fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:76/187)

Tarta ze śmietanowym kremem jagodowym i bezami 196

następny dzień, więc musiało smakować! Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować coś z nimi i poczuć się jak w lecie, a pozostałą część wykorzystałam właśnie do ciasta. Spróbujcie póki jeszcze jest okazja :) Składniki na blaszkę o wym. 11x35cm 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik warzywno- owocowy 123

garnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika.     Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące, ale zwarte. Łyżeczką nabieramy i wrzucamy małe porcje na gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie drozdzowe rogaliki 161

także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka owsiane / Oats cookies 1542

Ciasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty

Delusional Trine
zielony sernik na zimno 154

kończy a ja nie robiłam jeszcze sernika na zimno. Nadrabiam więc zaległości wykorzystując przypadkowo kupiony dżem agrestowo-kiwi.  Fajnie sprawdził się w masie serowej, bo dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały.  *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chlebek do żurku 234

Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu  straga.pl . Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki

Monia miesza i gotuje
Pasta z makreli 153

Wasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na  świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli na śniadanie albo kolację.  Ja lubię takie pasty kanapkowe, bo są fajnym sposobem na urozmaicenie kanapek. PASTA Z MAKRELI Składniki: 1,2 makrele wędzone 3 jajka 1 cebula 2 łyżeczka koncentratu 2 łyżki majonezu

Bon appetit mon amie
Lucjan czerwony w Zamościu 122

naleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana

Right Behind The Kitchen
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie 273

Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :) Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby: 1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając

Smakowy Raj
Ciasto kokosowo - śmietankowe 425

wiórki. Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę ,  wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z  zamrażalnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( funkcja góra - dół). Użyj dużej blachy 40 cm / 26 cm. Co fajne w tym przepisie, że można zamiast wiórek dodać bakalie czy jakieś owoce:))  Smakuje podobnie jak sernik :)) Smacznego kochani

Cukier&Puder
Lizaki na halloween 256

ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową

Kolizje Smaków
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 195

pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym (fajnie chrupie). Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo

Smaczne Zdrowe
Francuskie gniazdka 154

jako przekąska na większą imprezę. U nas wprawdzie jej nie było, po prostu chciałam zrobić coś fajnego do zjedzenia :) Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów

Justa próbuje gotować
Rogaliki dyniowo śliwkowe 146

Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję  sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam

wesoła kuchnia
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 382

lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów pomyślałam, że byłoby fajnie gdyby ktoś wymyślił maszynę do lepienia pierogów taką dla domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest

Niebieski kubek z kawa
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 223

zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół(...)smaku W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia

Ogrodnik w podróży
Ciasto czekoladowe 146

domu, mój Sylwester był bardzo fajny. W doborowym towarzystwie spędziliśmy dosłownie szampański wieczór. A teraz, po paru wolnych dniach, czas wracać do normalności. Studia, praca, zajęcia dodatkowe. Trzeba się do tego z powrotem przyzwyczaić. A jak tam Wasze noworoczne postanowienia? Macie już jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 146

Ochłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa kostka piernikowa Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki słoiczek powideł 4-5 łyżek musu jabłkowego 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekolady(...)Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, cynamon, przyprawę i odstawić do przestudzenia. Resztę składników włożyć do jednej miski, wlać zawartość rondelka i dokładnie mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty. Krok 2 Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie

CoolinarniePL
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 154

sił w naszych rękach w Bogu ducha winne ciasto po tej czynności ciasto staje się takie aksamitne, sprężyste - jak dobrze wyrobiona modelina:-) uwielbiam je. Wałkowanie - nielubiana przeze mnie czynność - staje się nagle przyjemnością. Nie mówiąc już nawet o przekładaniu jednego końca ciasteczka w nacięcie - to takie fajne i od razu humor się poprawia a jak po usmażeniu poczuje w ustach

sierotka maRysia w kuchni
Koszyczek wielkanocny -drożdżowy 149

warto poświęcić trochę czasu, a efekt jak widać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy  , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać

Moje domowe kucharzenie
babka z białek 117

Zostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna.  Składniki :  3 szklanki mąki   7 białek   1 szklanka cukru   250 g stopionego masła(...)ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka

Darcia w kuchni
Tort kokosowo - kajmakowy 166

Taki słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami. Składniki: na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki(...)ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy

Życie zaczyna się w kuchni
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 147

Zdarza się oczywiście i tak, że po kilku zdjęciach układam całość od nowa ;) Spontaniczne sceny zazwyczaj pojawiają się, gdy mam mało czasu i wielokrotnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, jak fajne zdjęcia mogą wyjść, gdy działam spontanicznie, poddając się intuicji :) Skąd bierzesz i jak przygotowujesz tła do fotografii kulinarnej? Oglądam bardzo dużo zdjęć i uważam, że to jest świetna nauka. Przypatruję(...)ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku.  Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu - finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy :) Cytrynę pokroiłam w cieniutkie plasterki i ułożyłam dość gęsto na wierzchu, aby jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka cytrusowa 168

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę

Smakowy Raj
paluchy czarownicy 155

okazji wykorzystać. Akurat nadszedł dzień w którym przepis sprawdził się jak ulał.  Ciastka te nie są może skomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy  i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych(...)mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cukinia w cieście piwnym 178

Cukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)przetworów czy do przechowywania przypraw. Keczupy mają fajną gładką konsystencję. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i stabilizatorów. W smaku przyjemny pomidorowy smak, nie za kwaśny nie za słodki, taki w sam raz. A keczup pikantny jest naprawdę pikantny. składniki: ok 1,5 kg młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki

Monia miesza i gotuje