wyjątkowo pyszne. Czyli smak odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Minimum pracy, maksimum smaku. I to łatwe i szybkie ciasto pomarańczowe właśnie takie jest. Idealnie pasuje do poobiedniej kawy, a dodatek skórki daje bardzo przyjemny, lekko wyczuwalny gorzko-pomarańczowy posmak. Naprawdę fajny deser, który polecamy każdemu. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki jogurtu(...)następnie wlewamy jogurt i olej, a po wymieszaniu dodajemy jajka. Na końcu dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sól. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180 stopniach na grzałki góra-dół + termoobieg, a jeśli nie macie takiej funkcji to tylko na termoobiegu
Marder&Marder Manufactureswoje plusy ;) Dla wielbicieli malin i nie tylko, polecam, bo smakuje naprawdę fajnie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Domowa cukiernia EwyDziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta(...)przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy. Krok 2 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia.Wałkujemy ciasto kruche( tyle ile damy rade , bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut. Krok
Różowa kuchniaCzas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich(...)drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je. Rozdzielamy na połowę i każdą krótko wyrabiamy na okrągłą pizze. Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinkę. Następnie
Kolizje Smakówbiszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum
Relaxtimekońcu blisko mnie będzie duży sklep ze wszystkim :) Nawet Kuchnie Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe
Słodkie Przyjemnościrozgrzywōm leko bratruła (tak na 50 stopni), wyłōnczōm i wrołżōm 6 tam miska, żeby sie te drożdże fajnie wygrzoły. Niyskorzi wsujcie tam sōl, sezam (pamiyntejcie, żeby łostawić go trocha we szklonce na posucie 7 naszych bōłek z wiyrchu) i wyrōbcie te ciasto. Łostowcie je tera tak na 0,5 godziny, ale pamiyntejcie, że przi taki „drożdżowyj robocie” to niy idzie(...)nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie, że tego ciasta zrobiōło sie tak rołz wiyncyj, to mogecie sie brać za kulanie bōłek. Niy biercie go za dużo, ale starejcie sie, żeby wszyske kulki bōły jednake 9 . Nim ta bōłka położycie
Chop w kuchniCiasta z dodatkiem warzywa wzbudzają wiele pytań, ale tez zainteresowania. Nie dziwię się. Są pyszne i niezwykle soczyste. Przygotowałam z moimi małymi pomocnikami fajne ciacho marchewkowe, które z talerza zniknęło szybciej niż się pojawiło. Składniki: 1 1/2 szklanki startej na tarce na małych oczkach marchewki 1 1/3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 35 minut , do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchniCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :))) Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu! Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę(...)tego murzynka pasuje równie dobrze, co tradycyjna :) A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe
Kraina Miodem Płynącajeden z najszybszych przepisów na sernik, jaki znalazłam. I do tego smakuje bardzo fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :) Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy(...)puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować. 2. Na końcu partiami dodać ser. 3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec 60-70 minut w 180 st.C. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 6. Przed
Kuchnia domowa AniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg Ciasto kakaowe (spód ) 150 g mąki, -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka gorzkiego kakao, - 50 g masła, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 łyżeczka cukru waniliowego, - 1 jajko
Kubki smakuogóle nie słodka. Same lody natomiast mają swój charakterystyczny słodki smak ryżu, którego bardzo lubimy wykorzystując go do kremów w ciastach. Co prawda jest słodko, ale nie przesładzamy się jak to jest w klasycznych lodach. Dodatkowo deserowa, kakaowa polewa fajnie wyważa smaki, dlatego szkoda, że jest ona tylko na wierzchu a w środku ryżowej masy już jej nie uświadczymy. Czegoś
Candy Pandasstylu curry Dzisiaj na obiad robiłam potrawę z dyni w stylu curry. Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Dynia w połączeniu z papryczką chili komponuje się bardzo fajnie. Ja użyłam jednak jej małą ilość, gdyż nie przepadam za zbyt pikantnymi potrawami. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksTarta z jabłkami to wypiek z serii "chce mi się czegoś słodkiego":-) Tę tartę robi się bardzo szybko, ma fajny szarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny lub masła
Ze smakiem bez glutenusłodko-wytrawna tarta jest wspaniała. Dla przełamania smaku dorzuciłem trochę koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech
Food Square