Kusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują. Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy
Moniki Smakołykiwiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom. Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród
Ostra na Słodkoinaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również wygiąć lub zwinąć papier wtedy karmel przybierze fajny kształt. Smacznego
Kuba Gotujeinaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również wygiąć lub zwinąć papier wtedy karmel przybierze fajny kształt. Smacznego
Kuba GotujeCiasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów (tak jak na rysunku poniżej) i dalej sprawa jest już prosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym
Marder&Marder Manufacturemnie nie zawiedli. A do tego mają fajne kolorowe opakowania :) A tymczasem chleb: Zaczyn: 70 g aktywnego zakwasu żytniego 115 ml wody 100 g mąki orkiszowej razowej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 ml wody 3 łyżeczki
Marder&Marder Manufacturemasła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około(...)szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;) Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę
Codzienna kuchnia niecodziennawieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda i najważniejsze, że smakuje pysznie.Pomysł na taki słodki chlebek znalazłam tutaj . Składniki na formę 35x12 cm: 120 ml ciepłego mleka 60 ml ciepłej wody(...)łyżki kremu czekoladowego 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części
Moje domowe kucharzenieSłyszeliście o pijanych żelkach? Próbowałam je kiedyś u koleżanki i całkiem przypadły mi do gustu. Dzisiaj mam dla Was propozycję nie tylko dla kobiet ale również
Niezły Młynekfajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam, a czasu coraz mniej (obrona w drugiej połowie czerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta
Słodkie Przyjemnościgotowy! Jest trochę bawianiny z tym robieniem ruloników, ale efekt wynagrodzi Wasz trud! Dzieciaki na pewno będą zachwycona, a reszta domowników będzie pod wrażeniem. Bułeczka jest jeszcze o tyle fajna, że długo utrzymuje świeżość! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla tradycyjnej chałki dla chcących zrobić dzieciom niespodziankę dla lubiących domowe pieczywo Składniki wykonanie tradycyjne: 400g mąki pszennej 7g suchych drożdży(...)posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć. Kakao i cukier mieszamy
Mania Wypiekaniaetapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni biszkopt i dopiero wtedy przygotowałam polewę kakaową. Powiem wam, że wyszło bardzo ciekawe połączenie. Mimo, że kajmaku nie było dużo, to był on delikatnie wyczuwalny i fajnie przełamywał się(...)momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepłą masę przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Dodatkowo: – 2-3 łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao
Relaxtimeśrodkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! Przepisem zainspirowałam się podczas warsztatów na temat trendów w smakach Kamis. Tam robiliśmy wersję z gruszkami. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Warsztaty będę długo wspominać bo nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na tak fajnych! Pierwszy raz smakowały mi wszystkie dania, dosłownie
Moja pasja smakudorosłego dziecka, które zachowuje się naprawdę odpowiedzialnie. Fajnie, że mogę na Niego liczyć. W domu zajrzałam do lodówki i zobaczyłam, że Dario kupił świeże pstrągi. Będą na jutro. Zrobię z nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile
W mojej kuchniSerniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym
Monia miesza i gotujechleb levain z durum. Chleb ma fajny kształt. Wygląda jak tajemniczy “spodek na niebie”. Jest Chleb levain z durum Składniki: na 2 bochenki 500 g mąki durum 500 g pszennej mąki, chlebowej 800 g levain, tutaj przepis 2 jajka ½ l wody 50 ml oliwy 25 g soli W misie do wyrabiania ciasta umieść levain, wodę, jajka, oliwę
codojedzeniapowszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g otrębów pszennych * pół łyżeczki sody bądź proszku do pieczenia * coś do posłodzenia (sprawdza się i cukier i stewia) * 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam firmy ZOTT , ma fajną, gęstą(...)minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż u mnie wszyscy lubią ją w postaci takiej ciągnącej się, gumowatej warstwy
Zdrowie na języku :Pmojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie
moj przepis natylko , fajna propozycja na kolację czy śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 12 kromek chleba tostowego 12 plasterków sera żółtego 6 pieczarek 12 plasterków szynki konserwowej 2 jajka bułka tarta sól pieprz Wykonanie Z naszego chleba tostowego odcinam wszystkie boki , następnie wałkiem do ciasta wałkuję
Mój Smakbardzo prosty i szybki przepis. Placki fajnie się smażą, możecie do nich dodać ulubione owoce ;) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 170g mąki pszennej 2 jajka opakowanie cukru waniliowego dżem, cukier puder lub owoce do dekoracji Jajka miksujemy lub roztrzepujemy z cukrem i jogurtem. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię teflonową wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron
Czerwona Porzeczkastrony półpłaskie:) Najlepiej chyba jest nakładać ciasto równo z brzegiem wgłębienia i powinny ładnie wyrosnąć. Ale wierzcie mi, jakie by nie były to i tak mają swój urok i są pyszne:) Urządzenie i przepis: Biedronka PS. Tak żeby nie było niejasności - wpis jest całkowicie obiektywny, przez nikogo nie sponsorowany :) Po prostu kupiłam fajny i tani gadżet więc się dzielę opinią
Kto ugości moich gości?skorzystaliśmy z kupnych mrożonych prawdziwków. Fajnie jest zrobić sobie taką zapiekankę choćby po to, aby ponownie poczuć zapach grzybowego lasu. Mmmmm niezwykle przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie
vegetanieblogu powstało w mojej głowie kilka fajnych przepisów. Nie publikowałam ich by nie zapeszyć, niestety, nie zdobyły żadnej nagrody więc będę Was nimi raczyć :) Dzisiaj zapraszam na chałki. Upiekłam je ok 2 tygodni temu. Niebywale wilgotne, złote w środku, lekko słodkie, idealne by rozpocząć sezon dyniowy. Pyszne! Dyniowa chałka z korzenna kruszonka ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióry