki Ani