były zbyt suche? Z pomocą przychodzę z dzisiejszym przepisem na muffinki z dodatkiem naparu herbaty, dzięki któremu zyskają one dużo puszystości i wilgotności. Do przygotowania ciasta warto wybrać dobrą herbatę, by nadać gotowym muffinom fajnego smaczku. Składniki: 250 g mąki 2 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka herbaty ENGLISH BREAKFAST- ŚWIAT HERBATY.COM 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku
Z Majeczką w kuchniSakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów. Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą. SKŁADNIKI: 1 rulon z ciasta francuskiego 1 ser camembert 15 dag sera cheddar ( dojrzewający
dlaSmaQprawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał. Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt: 100 g masła 100 g czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyżki mleka
Kuchnia ŁukaszaSernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką
SMYKWKUCHNIbędzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:) Tego i sobie i wszystkim Wam życzę! Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać cukrem pudrem. składniki: zaczyn
6niebokiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu - 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki
Kuchnia z widokiem na ogródtygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchenkiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy albo obiad dla kilkuosobowej rodziny. Smaczna Pyza serdecznie poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBłyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Świetna na imprezy, spotkania rodzinne jak i na co dzień. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale nadają się np. na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Polecam :) Składniki - płat gotowego ciasta francuskiego - szynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy
Kuchnia z widokiem na ogródblogu znajdziecie dużo zup kremów, ale ta jest zupełnie inna- delikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu. Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem. Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie
ChilliJemypolskiego pochodzenia ha ha...Jest za to bardzo syty,pikantny i w sam raz na szybki obiad czy kolację do zrobienia.Taki mały domowy fastwood...Fajny przepis na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 puszki czerwonej fasoli 20 dag.piersi z kurczaka zmielonej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaleśnika , bądź placka to dzień stracony , a tu przedstawiam placka z żółtym serem , jeden z ulubionych , smakuje bardzo fajnie , połączenie sera żółtego i dżemu , bardzo fajny smak , zapraszam do spróbowania . Składniki ( z tego ciasta wychodzą około 3 nie duże placki ) 2 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki soli 1 szklanka mleka 3 plasterki sera ( sera można dodać
Mój Smakprzepada, ale tu mu posmakował. Do usmażenia kurczaka i cebuli, oraz sosu dodałam syrop z ananasa bo nie miałam z nim co zrobić. Dodał on fajnego posmaku, więc śmiało można korzystać ;)) Przepis na ciasto od dawna ten sam, jakoś nam pasuje, smakuje itd. Miłego dnia :)) Ciasto pizza - tutaj Reszta: większa cebula 1 duży lub 2 mniejsze filety z kurczaka
kruche babeczkiTeraz trzeba pomyśleć o zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam
Kubki smakuWiadomo, że słodkości poprawiają nastrój! Są rodzajem prezentu! Są w stanie wynagrodzić trudny, zmęczenia i kiepskie dni! Od czasu do czasu pokażemy Wam co my lubimy
Plate of Joymiękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku
Moniki Smakołykijest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego
Poezja smaku