paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego gadania o jedzeniu, fotografii i innych bieżących sprawach związanych z naszą działalnością, był nieco zakłócony. Spotkanie zaliczam jednak do udanych. Zawsze fajnie spotkać się w większym
kolorowotorcikowoDomowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży
Moje domowe kucharzenieŚwięta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszatylko do ciast i deserow, ale rowniez bardzo lubie ich smak w salatkach. Juz kiedys prezentowalam tu przepis na salatke z zielonym jabluszkiem . Tym razem proponuje polaczenie jablek winnych z kalarepka. Najlepsza jest mloda, swiezutka kalarepka, niestety u mnie niedostepna. Ta, ktorej uzylam do mojej salatki przyjechala az z Polski. Jej smak bardzo fajnie komponuje sie z jablkiem, a sama
Przysmaki Karolkijedzenia, przygotowałam dziś dla Was przepis na cudownie kruchą Szarlotkę Kukurydzianą. Ostatnio jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej. Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!"Składniki:Kruchy spód:150g masła śmietankowego250 g mąki pszennej tortowej150 g maki kukurydzianej3 jaja100 g cukruFarsz:15 średnich(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około
Słodkie Przyjemnościsię Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)mamy takiej możliwości, a niekoniecznie mamy ochotę wydawać miesięcznie krocie na samą mąkę, możemy po prostu mieszać ją z innymi rodzajami i stosować jako uzupełnienie w naszej kuchni, nadające fajnego, kokosowego posmaku. Komu nie polecam? Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, radziłabym unikać jej osobom na diecie lekkostrawnej z ograniczeniem błonnika i tłuszczu, czyli np. cierpiącym
Powiedz dietom niePięknie. Są takie rzeczy, które nie chcą z Tobą w żaden sposób współpracować. Takim przykładem jest moja kołdra wielka i niesforna 200cm x 220cm. Codziennie
Niezły Młynekfasolą. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu w momencie kiedy będzie się już w samochodzie :) Fajnie się siedzi, zwłaszcza przy
Kryzysowa Książka Kucharskaskrobią ziemniaczaną. Wyszły fajne ciasteczka - wchłonęłam połowę zaraz po usmażeniu:-) Składniki: 85 g skrobi ziemniaczanej 165 g mąki kukurydzianej 2 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu Mąki, sól i cukier puder wymieszać. Dodać śmietanę i spirytus - lekko wyrobić. Dodać żółtka i finalnie wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie
Ze smakiem bez glutenuJest to fajny szybki wypiek, o którym nigdy nie napisałem na blogu. Owsianki zrobiłem wiele razy i zawsze się udają. Do miski wrzucamy 0,5 kg płatków owsianych, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka. Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też
chleba naszegoprzejdą do suchego ciasta, robiąc je jeszcze bardziej delikatne i puszyste. Zaś tłuszcz zastygnie na wierzchu i zwiąże wiórki. I tym sposobem ze zwykłej lub starej babki mamy coś całkiem innego. A dla kokosowych łasuchów prawdziwą ucztę. 😋 W oryginale lamingtony to kostka, ale kto by się tam bawił w taki drobiazg, jak można zrobić całkiem fajne paluszki i szybkie
Dieta moja pasjabardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty
Zakątek rozkoszy kulinarnychponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem. Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo
Pychotkaaa