fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:48/187)

Torcik królewski 408

podwójnym świętem ze względu na moje urodziny, które przypadają w tym dniu, stąd też zawsze robimy w domu jakiś torcik, ten jest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru

Zainspirowana w kuchni
Jedz. Mała księga szybkich dań - Nigel Slater 144

gotowaniu czy o celebrowaniu jedzenia. Jedz jest podzielona na kilka części: do ręki w misce z patelni grillowane na kuchence duszone pieczone zapiekane w cieście z woka na talerzu na deser To bardzo fajny sposób na sklasyfikowanie dań, możemy je wybierać na przykład po sposobie ich przygotowania. Na początku książki znajdziemy też krótki spis potraw według głównych składników. Wszystkie przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Miodowa stefanka 140

Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
SZYBKA NAPOLEONKA 168

czas i siły to piekę ją od A do Z bez gotowców z półki sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie 2 kremy gotowe do napoleonek lub karpatki Cukier puder do posypania ********************************** Gotowe ciasto zostawiamy na stole do całkowitego rozmrażania.Ciasto układamy każde osobno

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciastka Mumie 139

Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier

Nastoletnie Wypiekanie
NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE 159

ciasto nie wyszło za rzadkie. Jeśli będzie za gęste po prostu dolej wody/mleka. Smażyć na patelni BEZ TŁUSZCZU (stąd dodatek oliwy już do ciasta). Przepis pochodzi ze strony www.makelifefit.pl - polecam, również dużo fajnych przepisów! Wartość energetyczna* 1 naleśnika: 118 kcal 3,9 g białka 4 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczy nasyconych

Vroblewska-fitlife
Panierowane krążki cebulowe z kminkiem 210

każdy krążek z cebuli. Obtaczamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju około 3-4 minut do rumianego koloru. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta wrzućcie je partiami łyżką na olej. Usmażą się fajne niekształtne placuszki:) Nic się nie może zmarnować

Zasmakuj Kuchni
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 155

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 193

Przepis pochodzi z  tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko.  Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia.  Nie miało to jednak żadnego znaczenia,  na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :))  Składniki na ciasto

Walijskie Pichcenie
Rurki ze śmietaną i czekoladą 350

Kochani drugi raz   dopiero robię rurki . Całkiem fajna sprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem.   Akcja Ciasto na Niedzielę    Składniki na rurki :   500 g mąki pszennej typ 500  250 g gęstej śmietany 18% 200 g margaryny  szczypta soli cukier waniliowy 30 g cukier do obtaczania rurek Dodatkowo: czekolada 100 g mleko

Różowa kuchnia
Likier z białej czekolady 506

można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać.   Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru – 250-280 ml wódki/ spirytusu Wykonanie: Mleko zagotować

Pociąg Do Kuchni
Tartaletki 103

Mini tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko  Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii

Wielki apetyt
Tarta z batatami 110

Kolejna propozycja na wykorzystanie 2 nowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie

Wielki apetyt
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 173

Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka

Mama Gotuje
CUKIER RÓŻANY 177

Dzika róża kwitnie w najlepsze, nie mogłam tego nie wykorzystać by przygotować przepyszny, niezwykle pachnący cukier różany. Idealny do ciast, deserów i herbatki, dzięki któremu zyskuje ona nowy fajny smak. Składniki: 60g płatków dzikiej róży 300 g cukru kryształu Wykonanie: Płatkom obcinamy białe końcówki, wzucamy do blendera, miksujemy na papkę. Przekładamy do miseczki, dosypujemy cukier, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy

Z Majeczką w kuchni