fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:83/187)

Mini Corn dogi 145

Prosta przekąska.Świetna na imprezy młodzieżowe, ale nie tylko. Fajna forma. Łatwo je jeść nawet na stojąco. Dzieciaki, też bardzo je lubią. Te zrobione dzisiaj pojadą na dwie imprezy sylwestrowe, mam nadzieję, że będą smakowały :) ciasto : 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko 0,5 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki

Polska Zupa
Ciasteczka Ślimaczki 137

Fajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu. Przepis znaleziony  tutaj . Składniki na jasne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Składniki na ciemne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła

Słodka Kraina Wypieków
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 132

pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. J a podałam je z bazyliowym masełkiem. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym

AZgotuj!
Chleb żytni na zakwasie 118

kilku próbach udało mi się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna

Marder&Marder Manufacture
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 135

razem wykorzystam ją nieco i przemycę w jej nadzieniu kaszę. Wyszła naprawdę fajna. Idealnie chrupiący spód, fajnie dobrane składniki nadzienia. Nie wiem jak ty, ale ja już jestem głodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi

Wielki apetyt
318. 128

gdzie podziać.”   jedno porcjowa szarlotka orkiszowo-owsiana podana z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem inspiracja Fajnie jest tak czasami zejść na dól wyjąć z lodówki gotowe śniadanie. Idealny wypiek gdy nagle najdzie nas ochota na szarlotkę, swoją drogę, chyba moje ulubione ciasto z Dzieciństwa <3 O ironio, iście jesienne śniadanie na początek lata :D  Mam tak wielką

More food, love and dreams
Sernik z kakao 307

masa będzie jednolita. Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta. Sernik piec około 75 minut w temp. 180st. Przed podaniem polukrować(...)Smacznego:)) Przypominam Wam jeszcze o konkursie Palmy z murzynkiem, w którym możecie wygrać bardzo fajne nagrody

Z miłości do słodkości
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 170

już ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty , dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Białka? I co dalej? 160

zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał żółtko więc tak sobie stały te białka w lodówce i stały kilka dni aż w końcu z pomocą przyszedł mi niezastąpiony durszlak i blog pomodore e basilico(...)posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy

sierotka maRysia w kuchni
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy z Waniliową Nutą 214

innej wersji. Tym prazem czekoladowe blaty nasączyłam Waniliowym likierem Dalkowski , który je fajnie nasączył, a alkohol nie był mocno wyczuwalny, o to właśnie chodziło. Torcik zniknął w całości w dniu, w którym został pokrojony. Młody bardzo zadowolony ze smaku i wyglądu, czego chcieć więcej? Składniki na ciasto czekoladowe ciemne (średnica 18-20 cm): 50 g gorzkiej czekolady posiekanej

Blondynka Gotuje
Sernik z polewą chałwową 270

serniczek posiedział całą noc w lodówce, wówczas masa serowa całkowicie stężeje i nabierze fajnej kremowej konsystencji. Na zdjęciach widzicie mój sernik jakieś 3 godziny po pieczeniu: masa serowa była na środka lekko „luźna”, a polewa chałwowa jeszcze całkowicie nie stężała. Za to następnego dnia, ciasto było: palce lizać Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Spód: – około

Relaxtime
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami 214

kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady jak kto lubi. Polecam fajne, mięciutkie i bardzo proste ciacho :). A ja zakupiłam amoniak więc trochę szaleje(...)partiami. Mąkę przesiać  z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat

Moje pyszne gotowanie
Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami 315

Siła tkwi w prostocie. Kolejny raz się o tym przekonuję. Po drodze do domu kupuję truskawki i myślę sobie, że fajnie jest wychodzić z pracy o 14.30 i mieć pół dnia przed sobą. Zbieram dzieci, targamy plecaki, zakupy, przedszkolne prace plastyczne, smerfy po wymianie, bawimy się chwilę na placu zabaw, spotykamy znajomych. Wracamy do domu i ciągle tyle dnia przed(...)sobą podnóżek. Uwielbia pomagać mi w kuchni. Wczoraj sam przyniósł książkę kucharską dla dzieci i pokazał co chce zrobić dla Hani na kolację. I uwinęliśmy się z tym ciastem raz dwa, bo ono ani wiele pracy, ani większego zaangażowania nie wymaga. W sumie to mogę nawet powiedzieć, że Franek przygotował je sam! Sami zobaczcie :)    Kolekcjonuję te chwile komórką

bistro mama
ROGALIKI Z DŻEMEM 188

Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików. Teaz możemy kłaśc dżem na każdy tójkat. tu również jest duże udogodnienie ze strony Tupperwae, poniewaz rogalomania ma wgłebienia które prześwituja przez ciasto i na które nakłada się dżem zeby dobrze zwijać.Dżem nakłada sie za pomocą dołączonej łyżeczki do rogalomanii, super miarka - tyle dżemu żeby nie wypływał z rogalików.Resztki wystające poza(...)położyc zeby nie wypływał z rogalików. No i fajnie że ma dołaczoną łyżeczkę do dżemu, idealna miarka na tyle dżemu żeby on nie wypływał.  Super sprawa to tez antyposlizgowe nóżki, podczas wałkowania nie slizga się po stole.Po skończonej pracy rogalomania bardzo łatwo sie myje, nie trzeba jej szorować ponieważ ciasto nigdzie nie przywiera.Może ktos stwierdzi ze cena produktu

Z Majeczką w kuchni
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 251

Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem

Monia miesza i gotuje