korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza
Mieszam w Garnkunadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła - sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce
SMYKWKUCHNInasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już bardziej lubimy takie, niż jak robiłam kiedyś, chrupiące(...)wybór jest znacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię w zasadzie kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEusmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym
Kulinarne Inspiracjewodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe :) Podajemy z kaszą gryczaną
vegetanieBlondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie
Moja DelicjaLubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny. Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie, zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt
Kolizje Smakówwodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego stężenia, po czym wykładamy równo na ciasto. 5. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej - wtedy wszystkie masy fajnie stężeją. Smacznego
Kuchnia domowa Anifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak. Czas przygotowania: 50 min Ilość porcji: 12 Składniki: 4-5 jabłek 250g masła 200g cukru + łyżka opakowanie cukru waniliowego
Kolizje SmakówKalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabraku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem, co było bardzo pracochłonne, ale ostatecznie stwierdzam, że było warto. Fajnie też mnieć tak jak ja, jakąś gadułę obok, wtedy czas mija szybciej :D Na sam koniec wałkujemy ciasto bardzo mocno na barzo płaski placuszek (ciasto nie wałkowane należy przykryć, żeby nie wyschło). Placuszek kroimy nożem na wąskie paski długości
Przepysznik - BLW i nie tylkoOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami. Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtorcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników
Wanilia i Kardamonłyżka kakao Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem
Świat Ciastaciasto bananowe są bardzo do siebie podobne, więc wyciągnęłam z nich średnią i oto przed Wami proste ciasto bananowe. To jeszcze nie jest to co chciałam osiągnąć, ale i tak jest bardzo pyszne ! A może Wy, moi Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊 Natomiast dla tych co na diecie mam razowy chlebek bananowy w wersji
Kulinarne przygody GatityBabka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google
Smakowy Rajmocnym mandarynkowym akcencie . Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące. Wykorzystałam je więc maksymalnie zarówno do ciasta jak i dekoracji. Cienka warstwa mandarynkowej galaretki i świeże owoce to nie tylko fajna dekoracja babeczek , to również nadanie im przyjemnego, orzeźwiającego smaku. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej(...)otartą z mandarynek. -Jajka ubić z cukrem -Sok wymieszać z olejem i jajkami , dodać do mąki . -Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników.. -Gotowym ciastem napełnić do połowy papierowe foremki umieszczone w formie muffinkowej. Piec 20 - 25 minut w temp.170-180 st.C. -Babeczki wystudzić. -Sok z mandarynek przecedzić przez sito. -Podgrzać
Zakamarki mojej kuchniwaszym koszyku Wielkanocnym jest babka? To jest bardzo fajna propozycja do Święconki. Zróbcie takie babeczki i zabierzcie z sobą :) porcja na 10 babeczek Składniki: 4 jajka 100 g cukru 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: białka ubijamy(...)sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy białka. Cały czas mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wyrobionym ciastem wypełniamy foremki silikonowe (jeżeli macie formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 18-23 minuty. Babeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polać
Niezły Młynekmój fan page na FB, już wiedzą, że wzięłam udział w dwóch blogowych konkursach - uznałam że będzie to bardzo fajna zabawa na wykorzystanie wolnej chwili na wypróbowanie ciekawych przepisów koleżanek po fachu :) Jedną z moich propozycji było ciasto idealne do przygotowywania zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam
Słodkie Przyjemnościostatnia nasza pizza w tym tygodniu, Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera
zadanie-gotowaniedwóch rodzajach w stylu amerykańskim na grubym cieście w stylu Chicago – jest to pizza z wysokimi brzegami, z zagłębieniem w środku, gdzie znajdują się wszystkie składniki oraz kilka burgerów, nie wspominając o przystawkach. To zacznijmy od tych ostatnich – spróbowaliśmy frytek belgijskich. Były podane razem z ketchupem w małym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym(...)późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie się też na nie lada gimnastykę – jeśli zamówicie jedną pizzę na dwoje, to będziecie musieli się nagimnastykować, aby przełożyć kawałek pizzy na swój talerz – przydałaby się „łopatka” do nakładania pizzy. Do pizzy zamówiliśmy lemoniadę – fajny smak i z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upiekłam. Dla mnie najlepsze ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach ciasta unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia, wtedy apetyt na nie podkręca się jeszcze bardziej. Do drożdżówek dodałam też borówki i fajnie uzupełniły się smakowo z budyniem. Borówki kupne,jeszcze nie moje z ogrodu. Ale już niecały miesiąc i pojawią
Kolorowa kuchnia Elki