Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna(...)miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą
CiastkozercyKto powiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata
Niezły Młynekdobrze doprawionymi pieczarkami prezentuje się bardzo fajnie. Takie krokiety nadają się również do świątecznego barszczu 1 h 6 krokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól
Ania i Marcin gotująpracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTeż zimno? Aby sobie ocieplić troszkę te dni, polecam Wam bardzo fajny przepis na super ciasteczka w kształcie różyczek z powidłami. Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska. Zaczynamy Składniki Ciasto -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumieszałam składniki. Na koniec mama tylko zwinęła roladę. Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem: 200 g masła 100 g zmielonych
Lili w kuchniWitajcie :) Święta to obowiązkowo musi być piernik :) Ostatnio dostałam od Małgosi fajną książkę Cukiernia Lidla i tam znalazłam przepis na piernik. Polecam wypróbować bo warto, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła 150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej(...)Polewa : Śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę i masło, mieszamy aż się rozpuści . Wstawiamy do garnka z zimną wodą i mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. Zimny piernik przecinamy na pół jak w przepisie Pana Pawła, ja jednak swój piernik przecięłam na 4 części wydaje mi się że tak lepiej wygląda :) Każdy płat smarujemy powidłami
Sama słodycz i szczypta chiliwstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze chwalicie
Walijskie Pichceniecóż, niech ktoś trzyma za mnie kciuki, żeby ten miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet
Corner With Recipespomaga" mi mój 16 miesięczny synek, ale jemu trzymanie miski nie sprawia frajdy, fajne jest natomiast trzymanie z mamą miksera, dosypywanie mąki (pół do miski, pół dookoła miski), ale przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..." Babeczkę tę często
Rozpustne gotowanieBabeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :) A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo. Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą... Skoro
Walijskie Pichcenieprzetestujmy kuchnie świata, nie wychodząc jednocześnie z własnej ;) Ale, ale... plany planami, a z motywacją do realizacji bywa różnie, dlatego trzeba postawić sobie cel - na początek łatwy ;) 12 ciast w 6 miesięcy, czyli do końca czerwca :) Nie wiem dlaczego tak jest, ale jak biorę nowy kalendarz do ręki to od razu mam w nim ochotę coś zapisać, zaplanować(...)sobie o zmianach na blogu - że przydałby się spis treści, bo wyszukiwarka ciągle się psuje i że fajnie by było stworzyć jakiś ciekawy "cykl" przepisów i tak mi się to w jedną całość złożyło z upieczoną właśnie ciambellą... Dlaczego akurat dwanaście ciast? Bo dwa ciasta miesięcznie jesteśmy w stanie zjeść ;) W cyklu pojawiły się już: Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe Torta
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już(...)białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam
FitKotzrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny duet, fajnym dopełnieniem jest spód pierniczkowy. Oryginalny przepis pochodzi z niezawodnego blogu Moje wypieki, ja oczywiście
moj przepis naprzykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano Przygotowanie: 1. Rozwijamy
Kuchnia Pełna Pasji