świat ale bardzo fajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki
Krakowskie smaki Aniinne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę chilli, Sól, Pieprz, Posiekany koper, Posiekana pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody
Kulinarna rozmowaRyż z sosem chilli i warzywami, to naprawdę boskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie sos, bo zawsze dodaje do dania fajną nutkę
Kuchnia Łukaszaktóre będziemy zaplatać. Na przygotowanym cieście układamy parówki, ser... przeplatamy i kolejne... -- Zawijać, zaplatać i napełniać można wg swojego uznania, pocięte parówki+ser, jak ktoś nie lubi parówek może zawinąć cukinię przyprawioną czosnkiem+ser... Potem zaplatanki przekładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lekko oregano. Możemy dodać dla ozdoby i lepszego smaku pomidorki, które fajnie się podpieką. Pieczemy
chleba naszegoręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju
Z Kuchni Do Kuchnipierniczków jak również fajny pomysł na prezent :-) Chodzi mi o choinkę z pierników, zrobiłam takową i jest śliczna :-) By wykonać choinkę potrzebujemy zestawu 5-6 foremek o różnych wielkościach w kształcie gwiazdek lub śnieżynek. Jeśli nie posiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony z papieru. Ja mam foremki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupotrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania. Owszem, nadal robię te nudne rzeczy, jak maczanie kilkuset ciastek w czekoladzie, ale też dostaję większość tych fajnych, ciekawych zleceń. Ostatnio namalowałam Olafa, mistrza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj chciałam Wam polecić fajny sklep PapilArt . PapilArt posiada szeroki asortyment papierowych form, foremek , owijek, papilotek do muffinek . Znajdziecie tam pucharki do lodów, łyżeczki, łopatki , worki cukiernicze, serwetki, podkłady i opakowania do tortów. Powiem Wam że jestem zachwycona tymi foremkami, po pierwsze są ładne i bardzo wygodne, nie musicie myć ani natłuszczać blaszki. Ciasto w takiej foremce śmiało
Sama słodycz i szczypta chilitwardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej i na oleju smażę ok 4 min. każdą ze stron pod przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie
Tanio smacznie i prostobyła to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ja wypróbować, żeby na święta nie było(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichceniewspaniały, puszysty biszkopt, cudo po prostu ;) Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon , rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem. Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę, że będzie fajnie tu pasował. Składniki: Rolada: 4 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka(...)Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy
Czerwona Porzeczkagorzką czekoladą, ale bardzo fajnymi dodatkami mogą okazać się bita śmietana z mleczka kokosowego , ananas, banany czy pomarańcza. Wybór należy do Ciebie. Pytania i odpowiedzi: Czy mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek? Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne. Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty? Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis
Blendmanżeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego :) Zapraszam również na stronę Kobiece porady znajdziecie tutaj dużo fajnych tematów i porad
Swojskie jedzonkoprzyjemność testowania bardzo fajnych bezglutenowych produktów firmy Incola. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę jaglaną z której upiekłam pyszne wytrawne muffinki z dodatkiem szynki i koperku. Przyznam się szczerze że nigdy nie próbowałam mąki jaglanej , jestem mile zaskoczona bo muffinki wyszły bardzo delikatne i lekkie. Na pewno mąkę jaglana wypróbuję jeszcze do upieczenia jakiegoś ciasta. Do upieczenia muffinek użyłam papilotek
Sama słodycz i szczypta chili