środku. Na taką górę mam tylko jeden sposób… trzeba ją ściąć. Nie walczyć, ale się cieszyć, że wyrosła, bo można ją w fajny sposób wykorzystać :) Na przykład skruszyć i posypać po wierzchu. Wśród puszystych okruszków ciasta znalazł się maczek mango od Delecty, który wniósł chrupkość i dodatkowy, egzotyczny smak. W taki sposób powstał mój torcik urodzinowy… dla mnie
https:KKuchniaMniammało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki. Składniki: (wyszło mi około 20 sztuk) 250 g twarogu(...)łyżki spirytusu skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1,5 łyżeczki sody cukier puder do posypania Wszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • około(...)szkl. mąki pszennej • 1 jajko • sól Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować w osolonej wodzie
Moje domowe kucharzenielanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wiecie jak to jest, nagle zjazd znajomych w jedną chwilę. Zapasu ciasta francuskiego nigdy za wiele, nie wspominając już o Marmoladzie. Wiecie, takiej krojonej, sprzedawanej na KG, tak fajnie gilgotała w podniebienie <3 Dzieciństwo, WRÓĆ! No i wróciło, pod marką JAMAR <3 pyszna , gilgutasieńki Marmelad
R'n'G Kitchengruba warstwa czekoladowego ganache. Tak męczył o coś podobnego, że postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić świątecznego mazurka. Ranty podczas pieczenia ciasta kruchego koncertowo mi się rozjechały ale coś tam udało się jeszcze uratować. Wyszło fajnie kruche, a po pewnym czasie zaczęło delikatnie mięknąć. Powiem wam że fajne takie mazurki, bo nie ma się takich wyrzutów sumienia podczas jedzenia
RelaxtimeMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż... dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem(...)zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś!:) Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 300 g mąki pszennej
Zasmakuj KuchniDzisiaj kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu
Niezły MłynekWtedy kupowałam gotowy produkt z instrukcją - wystarczyło postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze(...)Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta? Fajne ciacho, które z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju
lady-och-mistrzyni.blogspot.comKulki kokosowe bez pieczenia to fajny pomysł na małą, słodką przekąskę. Połączenie kakao z kokosem i rumem daje niesamowity smak. Składniki: 25 dag. masła roślinnego 0,5 szklanki cukru trochę rumu mleka 2 opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę
Smaczne Potrawyespresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1/2 szklanki mocnej kawy u mnie(...)czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie, tylko żeby rozbełtać. Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy
moj przepis naCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu
Mój Smakfajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać oddech przed kolejnym tygodniem. Pamiętam takie lata, kiedy weekendy miałam zajęte, bo albo pracowałam, albo studiowałam. Nie było to łatwe, ale byłam młodsza i miałam więcej sił. Teraz bardzo doceniam te wolne dni. One wprawdzie(...)było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść spokojnie przed telewizorem z kawą i kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało
W mojej kuchniJuż bardzo dawno nie robiłam żadnych babeczek, i powiem szczerze, że bardzo za nimi zatęskniłam :) To przecież taka fajna, minimalna forma czegoś maksymalnie smacznego. Dzisiaj zaproponuję przepis na babeczki "Kopiec kreta". Jest to propozycja podania, wielu z Was dobrze znanego ciasta, w miniaturowej postaci. Jedna taka babeczka - to idealna porcja na małe co nie co do kawki. Z podanych składników
Świat CiastaŁatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam
Kuchnia Danusiciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza
Kolizje Smakówjemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto
MODA NA BIO