sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej
charlotte gotujetypowe hinduskie danie. Często do farszu dodaje się właśni ziemniaki i groszek, tak jak w przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka
Corner With RecipesMuffinki z ptasim mleczkiem w środku, brzmi fajnie co? :) Miały wyjść nieco inaczej, bo ptasie mleczko włożone do środka miało tam pozostać, jednak z niewyjaśnionych przyczyn wygrało walkę i jego cel wędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej(...)składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta ( do 2/3 wysokości lub więcej - ja zawsze napełniam prawie do pełna i fajnie wyrastają). Piec 25-30 min w 180st. C. *przepis znaleziony w internecie Smacznego
charlotte gotujezawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które
Delusional TrineOstatnio bardzo popularne ciasto na różnych stronach kulinarnych więc ja też się skusiłam i zrobiłam. Fajne,apetyczne , robi je się bardzo szybko i w dodatku bez pieczenia. Przeglądałam różne przepisy i stworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych. Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady
Kolorowa kuchnia Elkibuzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty, ok. 100 oleju rzepakowego, świeżo mielona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykiciasto, które najlepiej jest jeść np. z dżemem mailowym własnej produkcji. Jest bardzo kakaowe, jak gorzka czekolada :) i ma dużo magnezu. Jest fajne też dlatego, że można je zamrozić w kawałkach ... nie trzeba na hura jeść całego ciasta w dwa dni. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypodwójnym świętem ze względu na moje urodziny, które przypadają w tym dniu, stąd też zawsze robimy w domu jakiś torcik, ten jest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru
Zainspirowana w kuchnigotowaniu czy o celebrowaniu jedzenia. Jedz jest podzielona na kilka części: do ręki w misce z patelni grillowane na kuchence duszone pieczone zapiekane w cieście z woka na talerzu na deser To bardzo fajny sposób na sklasyfikowanie dań, możemy je wybierać na przykład po sposobie ich przygotowania. Na początku książki znajdziemy też krótki spis potraw według głównych składników. Wszystkie przepisy
Kulinarne przygody GatityUpieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką. Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniczas i siły to piekę ją od A do Z bez gotowców z półki sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie 2 kremy gotowe do napoleonek lub karpatki Cukier puder do posypania ********************************** Gotowe ciasto zostawiamy na stole do całkowitego rozmrażania.Ciasto układamy każde osobno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto nie wyszło za rzadkie. Jeśli będzie za gęste po prostu dolej wody/mleka. Smażyć na patelni BEZ TŁUSZCZU (stąd dodatek oliwy już do ciasta). Przepis pochodzi ze strony www.makelifefit.pl - polecam, również dużo fajnych przepisów! Wartość energetyczna* 1 naleśnika: 118 kcal 3,9 g białka 4 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifekażdy krążek z cebuli. Obtaczamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju około 3-4 minut do rumianego koloru. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta wrzućcie je partiami łyżką na olej. Usmażą się fajne niekształtne placuszki:) Nic się nie może zmarnować
Zasmakuj KuchniTakie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto
Walijskie Pichcenie