Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym
Kolizje Smakówkruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 60g kaszy manny 30g zmielonych solonych orzeszków ziemnych 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko Opcjonalnie: cukier lub cukier puder Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto, a następnie uformować(...)kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Opcjonalnie można posypać cukrem. Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut
Di gotujeDomowe ciasteczka z ziarenkami, a dokładnie z siemieniem lnianym, pestkami dyni i pokruszonymi pistacjami. Po całym tygodniu bez ciasta, zachciało mi się czegoś słodkiego. Ciasto odpada bo na chwilę obecną jestem sama w domu, więc nie ma opcji, żebym je potem całe zjadła. Ciastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez(...)świeżym powietrzu. Wracając do tematu dzisiejszego posta, ciastka chciałam aby były słodkie i chrupiące. Ale zamiast cukru użyłam miodu, a część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Ciacha są bardzo smaczne, fajnie chrupią no i te pistacje ukochane ;-)))) na wierzchu. Mniammm SKŁADNIKI: - 120 g masła prosto z lodówki - 120 g mąki krupczatki - 190 g mąki graham pełnoziarnistej - 125 g miodu dobrej jakości
SMYKWKUCHNICiasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu. Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy(...)temp. 180st C. 2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy
Kuchnia w czekoladzieSernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa
Bajeczna KuchniaŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujeUwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek(...)masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Walijskie PichcenieTylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości:) Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest(...)wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy
Zasmakuj Kuchnidodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie(...)dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód. Dodaj sok z drożdżami i zaczyn, a w dalszej kolejności sok z solą. Wymieszaj składniki, aż do dokładnego ich się połączenia. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 10 - 12 minut. Rozciągnij ciasto nadając mu postać prostokąta i wyłóż na nie suszone jabłka. Złóż ciasto, a następnie krótko
Grahamka, weka i kajzerkafajnie grają między sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki: 1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego
Kuchnia Łukaszabądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami(...)XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj Kuchnispokoju. Fajnie jest posiedzieć w domu. Bardzo mi tego ostatnio brakuje. Był czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory. Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się
W mojej kuchniOdwiedziłem dzisiaj blog ... http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/02/ziemniaczane-bueczki-na-drozdzach.html i znalazłem przepis na fajne bułki :) Jak już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne
chleba naszegoorzechem laskowym. GOTOWE! Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie :D Udało nam się stworzyć niezwykłe napoje na bazie kawy Inka . Kawa Inka
kolorowotorcikowo