humoru. Ja proponuję sernik na fajnym łaciatym spodzie. Kto piecze razem ze mną ? Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części
Z Majeczką w kuchnidługo i przywoływać ciepłe myśli o tej osobie. Oferta My Gift Dna jest tak szeroka, że aż 2 dni zajęło mi jej przeglądanie ;) i wybrałam! Dla każdego coś fajnego ;) dziś opowiem Wam o... KUBKI TERMICZNE - Dla kogo? Dlaczego? I za co je doceniłam. Czy Wy też widzicie tą klasę? Tą subtelną elegancję i styl? Mi na ich widok aż świeciły(...)także wiele innych produktów. Są praktyczne, codziennego użytku (jak ten kubek, portfel, szklanki, karafki, patera na ciasto, deski do krojenia czy kalendarz), ale także symboliczne, pamiątkowe, np. podziękowania dla Rodziców (ślub, rocznica, itp.), obrazy, kartki okolicznościowe, a nawet drzewo genealogiczne na płótnie! Fajnie
Kolorowy Przepisownikpieczenia to wyśmienity deser o dwóch uzupełniających się smakach delikatnie słodkim i lekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone . składniki na tortownicę 23 cm 200 g krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu Nutella(...)średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę
Smakowite DaniaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego
moj przepis naKrótko i na temat. Deser, po który każdy może sięgnąć, bo nie może się nie udać. Ciastka robi się szybko, fajnie się przechowuje i świetnie znoszą transport SMACZNEGO! SKŁADNIKI 170 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej 2 szkl. płatków owsianych (najlepiej górskich) 1 szkl. wiórków kokosowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić i zdjąć z blachy. PORCJE
zabawa smakiemDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo. Próbowałam(...)więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie
Codzienna kuchnia niecodziennaPiękna pogoda, mnóstwo jedzenia, wspólnie spędzony czas z rodziną to właśnie czas świąt. Lubię ten czas, kiedy można pozwolić sobie na wielkie lenistwo, obejrzeć wspólnie fajny film, zagrać w gry planszowe, porozmawiać, pośmiać się. Czyż to nie jest miłe? Szkoda, że czas tak szybko płynie i już za nami jeden dzień. Wam również życzę mile spędzonego czasu. Składniki 4 jajka(...)pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 łyki kakao 3 łyżki mleka 50 g czekolady mlecznej Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierając dodać olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jasną wyłożyć na dno formy z kominem, a do drugiej dodać kakao, mleko i wymieszać. Wyłożyć na jasną część ciasta. Piec w 180 stopniach C około
O kuchni z uczuciemprzepisów przetestowany został w zwykłym domowym piekarniku. Przekartkowałem póki co tę książkę, nie zagłębiałem się jakoś mocno w poszczególne przepisy, przejrzałem kilkanaście. I takie pierwsze moje wrażenie: książką jest fajnie wydana, są rzeczywiste zdjęcia upieczonych chlebów, przy jakimś bardziej skomplikowanym składaniu chleba są zdjęcia krok-po-kroku. Przystępnie i zrozumiale napisana. Spoko, podoba mi się. Na zdecydowany plus zasługuje również(...)wskazówek. I co trzeba mieć żeby zacząć, czyli wyposażenie naszej domowej piekarni. Jak wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne, ale mam wrażenie, że raczej przeznaczone dla nieco bardziej doświadczonych "piekarzy". Z autopsji wiem, jak również
Marder&Marder ManufactureUpały trochę ustąpiły dlatego możemy powoli włączać piekarniki. Dzisiaj na obiad mamy łososia, trochę w innej formie bo z wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek
Niezły MłynekHalloween już za kilka dni, postanowiłam i ja upichcić coś na tę okazję:) Ze względu na to jak synek lubi ciasteczka upiekliśmy kruche paluchy wiedźmy z dodatkiem migdałów. Bardzo fajnie wyglądają i są naprawdę smaczne;) Inspiracja Składniki: 100g margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)migdałów. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, wbić jajko. Całość połączyć nożem. Dodać pokrojoną w plasterki margarynę. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15minut. Następnie obrać ze skórki i przepołowić wzdłuż. Z ciasta formować długie okrągłe paluchy, układać
Z miłości do słodkościorzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki. Biszkopt możesz nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub kawą z rumem. Obie wersje są bardzo fajne i polecam nasączenie biszkoptu. masa ucieramy
Niezły Młynekspod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu. Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne. Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D W kolejce do napisania czeka sporo innych przepisów(...)Tefal Companion: Pieczarki kroimy na plastry w szatkownicy Tefal, prędkość 7. Cebulę drobno siekamy. Całość delikatnie solimy i smażymy na łyżce masła do odparowania wytworzonej wody. Składniki na ciasto umieszczamy w misie wraz z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry 2. Po skończonej pracy urządzenia, dzielimy ciasto na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła
Kuchnia w czekoladzieWspominałam, że Misiek miał urodziny i mam w planach zrobić dla niego jakiś fajny tort, w dniu w którym powstało to cudo miałam taka kumulację kiepskich informacji, że doszłam do wniosku że muszę coś naprawdę pracochłonnego sobie znaleźć bo aż para uszami ze złości mi szła, a co jak co ale gotowanie, a zwłaszcza pieczenie wyjątkowo mnie relaksuje. Zrobienie tego(...)robi piorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu
greenscarfnaprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek(...)cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się
Świat CiastaOstatnio trafiłam na fajny przepis u Kasi Cukier na chleb z cukinią, powiem Wam że jest przepyszny, tak wszystkim smakował że musiałam upiec dwie blaszki. Dzięki zawartości cukini w cieście chleb jest delikatny i lekko wilgotny. Zapraszam do wypróbowania:) 500 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej
Sama słodycz i szczypta chili