fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:89/187)

Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku 216

dziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny, drożdżowy, z naczynia żaroodpornego 664

domu, w różnych wariacjach, i poleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam. Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec. Piekłam też chleb na patelni! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 172

pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę

codojedzenia
Jeżyny W Syropie Cukrowym 140

jakich, ale chciałam mieć takie dekoracyjne :) Owszem próbowałam po dwóch tygodniach od zamknięcia i fajnie to wyszło. Owoce w żaden sposób nie wyszły przesłodzone. Prawie jak świeże, tylko mokre :) Syrop? Syrop też się przyda do posłodzenia herbaty, albo jakiegoś innego napoju, a jeżyny będą do ciast i deserów :)  Składniki: jeżyny 1 kg cukru 500 ml wody

Blondynka Gotuje
Pieczona lodowa Arktyka 121

kojarzyło mi się z Arktyką to lody i w końcu natrafiłam na kilka fajnych przepisów i tak wyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Kuchenne Wariacje
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 147

paru chwilach okazało się, że chyba przedawkowałem pseudoefedrynę i jest fajnie. Bardzo fajnie. Zdecydowanie polecam, ja zamierzam jutro powtórzyć kurację :) Jestem już za stary na nielegalne substancje to chociaż z legalnymi poeksperymentuję. Ale ten, no... Wspominałem, że będzie krótko i rzeczowo... Kłamałem :) Kruche ciasto: 100 g masła (plus trochę do wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru

Marder&Marder Manufacture
Szpinakowy Torcik :) 193

żeby dzieci nie marudziły przy jedzeniu?  Moja propozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina oleju Muszę przyznać, że ciasto

ChilliJemy
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 190

Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym

Kolizje Smaków
Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami 114

kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej   80g cukru 60g kaszy manny  30g zmielonych solonych orzeszków ziemnych 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko Opcjonalnie: cukier lub cukier puder Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto, a następnie uformować(...)kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Opcjonalnie można posypać cukrem. Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut

Di gotuje
Ciasteczka z ziarenkami dla dzieci i całej rodziny 155

Domowe ciasteczka z ziarenkami, a dokładnie z siemieniem lnianym, pestkami dyni i pokruszonymi pistacjami. Po całym tygodniu bez ciasta, zachciało mi się czegoś słodkiego. Ciasto odpada bo na chwilę obecną jestem sama w domu, więc nie ma opcji, żebym je potem całe zjadła. Ciastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez(...)świeżym powietrzu. Wracając do tematu dzisiejszego posta, ciastka chciałam aby były słodkie i chrupiące. Ale zamiast cukru użyłam miodu, a część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Ciacha są bardzo smaczne, fajnie chrupią no i te pistacje ukochane ;-)))) na wierzchu. Mniammm SKŁADNIKI: - 120 g masła prosto z lodówki - 120 g mąki krupczatki - 190 g mąki graham pełnoziarnistej - 125 g miodu dobrej jakości

SMYKWKUCHNI
Miodownik z wkładką serową 290

Ciasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu.  Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy(...)temp. 180st C.   2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia 168

Sernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa

Bajeczna Kuchnia
Puszysty serniczek czekoladowy 186

Łaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam

Monia miesza i gotuje
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 138

Uwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki.  Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤  Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową.  Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych  jajek(...)masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość  miksujemy chwilę do połączenia się składników.  Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy.  W kąpieli  wodnej rozpuszczamy

Walijskie Pichcenie
Palmiers - karmelizowane ciastka francuskie 189

Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości:) Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest(...)wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy

Zasmakuj Kuchni
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 194

dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał  ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie(...)dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód. Dodaj sok z drożdżami i zaczyn, a w dalszej kolejności sok z solą. Wymieszaj składniki, aż do dokładnego ich się połączenia. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 10 - 12 minut. Rozciągnij ciasto nadając mu postać prostokąta i wyłóż na nie suszone jabłka. Złóż ciasto, a następnie krótko

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik jabłkowy bez pieczenia 467

fajnie grają między sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki: 1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego

Kuchnia Łukasza
Pierogi z ziemniakami 177

bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami(...)XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta

Zasmakuj Kuchni
Malinowa rozkosz wg Aleex 152

spokoju. Fajnie jest posiedzieć w domu. Bardzo mi tego ostatnio brakuje. Był czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory. Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się

W mojej kuchni
bułki ziemniaczane 137

Odwiedziłem dzisiaj blog ... http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/02/ziemniaczane-bueczki-na-drozdzach.html   i znalazłem przepis na fajne bułki :) Jak już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne

chleba naszego
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 142

orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie :D Udało nam się stworzyć niezwykłe napoje na bazie kawy Inka . Kawa Inka

kolorowotorcikowo
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 244

parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię

Zawsze głodna!
kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi 150

minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce. Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno będę jej często używać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA 153

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest  - pierogowa fantazja, grzechu warta.  Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest

pieprzny smaczek