fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:105/187)

Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 189

ciast to Ona by zjadła pieczony boczek ! . I zrobiła bym jej frajdę jak bym upiekła taki do chleba . No i co mam robić - piekę . Jak upiekę i ostygnie to pokarzę ten boczek zamiast tortu :) W każdym razie nadal zdziwiona zawiłościami życia - życzę wszystkim Mamom wszystkiego najlepszego i by też się czasem dziwiły bo to fajne uczucie. Boczek gotowy- mięciutki, ostuszony

Buniabaje w kuchni
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 282

Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)trochę cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt

Opowieści z piekarnika
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 151

drożdżowe, co to jego „babcia robiła 100 lat przed wojną”- pedzioł tak, bo to b ō ł hadziaj 5 , ale że recept b ō ł fajny, to żech sie go zarozki 6 zapisoł. Te drożdżowe je tak ajnfachowe 7 , że kołżdymu sie musi udać. Na wiyrch 8 idzie wciepnōńć byle co, a to wszystko na takim miynkim spodku(...)jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby niy b ō ło tego za kans 9 , bo owoce puszczaj ō m zaft 10 i żeby W ō m tego ciasta niy przemocz ō ły. Do jaki miski na wiecz ō r wciepcie jajca, cuker, mlyko, łolyj i drożdże. Pomiyszejcie yno byle jak jak ō m warzech

Chop w kuchni
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 194

rodziny i przyjaciół".  Joanna Drzazga wspaniale gotuje, zaś Gosia Wieruszewska jest świetnym fotografem, połączyły więc swoje siły i stworzyły książkę pełną ciekawych przepisów i apetycznych zdjęć... Książka ma fajną, ciekawą miękką okładkę. Nie jest zbyt kolorowa, nie przedstawia autorek ani zdjęcia ich potraw, co zazwyczaj możemy spotkać na okładkach innych książek kulinarnych. Ta okładka wręcz kojarzy mi się(...)przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser  Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów

Z miłości do słodkości
Słodkie warsztaty kulinarne z Pawłem Małeckim organizowane przez Lidl 164

bardzo fajny, zachęcający do pieczenia sposób (choć jak wiecie, mnie zachęcać nie trzeba:) ). Każdy z uczestników warsztatów otrzymał słodką książkę autorstwa naszego prowadzącego. Utworzyliśmy kilka 4 lub 5-osobowych grup. Ja byłam w zespole z Kasią ze Słodkiej babeczki, Anią z AniaGotuje.pl, Natalią z Wiszniówki i Asią z Po prostu pycha. Oto My :) Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki

Z miłości do słodkości
Faworki na piwie! 147

Wychodzą naprawdę bardzo fajne. Polecam Faworki na piwie! "Składniki: 550 g mąki tortowej4 żółtkaszczypta soliłyżka niesolonego masła 250 ml piwa mocnego ( 7% )olej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie

Słodkie Przyjemności
orzechowo-kawowy tort 186

podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek  szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bomboloni – włoskie pączki z pieca 1013

Nigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów

Wiszniówka
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus 193

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z

Kuchnia Łukasza
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami 163

Jakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka pieczona w serku kremowym. 155

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Karkówka pieczona w serku kremowym. 233

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Oleje smakowe. 137

polecić fajne oleje smakowe.Super sprawdzają się jako dodatki do sałatek jak i do smażenia.Tak naprawdę smak oleju zależy od Waszego pomysłu. Ja ostatnio zrobiłam sobie olej w pięciu smakach, z czosnkiem i koprem, z prawdziwkami, z suszonymi pomidorami,z gałązką maggi. Do takiej buteleczki z olejem możecie dodać: rozmaryn,tymianek,oregano, miętę a nawet lawendę do ciast super. Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka bezglutenowe 177

miał fajną strukturę. Miękkie ale jednocześnie zwarte. No i smaczne:-) Składniki na kopytka: ok. 600 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków - można je przepuścić przez praskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja  ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie

Ze smakiem bez glutenu
Babeczki dyniowe z czekoladą 228

całość fajnie się połączy. Na koniec dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać miotełką albo bardzo energicznie łyżką. W następnej kolejności dodać kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy

Przepysznik - BLW i nie tylko