Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smaksię można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. I właśnie tę ostatnią opcję wybrałam ja do swojej Wuzetki. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny w smaku, lekko kwaskowy(...)dodaniu na niskich obrotach miksera.Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. W trakcie mieszania wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikapołowa XX wieku stanowiła ich renesans i rozprzestrzenienie się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem(...)popularność rozprzestrzeniła się na cały świat. Dzisiaj smakują nam nie tylko latem podczas urlopu, ale również w domu. Są bowiem proste w przygotowaniu, może trochę czasochłonne, ale jakże fajnie jest zasiąść z domownikami do świeżych, domowych gofrów. Składniki (na około 18 gofrów): 4 jajka 1 litr maślanki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g
Jacob Tasteswzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś innego(...)pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę
Blondynka GotujeKochani, dziś zaplanowane miałam pierogi. Wszystko fajnie i pięknie, rodzina zadowolona zgodziła się bez wahania. Schody zaczęły się pojawiać gdy trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej
Tylko pyszniepierwszy raz zrobiłem pierogi z rybą :) Bardzo fajnie wyszły :) Filety bez ości rozmrażamy i osuszamy, potrzebujemy jeszcze koperek, cebulę i przyprawy... Rybę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem żeby uzyskać kwaskowatość i też rybka lepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek
chleba naszegoKusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują. Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy
Moniki Smakołykiwiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom. Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród
Ostra na Słodkoinaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również wygiąć lub zwinąć papier wtedy karmel przybierze fajny kształt. Smacznego
Kuba Gotujeinaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również wygiąć lub zwinąć papier wtedy karmel przybierze fajny kształt. Smacznego
Kuba GotujeCiasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów (tak jak na rysunku poniżej) i dalej sprawa jest już prosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym
Marder&Marder Manufacturemnie nie zawiedli. A do tego mają fajne kolorowe opakowania :) A tymczasem chleb: Zaczyn: 70 g aktywnego zakwasu żytniego 115 ml wody 100 g mąki orkiszowej razowej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 ml wody 3 łyżeczki
Marder&Marder Manufacturemasła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około(...)szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;) Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę
Codzienna kuchnia niecodziennawieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda i najważniejsze, że smakuje pysznie.Pomysł na taki słodki chlebek znalazłam tutaj . Składniki na formę 35x12 cm: 120 ml ciepłego mleka 60 ml ciepłej wody(...)łyżki kremu czekoladowego 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części
Moje domowe kucharzenieSłyszeliście o pijanych żelkach? Próbowałam je kiedyś u koleżanki i całkiem przypadły mi do gustu. Dzisiaj mam dla Was propozycję nie tylko dla kobiet ale również
Niezły Młynekfajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam, a czasu coraz mniej (obrona w drugiej połowie czerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta
Słodkie Przyjemności