miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku
Moniki Smakołykijest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego
Poezja smakuSezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"Składniki:opakowanie ciasta francuskiego9 białych szparagów3 suszone pomidorkiliście świeżej bazyliiparmezansos beszamelowy :szklanka mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłasól i pieprzSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy
Słodkie Przyjemnościczekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować z niej jakiś fajny smakołyk, aby się nie znudziła - dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką tajemnicą, którą zdradzę Wam niebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! "Składniki:3 jajka150 g cukru2
Słodkie Przyjemnościzapach obiecywał, że ciasto będzie udane... Ważną sprawą dla studenckiej kieszeni okazało się też to, że składniki nie były drogie :) A było fajnym urozmaiceniem studenckiej kuchni. Dlatego zachęcamy wspólnie z Córką do tego wypieku, bo zrobienie ciasta okazało się wręcz banalnie proste. A chlebek ( tylko z nazwy ) jest smaczny i tak naprawdę nie poleżał zbyt długo. Koleżanki orzekły, że ciasto
Proste PotrawyMoich Wypieków , jednak przepis zmieniłam w taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także
Poezja smakuPróba generalna przed śniadaniem wielkanocnym wyszła rewelacyjnie. Wszystkim smakowało, więc jajka w cieście chlebowym zagoszczą u mnie w niedzielę na stole. Fajnie wyglądają, nieźle smakują i zawsze to coś innego. Czasu do Świąt coraz mniej a ja zrobiłam dopiero listę potraw i pierwsze zakupy. Co roku obiecuję sobie, że nie będę czekać na ostatnią chwilę i systematycznie co roku(...)planować wszystkiego w dużym wyprzedzeniem. Zazwyczaj kończy się u mnie tym, że tak i tak robię zupełnie coś innego niż zaplanowałam wcześniej. Nie ma to jak improwizacja:) Jajka w cieście chlebowym 8 jajek 8 plasterków szynki długo dojrzewającej otręby pszenne do posypania Na ciasto 35 dag mąki 1,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 5 dag otrębów pszennych 1 łyżka
Pieguskowa KuchniaCiasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka. Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu(...)przestudzonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 lyzeczki amoniaku dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła cukier kryształ Wszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym masłem i obsypać cukrem. Ukladac
Praktyczna pljest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki. Fajnym pomysłem jest dodanie całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat
Ugotowane pozamiataneprawdziwej, włoskiej pizzerii, ale wierzcie mi że w tym wypadku inne nie znaczy gorsze. Kiedy dodamy do tego ser i warzywa, uzyskamy naprawdę fajny i smaczny zamiennik pizzy, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto zrobione z komosy jest niesamowicie zdrowe, a dodatek kolorowych warzyw nie tylko podbija wartość odżywczą, ale też cieszy oko. Zdecydowanie warto spróbować! Kolorowa pizza
Powiedz dietom niepołowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne, że nie potrzebowało dodatku żadnego tłuszczu! Fajnie wyrosło (aż sama się zdziwiłam!) tylko jakoś nie potrafiłam go później wyłożyć ,,do góry nogami". Z pewnością byłoby mi o wiele łatwiej, gdybym
Kuchnia EllieMiałam ochotę wypróbować babkę z kisielem z przepisu Ewy . Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl
Kto ugości moich gości?fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu(...)zapraszam tutaj: http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15 Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej! A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki
Ostra na Słodkonastawiamy na 190*C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Gotową pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto w bezową kratkę. Oczywiście bezę można rozłożyć łyżką, ale wtedy nie będzie takich fajnych dziurek na kruszonkę- bo po nałożeniu bezy w kratkę, miejsca gdzie jej nie ma posypujemy kruszonką pozostałą z robienia ciasta. A! Jeśli używacie
les mirabellesmakiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł
SMYKWKUCHNI