pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym (fajnie chrupie). Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo
Smaczne Zdrowejako przekąska na większą imprezę. U nas wprawdzie jej nie było, po prostu chciałam zrobić coś fajnego do zjedzenia :) Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów
Justa próbuje gotowaćDynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam
wesoła kuchnialepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów pomyślałam, że byłoby fajnie gdyby ktoś wymyślił maszynę do lepienia pierogów taką dla domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest
Niebieski kubek z kawazimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół(...)smaku W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia
Ogrodnik w podróżydomu, mój Sylwester był bardzo fajny. W doborowym towarzystwie spędziliśmy dosłownie szampański wieczór. A teraz, po paru wolnych dniach, czas wracać do normalności. Studia, praca, zajęcia dodatkowe. Trzeba się do tego z powrotem przyzwyczaić. A jak tam Wasze noworoczne postanowienia? Macie już jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej
Słodkie PrzyjemnościOchłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa kostka piernikowa Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki słoiczek powideł 4-5 łyżek musu jabłkowego 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekolady(...)Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, cynamon, przyprawę i odstawić do przestudzenia. Resztę składników włożyć do jednej miski, wlać zawartość rondelka i dokładnie mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty. Krok 2 Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie
CoolinarniePLsił w naszych rękach w Bogu ducha winne ciasto po tej czynności ciasto staje się takie aksamitne, sprężyste - jak dobrze wyrobiona modelina:-) uwielbiam je. Wałkowanie - nielubiana przeze mnie czynność - staje się nagle przyjemnością. Nie mówiąc już nawet o przekładaniu jednego końca ciasteczka w nacięcie - to takie fajne i od razu humor się poprawia a jak po usmażeniu poczuje w ustach
sierotka maRysia w kuchniwarto poświęcić trochę czasu, a efekt jak widać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać
Moje domowe kucharzenieZostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna. Składniki : 3 szklanki mąki 7 białek 1 szklanka cukru 250 g stopionego masła(...)ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka
Darcia w kuchniTaki słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami. Składniki: na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki(...)ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy
Życie zaczyna się w kuchniZdarza się oczywiście i tak, że po kilku zdjęciach układam całość od nowa ;) Spontaniczne sceny zazwyczaj pojawiają się, gdy mam mało czasu i wielokrotnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, jak fajne zdjęcia mogą wyjść, gdy działam spontanicznie, poddając się intuicji :) Skąd bierzesz i jak przygotowujesz tła do fotografii kulinarnej? Oglądam bardzo dużo zdjęć i uważam, że to jest świetna nauka. Przypatruję(...)ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku. Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu - finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy :) Cytrynę pokroiłam w cieniutkie plasterki i ułożyłam dość gęsto na wierzchu, aby jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwamojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę
Smakowy Rajokazji wykorzystać. Akurat nadszedł dzień w którym przepis sprawdził się jak ulał. Ciastka te nie są może skomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych(...)mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy
ciastkarnia na kruchym spodzieCukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)przetworów czy do przechowywania przypraw. Keczupy mają fajną gładką konsystencję. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i stabilizatorów. W smaku przyjemny pomidorowy smak, nie za kwaśny nie za słodki, taki w sam raz. A keczup pikantny jest naprawdę pikantny. składniki: ok 1,5 kg młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki
Monia miesza i gotuje