espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1/2 szklanki mocnej kawy u mnie(...)czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie, tylko żeby rozbełtać. Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy
moj przepis naCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu
Mój Smakfajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać oddech przed kolejnym tygodniem. Pamiętam takie lata, kiedy weekendy miałam zajęte, bo albo pracowałam, albo studiowałam. Nie było to łatwe, ale byłam młodsza i miałam więcej sił. Teraz bardzo doceniam te wolne dni. One wprawdzie(...)było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść spokojnie przed telewizorem z kawą i kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało
W mojej kuchniJuż bardzo dawno nie robiłam żadnych babeczek, i powiem szczerze, że bardzo za nimi zatęskniłam :) To przecież taka fajna, minimalna forma czegoś maksymalnie smacznego. Dzisiaj zaproponuję przepis na babeczki "Kopiec kreta". Jest to propozycja podania, wielu z Was dobrze znanego ciasta, w miniaturowej postaci. Jedna taka babeczka - to idealna porcja na małe co nie co do kawki. Z podanych składników
Świat CiastaŁatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam
Kuchnia Danusiciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza
Kolizje Smakówjemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto
MODA NA BIOtemu kupiłam dwie puszki mleczka kokosowego. Bardzo lubię curry, ale niestety nie wszyscy w mojej rodzinie podzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis
Amatorka kuchennainni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam! Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach! Ps. ZAWSZE się udaje(...)przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy
Ostra na SłodkoDziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki 300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego) 400 g świeżych(...)Cały sos zredukuj do bardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Krokiety otaczamy zbełtanym
Niezły MłynekPogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części
NA MOIM TALERZUTeż fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że nie będzie miał kto mi zbierać jagód, heh. Dobrze, że jeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję na ich wykorzystanie. Pyszne wilgotne ciasto
Słodkie Przyjemnościprzepis to moja wariacja w zabieganym dniu. Nie myślałam, że wyjdzie tak fajnie więc jest się czym pochwalić i jest czego spróbować :D Połączenie czekolady - orzechów i gruszki jest obłędne. Składniki: ciasto 3 jajka 250 g masła roztopionego 250 g cukru 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu szczypta
Niezły MłynekDawno ciasta nie piekłam. Pamiętam taki czas sprzed kilku lat, kiedy to niespodziewanie dla siebie samej odkryłam, że pieczenie to fajna rzecz i że mi wychodzi (bo do tej pory specjalnie mnie nie ciągnęło i uważałam, że nie mam ręki do ciast, choć nie wiem skąd takie przekonanie skoro nie piekłam nic albo prawie nic). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze
Pysznosci Babci Basiposypania na blachę 3 łyżki mąki ziemniaczanej Smalec, olej Jeżeli macie dostęp do przyprawy do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak * Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony boczek wędzony podsmażony razem z cebulą Sposób: Jak zwykle zabieramy sie za mięso Do mięsa dodajemy : 2 jajka Sól,pieprz
Viola cooks with passionsłodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam! SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 1/3 szklanka oleju rzepakowego - 7 czubatych łyżek mąki owsianej - 1/2 szkl. mleka - 4 jajka Banany zmiksuj z olejem, mlekiem
SMYKWKUCHNIFajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula
Kuchnia domowa Anitakże niesamowicie efektowne! Z powodzeniem mogą stanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne
Kolorowy PrzepisownikBardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone
Pobite gary Barbarymikserym, potyn wlyjcie tam piwo i wciepcie [21] mōnka, sōl, pieprz i porzōndnie wymiksujcie. Rozgrzyjcie sie w jakim gorku łolyj, tōnkejcie kożdego szpargla w cieście i rajn [22] z nim do łoleju. Jak bydzie fajnie złoty, to go wyciōngcie [23] na papiyrowy ryncznik, żeby tyn łolyj sie tam trocha wsiōnk [24] i fertich. [25] Wszyske składniki zōłzy dejcie
Chop w kuchniwłoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz jak się smaży – fajny widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy przez 1 minutę maks, zdejmujemy i gotowe:) Prawda, że proste
Kuchnia na wzgórzuznajdziecie kilka przepisów zapraszam :) 1. Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam
NA MOIM TALERZUpierwsze, w wersji mini, po drugie, udekorowane masą śmietankową. Świetnie będą nadawały się do wielkanocnego koszyka, krem można nałożyć później :) Bardzo delikatne, aromatyczne i fajnie się kruszą, jak to babeczki piaskowe ;) Polecam! Składniki na ciasto: 75 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 1 duże jajko 75 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Domowa cukiernia Ewysię do gotowych sosów do pizzy. No i jednocześnie w jej przygotowanie można włączyć dzieci. Ferie zimowe w toku. Gotowanie razem z dziećmi to fajna zabawa, która zawze czegoś ich uczy. Potrzebne nam będzie : ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody, 1 mozzarella, 2 pomidory
MODA NA BIOZestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopieściły całość. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian :) Składniki na ciasto: - 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam "Basi" z pełnego przemiału) - 100 ml gorącej wody - sól Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość
Zdrowie na języku :Ppierwsze warsztaty kulinarne. Prowadziła je Joanna z bloga Book me a Cookie a wszystko w podWieczorkach poRankach na Bagateli w ramach Dzieciaków w formie. Fajne, przyjazne dzieciakom miejsce z dobra kawą. Zdjęć trochę zrobiłam, ciasta skubnęłam marchewkowego i pojechaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryfarszu zainspirowała mnie moja współlokatorka - także Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek
pieprzny smaczekwystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ , na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :) Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szkl. cukru 1k.mas
Walijskie PichcenieWymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę dodając roztopioną czekoladę i orzechy. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je w masę. Gotowe ciasto przelać do formy, nie musi być to tortownicy, bardzo fajnie będzie się prezentować również w keksówce. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie